Nordstjernanhuset i centrala Stockholm.

Newsec åter på plats efter storbranden

150 anställda arbetat externt i en vecka. Den stora branden som bröt ut i Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7 på Biblioteksgatan i centrala Stockholm på morgonen tisdagen 7 november fick följdverkningar för flera hyresgäster i närområdet.

Stongholdkoncernen, med Newsec, Niam och Datscha, tillhörde de hyresgäster i närområdet som drabbades hårdast eftersom vindriktningen låg åt det hållet. Företagen har sina lokaler mittemot, på andra sidan Biblioteksgatan. Fastighetsägaren Nordstjernan agerade dock snabbt och stängde till exempel av ventilationen.

– Allt har fungerat väldigt bra, speciellt när det gäller information och insatser från både Nordstjernan och Hufvudstaden, säger Niklas Alm, ordförande Newsec Communication, till Fastighetsvärlden.

Totalt jobbar cirka 150 anställda inom Newsecs svenska rådgivningsverksamhet samt Stronghold, Datscha och Niam i lokalerna.

– Först fick vi kort komma in i lokalerna under fredagen innan det kom nya besked. Nu är vi åter sedan i tisdags eftermiddag. Tack och lov så har vi bra infrastruktur och IT, så min bedömning är att vi klarat detta bra. Men några inställda möten har det blivit, säger Alm.

Fortfarande pågår sanering i lokalerna för att få ut röklukt.

Fler hyresgäster i området än Newsec har tvingats jobba från externa arbetsplatser eller hemifrån. Storbranden har även ställt till det för flera detaljister i närområdet. Till exempel var dörrarna in till Sturegallerian öppna under en stor del av dagen då det brann, vilket det finns en upprördhet mot hos flera av handlarna som fick rökskadade kläder.

Under tisdagen var det fortfarande inte säkert att gå in i stora delar av Hufvudstadens brandhärjade fastighet på grund av risk för ras. I fastigheten finns dessutom rasmassor från tak och bjälklag som fortfarande är varma och kan innehålla glödhärdar. Fastighetsägaren skriver på sin hemsida att de har bevakning dygnet runt för att ha kontroll över eventuell rökutveckling och stoppa obehöriga från att ta sig in på området.

Hufvudstaden har även börjat säkra upp ytterväggarna mot Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan för att det snart ska vara möjligt att öppna upp för passage på gatorna. När det är klart ska butiker och kontor inom det avspärrade området kunna öppna igen.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava lägger stort varsel

400 tjänster berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan