Nobel Center blir verklighet tack vare donation

Familjerna Persson och Wallenberg möjliggör stort projekt. Tack vare en generös donation är merparten av finansieringen säkrad för Nobel Center som ska uppföras på Blasieholmen i centrala Stockholm (läs mer om den planerade byggnaden i länkarna till höger). Donatorerna är Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Tillsammans bidrar donatorerna med 800 miljoner svenska kronor vilket gör det till en av de större privata donationerna till ett liknande projekt i Sverige.

– Det är glädjande att vi nu kan realisera den mer än hundra år gamla drömmen om ett Nobel Center. Med donationen visar de två stiftelserna sitt engagemang och sitt stöd för projekt som främjar kunskapsförmedling. Nobel Center är en viktig framtidssatsning i Stockholm. Med en stark hemmabas förbättras också Nobelsystemets möjligheter att utvecklas internationellt, säger Lars Heikensten, verkställande direktör Nobelstiftelsen.

I samarbete med Stockholms stad kan arbetet med att förverkliga Nobel Center nu fortskrida.  Det innebär att ett efterlängtat besöksmål blir verklighet och att Nobelpriset får ett hem i Stockholm. Med en bred publik verksamhet kommer Nobel Center att bjuda in till Nobelprisets unika värld av naturvetenskap, humaniora och fredsarbete och bli en mötesplats som uppmuntrar nyfikenhet och kreativitet.

– Det är med stor glädje vi har valt att donera medel för att skapa en hemvist för Nobelpriset i Stockholm. Nobel Center ska bli en plats som stimulerar nyfikenhet och lärande hos en yngre generation och en plats där forskare, studenter, beslutsfattare och en intresserad allmänhet kan mötas för att finna svar på framtidens stora frågor, säger Stefan Persson, ordförande i Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

– Att bidra till Nobel Center känns viktigt. Nobelpriset har under lång tid varit en viktig institution och stärkt bilden av Sverige som en framstående kunskapsnation. Genom Nobel Center kommer Stockholm att kunna erbjuda en plattform som ger unikt goda möjligheter att locka framstående forskare och skapa vetenskapliga aktiviteter på högsta internationella nivå”, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Donationen innebär att den internationella arkitekttävlingen kan inledas. Det sker den 14 juni då de tolv utvalda arkitekterna är inbjudna till Stockholm för ett startseminarium. Under våren 2014 presenteras ett vinnande förslag till Nobel Centers gestaltning. Enligt den preliminära tidplanen kan Nobel Center slå upp portarna i december 2018.

Vid en pressträff på Nobelmuseet den 14 juni offentliggörs juryn och de förutsättningar som ligger till grund för arkitekttävlingen. De deltagande arkitekterna närvarar vid pressträffen.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-04

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Tillbaka till förstasidan