Newsec: ”Fortsatt bra tryck”

Fastighetsmarknaden möter en helt annan finansmarknad än de senaste 20 åren med stigande räntor, hög inflation, ökade avkastningskrav och skenande energikostnader. Trots detta är det fortsatt bra tryck på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige, konstaterar Newsec som tror att transaktionsåret 2022 förväntas bli det näst starkaste hittills.

Det framgår av den senaste utgåvan av den halvårsvisa fastighetsrapporten – Newsec Property Outlook.

– Vi ser definitivt ett skifte där fastighetsmarknaden möter en helt förändrad finansmarknad. Trots det är det fortsatt bra tryck i marknaden och vi räknar med att det kommer att göras kommersiella fastighetsaffärer för totalt runt 250 miljarder kronor i Sverige i år, vilket gör 2022 till det näst starkaste transaktionsåret hittills”, säger Max Barclay, Nordenchef på Newsecs rådgivningsverksamhet.

Förklaringen till att det görs mycket fastighetsaffärer trots ökade avkastningskrav är, enligt Barclay, att det efter 20 år i lågräntemiljö fortfarande görs affärer på goda nivåer för säljarna, samtidigt som det finns mycket kapital på marknaden som söker avkastning.

Newsec har i höstens Outlook även tittat på hur kraven på hållbarhet påverkar utveckling och förvaltning av fastigheter samt fastigheters påverkan på samhällets hållbarhet i sin tur. Fastigheter står för närvarande för nära 40 procent av de globala koldioxidutsläppen, men trots det ligger energiförbrukningen för fastigheter på samma nivåer från år till år.

– Det betyder att vår livstids största utmaning utgör en stor möjlighet för fastighetsbranschen. En minskad energiförbrukning är med rådande energipriser nödvändig såväl för fastigheters ekonomi som klimatet. Den nuvarande situationen med osäker energiförsörjning och höga energipriser tydliggör att det brådskar, säger Max Barclay.

Det är därför, enligt Newsec, avgörande för framtiden både för branschen och klimatet att fastighetsägare blir föregångare inom ESG. Det handlar främst om digitalisering då över 99 procent av alla utsläpp som fastighetssektorn står för kommer från befintliga byggnader. Fastighetsägare behöver fortsätta att implementera teknik såsom AI som effektivt och korrekt kan mäta och samla in relevant data för att optimera inomhusklimat, utnyttjandegrad, rörelser och användningsmönster för olika utrymmen.

När det gäller hyresutbecklingen uppger Newsec att den årliga hyrestillväxten i Stockholm varit 5 procent från 2017 till 2021. Från 2022 till 2024 tror Newsec på 3,5 procent. För Göteborg skalas siffran ner från nästan 5 procent till 4. För Malmö tror Newsec på ökande nivåer, från drygt 2 till 3 procent. Oslo bedöms få en motsvarande minskning som de båda största svenska städerna medans Helsingfors får en högre siffra framöver än den historiska.

Kontorsyielderna ökar för samtliga marknader som Newsec bevakar i Norden efter att ha sjunkit en längre tid.När det gäller butikshyror så har dessa pressats åter under de senast åren. Men för de kommande åren ser Newsec en positiv utveckling i såväl Stockholm som i Göteborg och Malmö.

För logistiklokaler bedömer Newsec att det finns stora förutsättningar för högre hyresnivåer, upp mellan 4,5 procent årligen till 2024 i de tre störstäderna, vilket där långt över vad som varit fallet de senaste åren.

Newsec bedömer som sagt att transaktionsvolumen för 2022 kommer landa på totalt 250 miljarder kronor. Det är klart mest i Norden. Borde bedöms landa på drygt 100 miljarder, därefter följer Danmark och Finland tätt därefter.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan