Newsec: ”Fortsatt bra tryck”

Fastighetsmarknaden möter en helt annan finansmarknad än de senaste 20 åren med stigande räntor, hög inflation, ökade avkastningskrav och skenande energikostnader. Trots detta är det fortsatt bra tryck på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige, konstaterar Newsec som tror att transaktionsåret 2022 förväntas bli det näst starkaste hittills.

Det framgår av den senaste utgåvan av den halvårsvisa fastighetsrapporten – Newsec Property Outlook.

– Vi ser definitivt ett skifte där fastighetsmarknaden möter en helt förändrad finansmarknad. Trots det är det fortsatt bra tryck i marknaden och vi räknar med att det kommer att göras kommersiella fastighetsaffärer för totalt runt 250 miljarder kronor i Sverige i år, vilket gör 2022 till det näst starkaste transaktionsåret hittills”, säger Max Barclay, Nordenchef på Newsecs rådgivningsverksamhet.

Förklaringen till att det görs mycket fastighetsaffärer trots ökade avkastningskrav är, enligt Barclay, att det efter 20 år i lågräntemiljö fortfarande görs affärer på goda nivåer för säljarna, samtidigt som det finns mycket kapital på marknaden som söker avkastning.

Newsec har i höstens Outlook även tittat på hur kraven på hållbarhet påverkar utveckling och förvaltning av fastigheter samt fastigheters påverkan på samhällets hållbarhet i sin tur. Fastigheter står för närvarande för nära 40 procent av de globala koldioxidutsläppen, men trots det ligger energiförbrukningen för fastigheter på samma nivåer från år till år.

– Det betyder att vår livstids största utmaning utgör en stor möjlighet för fastighetsbranschen. En minskad energiförbrukning är med rådande energipriser nödvändig såväl för fastigheters ekonomi som klimatet. Den nuvarande situationen med osäker energiförsörjning och höga energipriser tydliggör att det brådskar, säger Max Barclay.

Det är därför, enligt Newsec, avgörande för framtiden både för branschen och klimatet att fastighetsägare blir föregångare inom ESG. Det handlar främst om digitalisering då över 99 procent av alla utsläpp som fastighetssektorn står för kommer från befintliga byggnader. Fastighetsägare behöver fortsätta att implementera teknik såsom AI som effektivt och korrekt kan mäta och samla in relevant data för att optimera inomhusklimat, utnyttjandegrad, rörelser och användningsmönster för olika utrymmen.

När det gäller hyresutbecklingen uppger Newsec att den årliga hyrestillväxten i Stockholm varit 5 procent från 2017 till 2021. Från 2022 till 2024 tror Newsec på 3,5 procent. För Göteborg skalas siffran ner från nästan 5 procent till 4. För Malmö tror Newsec på ökande nivåer, från drygt 2 till 3 procent. Oslo bedöms få en motsvarande minskning som de båda största svenska städerna medans Helsingfors får en högre siffra framöver än den historiska.

Kontorsyielderna ökar för samtliga marknader som Newsec bevakar i Norden efter att ha sjunkit en längre tid.När det gäller butikshyror så har dessa pressats åter under de senast åren. Men för de kommande åren ser Newsec en positiv utveckling i såväl Stockholm som i Göteborg och Malmö.

För logistiklokaler bedömer Newsec att det finns stora förutsättningar för högre hyresnivåer, upp mellan 4,5 procent årligen till 2024 i de tre störstäderna, vilket där långt över vad som varit fallet de senaste åren.

Newsec bedömer som sagt att transaktionsvolumen för 2022 kommer landa på totalt 250 miljarder kronor. Det är klart mest i Norden. Borde bedöms landa på drygt 100 miljarder, därefter följer Danmark och Finland tätt därefter.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan