Nobel Center blir verklighet tack vare donation

Annons

Familjerna Persson och Wallenberg möjliggör stort projekt. Tack vare en generös donation är merparten av finansieringen säkrad för Nobel Center som ska uppföras på Blasieholmen i centrala Stockholm (läs mer om den planerade byggnaden i länkarna till höger). Donatorerna är Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Tillsammans bidrar donatorerna med 800 miljoner svenska kronor vilket gör det till en av de större privata donationerna till ett liknande projekt i Sverige.

– Det är glädjande att vi nu kan realisera den mer än hundra år gamla drömmen om ett Nobel Center. Med donationen visar de två stiftelserna sitt engagemang och sitt stöd för projekt som främjar kunskapsförmedling. Nobel Center är en viktig framtidssatsning i Stockholm. Med en stark hemmabas förbättras också Nobelsystemets möjligheter att utvecklas internationellt, säger Lars Heikensten, verkställande direktör Nobelstiftelsen.

I samarbete med Stockholms stad kan arbetet med att förverkliga Nobel Center nu fortskrida.  Det innebär att ett efterlängtat besöksmål blir verklighet och att Nobelpriset får ett hem i Stockholm. Med en bred publik verksamhet kommer Nobel Center att bjuda in till Nobelprisets unika värld av naturvetenskap, humaniora och fredsarbete och bli en mötesplats som uppmuntrar nyfikenhet och kreativitet.

– Det är med stor glädje vi har valt att donera medel för att skapa en hemvist för Nobelpriset i Stockholm. Nobel Center ska bli en plats som stimulerar nyfikenhet och lärande hos en yngre generation och en plats där forskare, studenter, beslutsfattare och en intresserad allmänhet kan mötas för att finna svar på framtidens stora frågor, säger Stefan Persson, ordförande i Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

– Att bidra till Nobel Center känns viktigt. Nobelpriset har under lång tid varit en viktig institution och stärkt bilden av Sverige som en framstående kunskapsnation. Genom Nobel Center kommer Stockholm att kunna erbjuda en plattform som ger unikt goda möjligheter att locka framstående forskare och skapa vetenskapliga aktiviteter på högsta internationella nivå”, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Donationen innebär att den internationella arkitekttävlingen kan inledas. Det sker den 14 juni då de tolv utvalda arkitekterna är inbjudna till Stockholm för ett startseminarium. Under våren 2014 presenteras ett vinnande förslag till Nobel Centers gestaltning. Enligt den preliminära tidplanen kan Nobel Center slå upp portarna i december 2018.

Vid en pressträff på Nobelmuseet den 14 juni offentliggörs juryn och de förutsättningar som ligger till grund för arkitekttävlingen. De deltagande arkitekterna närvarar vid pressträffen.

Fastighetsvärlden Idag 2013-06-04

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan