Newsec åter på plats efter storbranden

150 anställda arbetat externt i en vecka. Den stora branden som bröt ut i Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7 på Biblioteksgatan i centrala Stockholm på morgonen tisdagen 7 november fick följdverkningar för flera hyresgäster i närområdet.

Stongholdkoncernen, med Newsec, Niam och Datscha, tillhörde de hyresgäster i närområdet som drabbades hårdast eftersom vindriktningen låg åt det hållet. Företagen har sina lokaler mittemot, på andra sidan Biblioteksgatan. Fastighetsägaren Nordstjernan agerade dock snabbt och stängde till exempel av ventilationen.

– Allt har fungerat väldigt bra, speciellt när det gäller information och insatser från både Nordstjernan och Hufvudstaden, säger Niklas Alm, ordförande Newsec Communication, till Fastighetsvärlden.

Totalt jobbar cirka 150 anställda inom Newsecs svenska rådgivningsverksamhet samt Stronghold, Datscha och Niam i lokalerna.

– Först fick vi kort komma in i lokalerna under fredagen innan det kom nya besked. Nu är vi åter sedan i tisdags eftermiddag. Tack och lov så har vi bra infrastruktur och IT, så min bedömning är att vi klarat detta bra. Men några inställda möten har det blivit, säger Alm.

Fortfarande pågår sanering i lokalerna för att få ut röklukt.

Fler hyresgäster i området än Newsec har tvingats jobba från externa arbetsplatser eller hemifrån. Storbranden har även ställt till det för flera detaljister i närområdet. Till exempel var dörrarna in till Sturegallerian öppna under en stor del av dagen då det brann, vilket det finns en upprördhet mot hos flera av handlarna som fick rökskadade kläder.

Under tisdagen var det fortfarande inte säkert att gå in i stora delar av Hufvudstadens brandhärjade fastighet på grund av risk för ras. I fastigheten finns dessutom rasmassor från tak och bjälklag som fortfarande är varma och kan innehålla glödhärdar. Fastighetsägaren skriver på sin hemsida att de har bevakning dygnet runt för att ha kontroll över eventuell rökutveckling och stoppa obehöriga från att ta sig in på området.

Hufvudstaden har även börjat säkra upp ytterväggarna mot Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan för att det snart ska vara möjligt att öppna upp för passage på gatorna. När det är klart ska butiker och kontor inom det avspärrade området kunna öppna igen.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Tillbaka till förstasidan