Newsec: ”Frustration över för få lediga lokaler”

Allt större intresse för lokaler i en radie 10 minuter från Centralen. Newsec Asset Management slog ifjol rekord när det gäller nyuthyrningar. Hittills i år ligger konsultbolaget i nivå med fjolårets siffror, drygt 80.000 kvm, med ett något större bestånd.

– Hösten i fjol var riktigt stark efter att många bolag varit passiva i sina beslut under våren. I år har det varit en stabil efterfrågan och vi ser inga tendenser till avmattning, säger Fredrik Brandt, uthyrningschef vid Newsec Asset Management.

Bolaget har på ett år utökat förvaltningsvolymen, främst inom retail, och förvaltar nu totalt cirka 4 miljoner kvadratmeter, varav cirka häften är kontorslokaler och en tredjedel retail, och resten bostäder. Bland kunderna finns Niam, Alecta, Folksam och ING. Vakansgraden i fastigheterna som Newsec förvaltar i Stockholmsområdet är låga 20.000 kvadratmeter.

– Många hyresgäster är frustrerade över att höra hur få lediga lokaler det finns. Det är ett stort tryck eftersom det skapats en mer tydlig bild av vad som anses bra och dåligt. Vi har svårighet att svara upp på alla förfrågningar från hyresgästombud och även på flödet av spekulanter/intressenter som vi själva genererar. Det blir ett stort spill av ”leads” som vi inte kan tillgodose, säger Brandt.

Han konstaterar att det är kampen om arbetskraften och den ökande inpendlingen som leder till att området runt Västra City utvecklats så starkt. Nyligen valde till exempel Sandvik att placera sitt huvudkontor i området – och därmed nobba området vid Gyllene Triangeln.

– Det handlar om ett område inom tio minuters promenadavstånd från Centralstationen som företagen finner extra intressant.

– En trend är att allt fler företag väljer att anlita hyresgästombud i sin jakt på nya lokaler. Vi välkomnar denna trend, vilket bidrar till att en ökad professionalism på hyresmarknaden, säger Brandt

Newsec vill växa ytterligare inom förvaltning, speciellt inom retail, och har lämnat anbud på förvaltningsuppdrag värda 20–30 miljarder kronor.

Under våren berättade Newsec att bolaget planerade att ge sig in på den öppna uthyrningsmarknaden för att ta uppdrag. Än så länge har inte så mycket hänt inom den genren.

– Vi arbetar för tillfället med ett antal mindre externa uppdrag, offerter finns ute på betydligt större, men inget är klart ännu. Ambitionen är att konkurrera med de etablerade konsulterna på externmarknaden och att ta marknadsandelar. Genom ett framgångsrikt uthyrningsarbete vinner vi kundens förtroende och förhoppningsvis i förlängningen ett förvaltningsuppdrag, säger Fredrik Brandt.

Fastighetsvärlden Idag            2011-10-10

Fler Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion hos Svenska Bostäder på Södermalm

Stor avspärrning vid Barnängsgatan.

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Ny käftsmäll för bolagen på börsen

Fem bolag tappat mer än 4 procent.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Bilder: Så blir centrala Sundbyberg i framtiden

Fyra centrala områden ska utvecklas.

Tillbaka till förstasidan