Drömmen om USA finns på olika sätt för många. Nio svenska fastighetsinvesterare finns på plats. Fem av dessa har även intagit Manhattan.
Fastighetsvärlden summerar att det finns nio större svenska fastighetsinvesterare på plats i USA. Det är Index Investment Group (kontrolleras av familjen Borg och familjen Alama), Ramsbury (ägs av Stefan Persson), AP2, Ingka, Corem, Akelius, Skanska, Kvalitena (Mikael Andersson stor ägare) och sedan nyligen även Oscar Engelbert.
Innehaven täcker de flesta segmenten. Av de nio blågula bolagen äger hela fem fastigheter på Manhattan i New York.
Ramsbury:
Det av Stefan Persson ägda fastighetsbolaget äger tre fastigheter i USA, alla med ett tungt inslag av butikslokaler – alla i attraktiva handelslägen.
– Det har varit en bra återhämtning för lokaler i bra lägen. Det är mycket lättare att hyra ut nu än det var under pandemin och även före. Det är väldigt få vakanser i de lägena där vi finns, säger Lars Drangel vid Ramsbury till FV.
Ramsbury gjorde sitt första köp i USA hösten 2015 när en fastighet på 601 Fifth Avenue (mellan 48:e och 49:e gatan) i New York och en på på 1200 Wisconsin Avenue i stadsdelen Georgetown, Washington DC förvärvades. 2019 förvärvades en andra fastighet i New York, i Soho, i hörnet Prince St och Green St.
– Fastigheterna i SoHo och i Georgetown har varit väldigt stabila hela tiden när det gäller hyresnivån. Den på 5th Avenue har åkt jo-jo.
Drangel berättar även att Ramsbuty letat efter fastighetsinvesteringar även i Boston och Chicago.
Ramsburys bestånd i USA är värt cirka 2,5 miljarder kronor.
Index Investment Group
Bolaget är den av de nuvarande blågula fastighetsinvesterarna som varit aktivt längst på den kommersiella fastighetsmarknaden i USA, sedan 2010.
– Numera fokuserar vi nästan enbart på Florida och gärna området runt Palm Beach county. Vi ser Florida som en fortsatt stark marknad, med stark inflyttning. Allt fler parter börjar få ihop sina kalkyler i samband med att räntan sänks och att vi ser viss nedgång för byggpriser, säger Bjarne Borg till Fastighetsvärlden.
Bolaget är på väg att sälja sina enda fastigheter utanför den soliga sydliga delstaten. Det handlar om två logistik- och industrifastigheter i norra delen av delstaten New York om totalt hela 250.000 kvm lokaler där det även finns byggrätter för både logistik och bostäder.
Index har redan i år gjort en större försäljning i Florida som kan vara en av de absolut största inom bostadssegmentet i delstaten i år. Under försommaren sålde bolaget ett bostadskomplex med 444 lägenheter i Tampa för motsvarande 1,5 miljarder kronor.
Index Investment Group kontrolleras av familjen Borg och familjen Alama. Totalt har bolaget sedan 2010 utvecklat ungefär 3.000 bostäder i Florida. Efter den stora försäljningen har bolaget inget bostadsägande i USA för tillfället.
– Vi är i något av ett mellanläge. Vi har en stor pipeline med mark för tusen lägenheter i Palm Beach county som vi förhoppningsvis kan påbörja nästa år. Vi har även möjligheter för ungefär tusen bostäder i andra områden i Florida, säger Bjarne Borg och berättar att han följt fastighetsmarknaden i USA och Florida sedan 90-talet efter att periodvis ha bott där.
Beståndet i övrigt innehåller även en hotellfastighet i West Palm Beach med 135 rum och en kontorsfastighet i samma stad om 6.000 kvm som ägs i ett jv tillsammans med ett byggbolag, där Index för övrigt är delägare.
Dessutom äger Index Investment Group en uppmärksammad kontors- och restaurangbyggnad i Jupiter. I den satsningen har man tillsammans med basketikonen Michael Jordan investerat i restaurangen.
Bjarne Borg tror inte att utgången av valet kommer att påverka bolagets verksamhet i någon större utsträckning.
– Det är ingen stor skillnad, vi får anpassa businessen något. Det är nog bättre för företagandet om det blir republikanskt. Demokraterna passar oss bättre när det gäller energisidan.
Corem:
Det börsnoterade bolaget med Rutger Arnhult som största ägare är i slutfasen med att färdigställa två kontorsprojekt på Manhattan. Bolaget har ytterligare en projektmöjlighet. Efter att ha kämpat med uthyrningen har bolaget nu fått flyt. Läs mer här.
AP2:
Ingår i ett jv där den Andra AP-fonden äger en fjärdedel. Totalt handlar det om cirka 20 större kontorsfastigheter med ett värde cirka 20 miljarder kronor, räknat på AP2:s del av värdet. Beståndet finns främst i New York och San Francisco – städer som rejält drabbats av vakanssmockan, med AP2:s fokus på super prime-kontor har klarat sig långt bättre lön snittet. Läs mer här.
Ingka:
Har nyligen köpt fastigheter i nästan kanonlägen i både New York och San Francisco.
Ingka Investments köpte i juli 2024 en fastighet i New York på 570 Fifth Avenue Ingkas andel i den stora projektfastigheten är en tredjedel, alltså mycket mer än den ytandel man ska ha för sitt egna varuhus. Höghuset ska bli 335 meter hög och innehålla 93.000 kvm lokaler. Byggnaden beräknas vara klar för hyresgäster 2028 och blir då New Yorks tionde högsta byggnad. Hösten 2020 förvärvades köpcentrumet 6X6 i centrala San Francisco. Investeringen där bedömdes till 2,3 miljarder kronor, för förvärv plus projektutveckling.
Ingka Group har verksamheter under namnen Ikea Retail, Ingka Investments and Ingka Centres.
USA är Ikeas största marknad ihop med Tyskland. Det var den 19:e marknaden som möbelgiganten intog när det första varuhuset öppnade 1985 utanför Philadelphia. Idag finns det 54 fullstora varuhus runt om i USA där man äger fastigheten. Även i USA har man, precis som i Sverige, lanserat diverse andra mindre koncept i mer citynära lägen men där äger man sällan fastigheten.
Akelius:
Bolagets första köp i USA ägde rum i New York våren 2015. Äger bostadsfastigheter i Washington DC, New York, Boston och Austin. Värdet är drygt 25 miljarder kronor. Läs mer här.
Skanska:
Skanska driver egen fastighetsutveckling i Boston, Washington, Houston, Seattle och sedan några år även i Los Angeles. Sedan start har Skanska USA Commercial Development investerat 4,6 miljarder dollar i kontors- och flerfamiljsprojekt. Affärsidén är att bygga på spekulation, hyra ut och sedan sälja. För närvarande äger Skanska dock hela sex större fastigheter som är färdigutvecklade som man inte lyckats sälja på den sega transaktionsmarknaden. Läs mer här.
Oscar Engelbert:
Har via 50-procentiga jv:n förvärvat två tomställda fastigheter i Los Angeles och snabbt hyrt ut dessa till personer han har kontakt med. En kontorsfastighet om 10.800 kvm finns i Hollywood och en om 8.300 kvm i Beverly Hills. Totalt pris för Engelberts andelar bedöms till strax under 750 miljoner kronor. Läs mer här.
Kvalitena:
Huvudägare i Kvalitena är Mikael Andersson. Bolaget äger i USA fastigheter i Texas och New Mexico. Kvalitena har smått desperat försökt sälja i USA, på samma sätt som det pressade bolaget gjort i Sverige. Nyligen avyttrades en utvecklingsfastighet.
Vid årsskiftet 2020/21 tillträdde Kvalitena en fastighetsportfölj med 45 fastigheter i Texas och New Mexico för 120 miljoner dollar. Under andra kvartalet 2022 köptes höghuset Esperson Building (70% ägarandel) i centrala Houston, Texas.
I juni 2022 uppgav Kvalitena att värdet på det amerikanska beståndet var 3,25 miljarder kronor. Lokalytan uppgavs då till 116.000 kvm. Då uppgavs även antalet fastigheter till 51 i Texas och 42 i New Mexico.
Beståndet i USA finns i dotterbolaget Svea Real Estate Group.