Nordea säljer för ytterligare 2 miljarder

Nordea har sålt ytterligare fastigheter i Finland. De fastigheter som sålts utgörs främst av ett antal fristående kontorsfastigheter, däribland fastigheter i Esbo där en del av Nordeas IT-center är lokaliserat, det förra finska huvudkontoret i centrala Helsingfors, andra egenutnyttjade fastigheter, samt investeringsfastigheter. Fastigheterna har sålts till Catella Investments, pensionsförsäkringsbolaget Varma och Nordea Bank Finlands pensionsfond. Dessa fastigheter hade ett bokfört värde på ca 200 miljoner euro. Nordeas fastighetsportfölj består efter detta av centralt belägna affärsfastigheter i Finland, Norge och Sverige med en yta på totalt cirka 190000 kvadratmeter. En avsiktsförklaring har nu undertecknats med en potentiell köpare, och transaktionen ska enligt planen vara slutförd under de närmaste månaderna. Det bokförda värdet av dessa fastigheter uppgick till omkring 450 miljoner euro. De beräknade värdena av Nordeas fastigheter vid årsskiftet var före nedskrivningarna såväl högre som lägre än de bokförda värdena. På basen av gällande redovisningsregler har de undervärden som hänför sig till fastigheter i Finland skrivits ner per den 31 december 2003. Denna nedskrivning kommer att avspeglas i årets bokslut. Övervärdena kommer inte att avspeglas i resultatet för 2003.Nedskrivningen av de nu sålda fastigheterna samt resterande fastigheter uppgår till 115 miljoner euro. Efter nedskrivningen väntas vinsten från försäljningen av återstående centralt belägna affärsfastigheter uppgå till cirka 300 miljoner euro. Detta avspeglar en i stort sett oförändrad nettovinst på 200 miljoner euro, inbegripet nedskrivningen på 115 miljoner euro vid årsskiftet.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan