Nobel Center blir verklighet tack vare donation

Familjerna Persson och Wallenberg möjliggör stort projekt. Tack vare en generös donation är merparten av finansieringen säkrad för Nobel Center som ska uppföras på Blasieholmen i centrala Stockholm (läs mer om den planerade byggnaden i länkarna till höger). Donatorerna är Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Tillsammans bidrar donatorerna med 800 miljoner svenska kronor vilket gör det till en av de större privata donationerna till ett liknande projekt i Sverige.

– Det är glädjande att vi nu kan realisera den mer än hundra år gamla drömmen om ett Nobel Center. Med donationen visar de två stiftelserna sitt engagemang och sitt stöd för projekt som främjar kunskapsförmedling. Nobel Center är en viktig framtidssatsning i Stockholm. Med en stark hemmabas förbättras också Nobelsystemets möjligheter att utvecklas internationellt, säger Lars Heikensten, verkställande direktör Nobelstiftelsen.

I samarbete med Stockholms stad kan arbetet med att förverkliga Nobel Center nu fortskrida.  Det innebär att ett efterlängtat besöksmål blir verklighet och att Nobelpriset får ett hem i Stockholm. Med en bred publik verksamhet kommer Nobel Center att bjuda in till Nobelprisets unika värld av naturvetenskap, humaniora och fredsarbete och bli en mötesplats som uppmuntrar nyfikenhet och kreativitet.

– Det är med stor glädje vi har valt att donera medel för att skapa en hemvist för Nobelpriset i Stockholm. Nobel Center ska bli en plats som stimulerar nyfikenhet och lärande hos en yngre generation och en plats där forskare, studenter, beslutsfattare och en intresserad allmänhet kan mötas för att finna svar på framtidens stora frågor, säger Stefan Persson, ordförande i Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

– Att bidra till Nobel Center känns viktigt. Nobelpriset har under lång tid varit en viktig institution och stärkt bilden av Sverige som en framstående kunskapsnation. Genom Nobel Center kommer Stockholm att kunna erbjuda en plattform som ger unikt goda möjligheter att locka framstående forskare och skapa vetenskapliga aktiviteter på högsta internationella nivå”, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Donationen innebär att den internationella arkitekttävlingen kan inledas. Det sker den 14 juni då de tolv utvalda arkitekterna är inbjudna till Stockholm för ett startseminarium. Under våren 2014 presenteras ett vinnande förslag till Nobel Centers gestaltning. Enligt den preliminära tidplanen kan Nobel Center slå upp portarna i december 2018.

Vid en pressträff på Nobelmuseet den 14 juni offentliggörs juryn och de förutsättningar som ligger till grund för arkitekttävlingen. De deltagande arkitekterna närvarar vid pressträffen.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-04

Fler Nyheter från förstasidan

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

39-årig doldis blir ny bostadsminister

Men en annan nyutnämnd minister är mer känd inom fastighetsbranschen.

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om om priset och köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Tillbaka till förstasidan