Samhällsfastigheter

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Skolinspektionen sa i mitten av juli nej till fyra nya IES-skolor. I exempelvis Norrtälje pågår byggnationen av en ny skola för fullt. Fyra fastighetsinvesterare drabbas av beslutet.

Skolinspektionen säger nej till samtliga ansökningar som Engelska skolan lämnat in i år för att starta skolor i Göteborg, Norrtälje, Huddinge och Upplands Bro.

Friskolekedjan måste lämna tydligare elevprognoser och inte bara hänvisa till sina köer, skriver DN.

i Norrtälje är det fastighetsbolaget Famera som har tecknat ett villkorat hyresavtal med Engelska skolan. Om koncernen inte får ett positivt beslut av Skolinspektionen så är den inte bunden av avtalet.

– Plan b är därför att kommunen köper byggnaden och startar en kommunal skola här, säger kommunalrådet Robert Beronius till DN.

Kommunen har rätt, men ingen skyldighet, att köpa fastigheten om Engelska skolan skulle dra sig ur. Om prislappen skulle bli för hög så får Famera försöka sälja till någon annan skolaktör, uppger DN.

Skolbygget i Norrtälje har hunnit en bit. Grunden är lagd. Skolan skulle stått klar lagom till höstterminen 2023. F-9-skolan har planerats för minst 600 elevplatser. Hyresavtalet tecknades sommaren 2020.

– Med dagens beslut kan jag konstatera att det inte är lätt att bygga skolor i det här landet, sa Johan Erlandsson, vd på Famera till Norrtälje Tidning i samband med beslutet.

I Göteborg har Internationella Engelska Skolan planer på att bygga en ny grundskola för 900 elever i Södra Änggården i Göteborg. Det är en av fyra skolplaner som nu alltså stoppas. Där är det Platzer som drivit utvecklingsplanerna som inkluderar en skolbyggnad om 9.000 kvm.

– Etableringen av Södra Änggården planeras till augusti 2024, vilket innebär att vi får göra en riktad intresseundersökning hos våra föräldrar som har sina barn i kön, skriver Jörgen Stenquist, vice vd för Internationella engelska skolan, i ett mejl till GP.

I Upplands Bro gäller stoppet en skolbyggnad i Trädgårdsstaden i Bro. Hösten 2020 tecknades ett hyresavtal med Genova för en skola för 600 elever.

I Huddinge avses ett projekt i Vårby. Där har det varit har det varit Huddinge kommuns och IES ambition att bygga om Spendrups huvudkontor till en skola, skriver Mitti. Intill byggnaden planeras 2.000 nya bostäder i det nya området Vårby udde.  IES tecknade sommaren 2020 ett hyresavtal med SHH Samhällsfastigheter. Planerad skolstart har varit hösten 2023. SHH förvärvades av Fabege i oktober 2021

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fyra svenska fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan