Newsec köper stort danskt förvaltningsbolag

Newsec köper det danska förvaltningsbolaget Datea med 400 anställda. Genom affären kan Newsec Property Asset Management framöver erbjuda sina tjänster i alla de nordiska länderna. Totalt har hela Newsec efter affären 1.300 anställda och förvaltar fastigheter värda 370 miljarder kronor.

Newsec har varit på frammarsch inom förvaltning de senaste åren, både genom organisk tillväxt och företagsköp. I Sverige har man stora prestigeuppdrag åt bland annat Folksam Fastigheter och Alecta. Hösten 2016 expanderade i Norge genom att köpa Basale från Obos (läs mer här). För några år sedan köpte man även JLL:s förvaltning i Sverige (läs mer här).

Björn Lindeborg VD för Newsec Property Asset Management är mer än nöjd med det senaste förvärvet när han berättar om affären för Fastighetsvärlden:

– Vi är jättenöjda, och vi har följt den tillväxtstrategi som vi har haft. Vi vill utveckla morgondagens förvaltning och en större volym ger oss bättre förutsättningar. Det handlar speciellt om digitalisering inom den ekonomiska förvaltningen där jag tror att det finns mycket att göra, säger Lindeborg.

Danska Datea har 400 anställda och en ledande position inom förvaltning i Danmark. Datea har tre kontor, i Köpenhamn, Århus och Næstved. Bolaget omsatte 312,7 miljoner danska kronor det senaste räkenskapsåret. Säljer gör Dades (Det Almindelige Danske Ejendomsselskab), ett stort fastighetsbolag vars halva portfölj består av köpcentrum. Ägare bakom Dades är Aase og Ejnar Danielsens Fond samt Novo Holdings A/S och Tryghedsgruppen.

Bland de danska bolagets förvaltningsuppdrag finns förstås Dades fastighetsbestånd men även fler stora nationella institutioner, till exempel Danica och PFA Pension.

För Fastighetsvärlden är köpeskillingen okänd.

Lindeborg ser flera fördelar med expansionen in i Danmark.

– Vi jobbar med många internationella investerare och de ser ofta Norden som ”ett land”, så det känns extra bra att framöver kunna erbjuda förvaltning i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Dessutom är graden av extern förvaltning lägre i Danmark än i Sverige så det kan finnas en potential för tillväxt, säger Björn Lindeborg till Fastighetsvärlden.

Totalt har Newsec Property Asset Management, efter affären, cirka 1.300 anställda. I Finland har man 260 anställda, i Sverige 320, Norge 260 och i Baltikum ett 30-tal.

Boris Nørgaard Kjeldsen, VD vid Dades.

– Just nu är det rätt tidpunkt för Datea att byta ägare, både ur ett marknads- och affärsstrategiskt perspektiv. Vi erhöll in ett antal bud på samma nivå, men för oss, som också är en av Dateas största kunder, var det viktigt att hitta en ny ägare med ett långsiktigt engagemang för företaget och gedigen branschkännedom. Vi har alltid betonat vikten av att fokusera på medarbetare och kunder och ser samma prioriteringar hos Newsec.

Framöver kommer förvaltningstjänster erbjudas i Danmark under Newsecs varumärke som Newsec Datea och Flemming B. Engelhardt kommer att vara chef för verksamheten.

Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Följer planen och säljer för 181 miljoner i Solna

Fastighetsägaren fortsätter att avyttra sina bostadsfastigheter.

Nya Tre Kronor köper 72 fastigheter från Granen

Säljer i en miljardaffär efter fyra års innehav. Byter ägare för tredje gången sedan Systembolaget gjorde sin megaförsäljning.

Probitas vann bucklan

Vann välgörenhetseventet Baltazar Invitational.

När marknaden svajar laddar Aros för tillväxt

Bolaget välkomnar en nedgång på bostadsmarknaden: ”Det skulle kunna innebära spännande möjligheter.”

Ibrahimovic bekräftar FV:s avslöjande – kan bli mer

Fotbollsstjärnan berättar själv om den nya satsningen som inkluderar fastighetsutveckling. Investering nummer två kan komma strax norr om huvudstaden, erfar Fastighetsvärlden.

20 största kontorsprojekten

Fastighetsvärlden har sammanställt de 20 största kontorsbyggena just nu. Stockholm dominerar listan med Solna i topp.

Samir Taha lämnar VD-stolen i Aros till Magnus Andersson

Läs om den nya ledningen och bolagets framtidsplaner.

Ny vice VD på Specialfastigheter

Specialfastigheters styrelse har utsett Kristina Ferenius till vice VD för bolaget. Hon har arbetat i drygt två år som CFO …

Delårsrapport: Ökade intäkter för Klövern

Här är Klöverns siffror i korthet: Intäkterna ökade med 6 procent till 2.261 mkr (2.138). Driftöverskottet ökade med 8 procent …

Delårsrapport Fabege: Höjde hyrorna med 27 procent

Här är bolagets nyckeltal: Hyresintäkterna ökade till 1.688 mkr (1.573) främst till följd av att färdigställda projektfastigheter genererar intäkter. I …

Familjebostäder först in i Telestaden

Familjebostäder har tecknat ett avtal om att hyra 5.000 kvadratmeter i Farsta.

Höjvalls första köp som ny VD

Amasten förvärvar två bostadsfastigheter.

Startskott för konstgjord ö

En markanvisningstävling utgör starten för det första av totalt fyra kvarter med bostäder. Stockholm tar genom satsningen rygg på Dubai och Qatar.

Popsport lockar branschen – Zlatan Ibrahimovic hakar på

Trenden är stark och det hyrs stora ytor runt om i landet. Fastighetsvärlden kan avslöja att Zlatan Ibrahimovic finns bakom ett projekt i Stockholm.

Förvärvar logistikjätte

Som FV berättade i förra veckan så säljer Rusta sin logistikfastighet. Här är köparna.

Rikshem i nytt köp i Uppsala

Rikshem förvärvade nyligen projektfastigheten Vård Norra med 105 vårdlägenheter. Genom Vård Södra kommer ytterligare 96 lägenheter att uppföras på Kapellgärdet …

Hon blir chef för Hemsös projektutveckling

Bolaget förstärker avdelningen för projektutveckling och anställer en ny regionchef.

Filmföretag hyr av W-Invest 

Dagsljus Filmequipment har tecknat ett hyresavtal med W-Invest Fastigheter om 2.700 kvm lokaler i Kvarteret Blixtlampan 6 i Högdalens industriområde …

AMF Fastigheter hyr ut 9.000 kvm i Marievik

Tecknar fyra ny- och omförhandlingar med hyresgäster.

Tillbaka till förstasidan