Nobel Center blir verklighet tack vare donation

Familjerna Persson och Wallenberg möjliggör stort projekt. Tack vare en generös donation är merparten av finansieringen säkrad för Nobel Center som ska uppföras på Blasieholmen i centrala Stockholm (läs mer om den planerade byggnaden i länkarna till höger). Donatorerna är Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Tillsammans bidrar donatorerna med 800 miljoner svenska kronor vilket gör det till en av de större privata donationerna till ett liknande projekt i Sverige.

– Det är glädjande att vi nu kan realisera den mer än hundra år gamla drömmen om ett Nobel Center. Med donationen visar de två stiftelserna sitt engagemang och sitt stöd för projekt som främjar kunskapsförmedling. Nobel Center är en viktig framtidssatsning i Stockholm. Med en stark hemmabas förbättras också Nobelsystemets möjligheter att utvecklas internationellt, säger Lars Heikensten, verkställande direktör Nobelstiftelsen.

I samarbete med Stockholms stad kan arbetet med att förverkliga Nobel Center nu fortskrida.  Det innebär att ett efterlängtat besöksmål blir verklighet och att Nobelpriset får ett hem i Stockholm. Med en bred publik verksamhet kommer Nobel Center att bjuda in till Nobelprisets unika värld av naturvetenskap, humaniora och fredsarbete och bli en mötesplats som uppmuntrar nyfikenhet och kreativitet.

– Det är med stor glädje vi har valt att donera medel för att skapa en hemvist för Nobelpriset i Stockholm. Nobel Center ska bli en plats som stimulerar nyfikenhet och lärande hos en yngre generation och en plats där forskare, studenter, beslutsfattare och en intresserad allmänhet kan mötas för att finna svar på framtidens stora frågor, säger Stefan Persson, ordförande i Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

– Att bidra till Nobel Center känns viktigt. Nobelpriset har under lång tid varit en viktig institution och stärkt bilden av Sverige som en framstående kunskapsnation. Genom Nobel Center kommer Stockholm att kunna erbjuda en plattform som ger unikt goda möjligheter att locka framstående forskare och skapa vetenskapliga aktiviteter på högsta internationella nivå”, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Donationen innebär att den internationella arkitekttävlingen kan inledas. Det sker den 14 juni då de tolv utvalda arkitekterna är inbjudna till Stockholm för ett startseminarium. Under våren 2014 presenteras ett vinnande förslag till Nobel Centers gestaltning. Enligt den preliminära tidplanen kan Nobel Center slå upp portarna i december 2018.

Vid en pressträff på Nobelmuseet den 14 juni offentliggörs juryn och de förutsättningar som ligger till grund för arkitekttävlingen. De deltagande arkitekterna närvarar vid pressträffen.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-04

Fler Nyheter från förstasidan

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Tillbaka till förstasidan