Newsec köper stort danskt förvaltningsbolag

Newsec köper det danska förvaltningsbolaget Datea med 400 anställda. Genom affären kan Newsec Property Asset Management framöver erbjuda sina tjänster i alla de nordiska länderna. Totalt har hela Newsec efter affären 1.300 anställda och förvaltar fastigheter värda 370 miljarder kronor.

Newsec har varit på frammarsch inom förvaltning de senaste åren, både genom organisk tillväxt och företagsköp. I Sverige har man stora prestigeuppdrag åt bland annat Folksam Fastigheter och Alecta. Hösten 2016 expanderade i Norge genom att köpa Basale från Obos (läs mer här). För några år sedan köpte man även JLL:s förvaltning i Sverige (läs mer här).

Björn Lindeborg VD för Newsec Property Asset Management är mer än nöjd med det senaste förvärvet när han berättar om affären för Fastighetsvärlden:

– Vi är jättenöjda, och vi har följt den tillväxtstrategi som vi har haft. Vi vill utveckla morgondagens förvaltning och en större volym ger oss bättre förutsättningar. Det handlar speciellt om digitalisering inom den ekonomiska förvaltningen där jag tror att det finns mycket att göra, säger Lindeborg.

Danska Datea har 400 anställda och en ledande position inom förvaltning i Danmark. Datea har tre kontor, i Köpenhamn, Århus och Næstved. Bolaget omsatte 312,7 miljoner danska kronor det senaste räkenskapsåret. Säljer gör Dades (Det Almindelige Danske Ejendomsselskab), ett stort fastighetsbolag vars halva portfölj består av köpcentrum. Ägare bakom Dades är Aase og Ejnar Danielsens Fond samt Novo Holdings A/S och Tryghedsgruppen.

Bland de danska bolagets förvaltningsuppdrag finns förstås Dades fastighetsbestånd men även fler stora nationella institutioner, till exempel Danica och PFA Pension.

För Fastighetsvärlden är köpeskillingen okänd.

Lindeborg ser flera fördelar med expansionen in i Danmark.

– Vi jobbar med många internationella investerare och de ser ofta Norden som ”ett land”, så det känns extra bra att framöver kunna erbjuda förvaltning i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Dessutom är graden av extern förvaltning lägre i Danmark än i Sverige så det kan finnas en potential för tillväxt, säger Björn Lindeborg till Fastighetsvärlden.

Totalt har Newsec Property Asset Management, efter affären, cirka 1.300 anställda. I Finland har man 260 anställda, i Sverige 320, Norge 260 och i Baltikum ett 30-tal.

Boris Nørgaard Kjeldsen, VD vid Dades.

– Just nu är det rätt tidpunkt för Datea att byta ägare, både ur ett marknads- och affärsstrategiskt perspektiv. Vi erhöll in ett antal bud på samma nivå, men för oss, som också är en av Dateas största kunder, var det viktigt att hitta en ny ägare med ett långsiktigt engagemang för företaget och gedigen branschkännedom. Vi har alltid betonat vikten av att fokusera på medarbetare och kunder och ser samma prioriteringar hos Newsec.

Framöver kommer förvaltningstjänster erbjudas i Danmark under Newsecs varumärke som Newsec Datea och Flemming B. Engelhardt kommer att vara chef för verksamheten.

Fler Nyheter från förstasidan

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

Tillbaka till förstasidan