NK filialer i Sverige.

Bildextra: Här låg NK förr – det här finns i lokalerna i dag

Har man varit i Stockholm vid jul har man förmodligen gått förbi julskyltningen vid NK på Hamngatan, en tradition sedan 1915. De flesta känner till NK och även om man främst tänker på NK i Stockholm och i Göteborg har det mer än 120-åriga Nordiska Kompaniet haft flertalet butiker runt om i landet. Läs om vilka här.

Annons

NK har en mer än hundraårig historia. Sedan 1915 har NK i Stockholm huserat i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. Den 22 september invigdes varuhuset bara två år efter byggstart. Arkitekten bakom fastigheten var Ferdinand Boberg.

1962 utökades varuhuset med 10.000 kvm när man fick bygga på tomten där det gamla Elverket stod i hörnet Regeringsgatan/Smålandsgatan.

NK:s fasad längs Hamngatan. Fastigheten ägs av Hufvudstaden.

Men redan 1902 bildades AB Nordiska Kompaniet när Karl M. Lundberg vid Stureplan och Joseph Leja vid Regeringsgatan slås samman i nuvarande Nordstjernas hus vid Stureplan, fastigheten Språkmästaren 5.

Nordstjernanhuset i centrala Stockholm.

Det var också 1902 som den klassiska NK-loggan registrerades, vilken formgavs av inredningsarkitekten David Blomberg.

Redan sex år senare öppnade NK en filial i S:t Petersburg, som sedan följdes av Moskva och Buenos Aires i Argentina. De stängde 1917 (i samband med ryska revolutionen) respektive 1930-tal.

Först på 1960-talet öppnade NK filialer i Sverige. Den första blev 1962 i Farsta centrum. När centrumet öppnade 1960 var det Sveriges största. I dag är det Stadsrum Fastigheter som äger köpcentrumet med en lokalarea om cirka 100.000 kvm. Stadsrum köpte centrumet 2020 från Atrium Ljungberg för en prislapp i närheten av fyra miljarder. NK stängde sitt varuhus i Farsta i början av 1990-talet, men innan dess hade varuhuset i Farsta blivit till NK Mode 1987.

Farsta centrum 1962
Farsta Centrum 1962. Foto: Herbert Lindgren, Stadsmuseet i Stockholm.

1963 gick färden söderut, till fastigheten Lybeck 2, mitt i centrala Malmö, mellan Stora Nygatan och Södra promenaden. Arkitekt var Thorsten Roos. Fastigheten uppfördes och ägdes av Skanska.

Hansacompagniet i Malmö. Foto: Kennet Ruona.

1991 stängde NK sitt varuhus och efter en ombyggnation öppnade Hansacompagniet 1992 som en galleria med ett 40-tal butiker. Skanska sålde fastigheten 1999 till Castellum för 335 mkr. I dag är det Areim som äger Hansacompagniet – bolaget köpte av Castellum 2014 för 609 mkr.

1971 öppnar NK Göteborg i fastigheten Inom Vallgraven 10:9. På platsen låg en fastighet från 1800-tal som NK köpte 1967 av Ferdinand Lundquist & Co. NK byggde ett nytt varuhus som slog upp portarna i mars 1971. Varuhuset har cirka 10.000 kvm shopping och cirka 5.000 kvm kontor. I dag finns planer på om- och påbyggnation av fastigheten.

NK-varuhuset på Östra Hamngatan 42 i Göteborg. NK i Göteborg slog upp portarna 1971. Bild: Hufvudstaden.
… och så här kan NK-huset i Göteborg komma att se ut framöver. Illustration: Bild: Ahrbom & Partner/Mats Holmberg

1974 öppnar NK Täby, vilket låg i det som i dag är Westfield Täby Centrum. Köpcentrumet som det såg ut då stod klart 1968 och var norra Europas första inglasade centrum. I dag har det som bekant utökats rejält och har en uthyrningsbar yta om 78.000 kvm med cirka 260 butiker, restauranger och kaféer samt biograf. Fastigheten ägs av Unibail Rodamco Westfield.

Westfield Täby Centrum
Westfield Täby Centrum. Foto: URW.

Samma år öppnar också NK Fri i Jönköping och Örebro. I Örebro låg NK Fri i varuhuset Krämaren som invigdes av inrikesminister Rune Johansson (S) 1963. Krämaren var då ett av Sveriges första varuhus. På den tiden var fastigheten Krämaren 23 delad i två delar, där EPA huserade i en del och varuhuset Krämaren i den andra. I början av 1970-talet lade dock EPA ner sin verksamhet och NK öppnar 1974 NK Fri som i sin tur blev kortvarig och lades ner 1978.

2005 sålde det kommunala bostadsbolaget ÖBO fastigheten till Alecta Pensionsförsäkringar för 80 miljoner. 2007 byggdes Krämaren om till galleria och i dag finns det en 30-tal butiker på en yta om cirka 11.700 kvm.

Fastigheten med Krämaren, mitt i Örebro. Foto: Fastighetsvärlden.

NK Fri öppnar 1974 i en byggnad som uppfördes 1965 på Smedjegatan 2-12 i Jönköping. Fastigheten Ansvaret 2 ägs i dag av Regio, som i sin tur ägs av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate. Fastigheten ingick i en större affär när Ralf Ekblad sålde hela sitt bolag, Ekbergs fastigheter, 2018. Prislappen för hela affären låg på 2,13 mdr. Fastigheten har en yta om 8.311 kvadratmeter och i dag finns det bland annat Apotek, Kjell & co och Triumph.

Ansvaret 2. NK Fri.
NK Fri öppnade 1974 i fastigheten Ansvaret 2. Varuhuset blev dock inte långvarig och stängde 1978.

1987 övergår NK Täby till varumärket NK Mode och fler butiker öppnas i Uppsala, Helsingborg och Västerås.

I Helsingborg låg NK Mode i fastigheten Norden 24 på Kullagatan 24. Fastigheten ägs sedan 2019 av Stadsrum som köpte den av Executive Property. Tidigare ägdes fastigheten av Skandia. Bland hyresgästserna i dag finns Lindex. Byggnaden uppfördes 1990, samma år som NK Mode öppnade, och har en yta om 2.600 kvm.

NK Mode. Helsingborg. Norden 24. Stadsrum.
Mitt på Kullagatan, en av de främsta shoppinggatorna i centrala Helsingborg, låg NK Mode. Butiken öppnade 1990, samma år som byggnaden uppfördes. Foto: Stadsrum.

1991 genomför NK en ändring av driftform från att ha bedrivit detaljhandelsrörelse till att bli ett fastighetsbolag i syfte att äga, utveckla och hyra ut lokaler i NK-fastigheterna i Stockholm och Göteborg.

1997 köper NK fyra galleriafastigheter i Uppsala (S:t Per), Västerås (Punkt), Norrköping (Domino) och Sundsvall (Forum). Säljare var NCC Fastigheter. NK byter i samband med affären namn till NK Cityfastigheter, men varumärket NK finns kvar.

S:t Per i Uppsala. Foto: Skandia Fastigheter.

I dag ägs S:t Per i Uppsala, med namn S:t Per Gallerian, av Skandia. Fastigheten Dragarbrunn 15:3 ligger på Svartbäcksgatan 7-11 och har en lokalyta om 13.700 kvm. Gallerian innehåller cirka 35 butiker, restauranger, kaféer och Clarion Hotel Gillet.

Punkt i Västerås ägs i dag Corem. 2018 lade Kövern ett bud på fyra miljardersbolaget Agora där bland andra tre gallerior (Punkt, Gallerian och Centra) i Västerås ingick i fastighetsportföljen. Sedan dess har Punkt genomgått omfattande renoveringar. I dag finns ett 30-tal butiker med handel och service i gallerian i staden som har haft rejäla problem med vakanser i city efter att Erikslunds shoppingcenter tagit delar av handeln.

Gallerian och Punkt i Västerås. Foto: Per-Erik Adamsson.

Varuhuset Forum i Sundsvall invigdes 1959 och lades ned 1995. 1999 sålde Hufvudstaden fastigheten Hälsan 7 vid Stora Torget i Sundsvall till Norrporten, i dag Castellum. Det fanns då cirka 6.000 kvm butiker. Fastigheten innehöll också kontor och restauranger om cirka 3.500 kvm. Prislappen då var cirka 64 mkr.

I dag är det Diös som äger fastigheten som kallas för In:Gallerian och som innehåller ett 30-tal butiker och restauranger. Diös köpte fastigheten 2016 från Castellum i samband med en större transaktion för 4,5 miljarder med en fastighetsportfölj med totalt 32 fastigheter i Umeå, Sundsvall och Luleå.

In:Gallerian i Sundsvall. Foto: Diös.

Galleria Domino i Norrköping ägs i dag av Stadsrum Fastigheter och innehåller cirka 35 butiker, service och restaurang/kaféer. Fastigheten Johannes 21 ligger på Drottninggatan i centrala Norrköping och har en total uthyrningsbar area om 18.350 kvm. 2017 sålde Skandia Fastigheter till Stadsrum för priset 493 miljoner.

Gallerian Domino Norrköping. Foto: Stadsrum Fastigheter.

1990-1991 har NK problem att nå lönsamhet och tvingas stänga NK Modes butiker. NK upphör även att driva verksamheten i egen regi utan lägger fokus på att hyra ut affärsytor och förvalta NK-namnet.

1998 köper Hufvudstaden NK och blir därmed ägare till de två varuhusen i Stockholm och Göteborg, men också butiksgalleriorna i ytterligare fyra städer som bolaget har sålt vidare.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan