Next Step och Vectura visar miljardsatsningen GoCo
Hösten 2017 köpte duon Vectura och Next Step en fastighet bredvid Astra Zeneca stora anläggning i Mölndal. Där planerar duon för att bygga 100.000 kvadratmeter kontorslokaler för ett nytt Life Science-kluster. Investering: 3,5 miljarder. Projektet presenteras under Mipim.
Life science och hälsoutveckling handlar om forskning i människans tjänst – och det ska synas på långt håll. På den stora fastighetsmässan Mipim i franska Cannes presenteras idag de första bilderna av de första byggnaderna i nya hälsoklustret GoCo, där storskaliga människostatyer på hustaken signalerar verksamhetens innehåll.
Framtidens hälso- och innovationsområde GoCo är ett joint venture mellan Next Step och Vectura Fastigheter, i nära samarbete med Astra Zeneca är målet att attrahera forskare, entreprenörer och talanger från hela världen. Fokus ligger på hälsa, medicinsk utveckling och digitalt entreprenörskap. Genom att addera ca 300 bolag, bostäder, hotell och levande bottenvåningar transformeras nu området till ett innovationsområde i det redan befintliga hälsoklustret som finns i Mölndal.
– Det är med stolthet vi nu kan visa upp vår vision just här på Mipim i Cannes, säger Jacob Torell som tillsammans med kollegan Joakim Garfvé startade Next Step år 2004.
– Vi är övertygade om att GoCo kommer att väcka internationellt intresse genom sitt innehåll, sitt ovanliga koncept och sin uttrycksfulla arkitektur med människan i centrum.
Susanne Ekblom, vd på Vectura Fastigheter:
– Vectura vill bidra till samhället i stort där vi har möjlighet att påverka och göra skillnad genom eget arbete, samarbete med kommuner, organisationer och genom att stödja forskning och utveckling. Vi arbetar långsiktigt för att skapa attraktiva miljöer och mötesplatser som ska driva hälsoinnovationer framåt och förbättra människors liv och hälsa. Vi fortsätter vår satsning med samhällsfastigheter och söker aktivt innovativa och alternativa lösningar som kan bidra till en god livsmiljö och hållbara fastigheter över tid.
Det är arkitektfirman Semrén & Månsson som fått förtroendet att rita det viktiga första huset i området.
– Utmaningen har varit att skapa både ett flexibelt hus för växlande behov och en symbolisk byggnad som fångar själva andan i området, förklarar arkitekten Magnus Månsson.
– Som utgångspunkt i gestaltningen har vi tagit människan i all sin vardagliga karaktär, och det är ju också vad life science handlar om.