Interiör från NCC:s kommande kontorsprojekt Nova vid Järva krog i Solna. Illustration: Walk the Room

NCC startar nya Nova om 10.000 kvm vid Järva krog

NCC startar nu fastighetsutvecklingsprojektet Nova som omfattar cirka 10.000 kvadratmeter kontor, service och handel i Järva Krog, Solna. Därmed inleds nästa steg i utvecklingen av kvartersstaden där NCC sedan tidigare färdigställt två kontorsprojekt.

Andreas Lindelöf.
Visa faktaruta

NCC har sålt det första kontorsprojektet i området (där man har sitt eget huvudkontor) till Fastpartner och avyttrade under försommaren det andra projektet till Castellum.

– Nu fortsätter vi utvecklingen av kvartersstaden Järva Krog som är en trygg och grönskande stadsdel med goda kommunikationsmöjligheter, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development.

Projektet Nova har en bruttoareayta på cirka 13.000 kvadratmeter varav uthyrningsbar yta uppgår till cirka 10.000 kvadratmeter. Fastigheten kommer att få en L-form och bestå av två flyglar, med åtta respektive nio våningar (det inta mot Vallgatan). På de andra sidorna av kvarteret ska det senare byggas bostäder.

– Vi har en stor efterfrågan för kontor vid Järva krog och det är vårt sista projekt där. När det står klart har vi tillfört cirka 40.000 kvm kontor där, säger säger Andreas Lindelöf, chef NCC Property Development Stockholm, till Fastighetsvärlden.

Kontorsprojektet Nova kommer skilja sig något från de tidigare två kontorsprojektet som innehållit mycket trämaterial interiört. Equator är arkitekt.

– I Nova blir det mer glas och mycket balkonger. Vi vet att terrasser och balkonger är mycket uppskattat hos hyresgäster, säger Lindelöf.

NCC startar byggnationen på kalkylerad spekulation, helt utan signerade hyreskontrakt, ett LOI om 1.000 kvm finns dock.

– Det modet att bygga på spekulation har vi, vi tror mycket på platsen.

Facit finns i bland annat de två tidigare kontorsprojekt i området som hyres ut ganska snabbt. Kontorshuset är förberett för multitenant men NCC är förstås redo för större hyresgäster också.

Nova kommer att utvecklas med hyresgästens välmående i centrum med till exempel extra fokus på ljud, ljus och luft. Hållbarhet kommer att genomsyra byggnaden som hållbarhetscertifieras enligt BREEAM nivå Excellent och erbjuder hållbara hyresavtal, ett stöd för företag som vill driva en hållbar verksamhet och som reglerar hyresvärdens och hyresgästens åtaganden i hållbarhetsarbetet.

– I Nova skapar vi en innovativ och inspirerande arbetsmiljö där människor och mötet står i centrum och där hållbarhet och välmående är självklara ingredienser. Vi vet att detta är högt efterfrågade delar som våra hyresgäster ser ett stort behov av att komma tillbaka till efter en lång period av hemmaarbete, säger Joachim Holmberg.

Byggnationen startar under hösten och projektet beräknas vara färdigt under andra halvåret 2023.

Därefter återstår två bostadsdelar att utveckla. Dels 250 bostäder i samma kvarter som Nova (kvarteret Femöringen) och även 200 bostäder i grannkvarteret (Vågrummet, där padelanläggningen nu finns). NCC har ännu inte bestämt om man själva ska utveckla bostäderna eller sälja till någon annan. Tidigare har Aros Bostad utvecklat lägenheter i NCC:s området.

Projektet Nova genomförs i affärsområde NCC Property Development och entreprenaden utförs av NCC Building Sweden och orderregistreras i tredje kvartalet 2021.

De totalt 40.000 kvm kontorslokaler som NCC kommer att ha skapat i området kan jämföras med de 23.500 kvm kontor som fanns där tidigare.

Till det kommer det även ha skapats cirka 550 bostäder. I kvarteret tidigare fanns även ett garage. De garageplatserna ersätts nu till stor del av den nya garagefastighet som NCC uppför i närheten längs E4:an och som bolaget kallar ”norra Europas vackraste garage”.

Så här kommer området se ut när det är färdigbyggt. Kontorsprojektet Nova utmärkt. Till höger syns E4:an och hotellet Scandic Järva krog.
Här syns platsen för NCC:s kommande etapp, där merparten av byggbolagets tidigare huvudkontor fanns. Bortom syns Klöverns fastighet. Bild från våren 2021. Foto: Fastighetsvärlden
På delar av ytan finns sedan i somras en padelanläggning. Foto: Eric Adolfsson
En tidig visionsbild för hur NCC:s tredje kontorsprojekt, Nova, kan komma att se ut. Bild: NCC
En av terrasserna i kontorsprojektet Nova. Illustration: Walk the Room

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan