Bakslaget: Nej till Stockholms miljözon i city
Stockholms har beslutat att införa miljözon klass 3 i en del av city, för att komma till rätta med luftföroreningarna från trafiken. Flera aktörer har överklagat beslutet till Länsstyrelsen i Stockholms län. Nu har myndigheten sagt nej till miljözonen.
– Avgaserna i city ökar risken för både sjukdom och förtida död. Det har vi ett ansvar att agera mot. Nu behöver vi läsa Länsstyrelsens beslut och analysera hur vi bäst kan gå vidare. Målet är fortfarande att ha en miljözon på plats så snabbt som möjligt, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Stockholms nya miljözon har tidigare godkänts av Förvaltningsrätten och EU-kommissionen. Länsstyrelsens beslut att stoppa miljözonen kan överklagas till Transportstyrelsen.
Stockholms stads analys visar att miljözonen i city är nödvändig för att leva upp till WHO:s riktlinjer för luftkvalitet. Området har höga flöden av både gående och cyklister, och goda förbindelser till kollektivtrafik. Mindre än tio procent av resorna till och från Stockholms city görs med bil. Över tre fjärdedelar av lastbilarna i området är genomfartstrafik.
Tre fastighetsbolag har överklagat till Länsstyrelsen. Det handlar om Fastighetsföreningen Svensk Handels Hus U P A (Svensk Handel), Fastighets AB Oxtorgsgränd 1 (Einar Mattsson) och Hufvudstaden som yrkat på att Länsstyrelsen ska upphäva kommunens beslut.
De överklagande parterna anser att tidsplanen för att införa miljözonen har varit för snäv. Lagstiftningen specificerar inte hur lång omställningsperiod som krävs för att få införa en miljözon. Stockholms trafikborgarråd anser att staden har gett tillräckligt god framförhållning för företagare och invånare som rör sig i city.

