Så här kan Gårdas nya skyline se ut när Platzer/NCC, Wallenstam och Skanskas höghusplaner förverkligats. Illustration: Fotograf: TMRW Reflex arkitekter.

NCC in i Platzers höghusprojekt i Göteborg

För att öka takten i sin projektutveckling har Platzer gjort en kombinationsaffär med NCC i Gårda och Mölndal. I den första delen av affären avser NCC att köpa in sig i Platzers 30-våningsprojekt i Gårda och i den andra delen avser Platzer att förvärva en fastighet från NCC i Mölndal.

Platzer Fastigheter och NCC Property Development har ingått en avsiktsförklaring gällande en kombinationsaffär i Gårda respektive Mölndal. NCC avser att köpa in sig i Platzers projekt på Drakegatan i Gårda i ett delägt bolag, med en byggrätt om ca 30.000 kvm. Projektet utvecklas tillsammans och NCC säljer därefter tillbaka sin del av den färdigutvecklade fastigheten till Platzer. Genom denna kombinationsaffär får Platzer möjlighet att förvärva NCC:s färdigutvecklade fastigheter om ca 30.000 kvm i Mölndals innerstad.

Parterna har för avsikt att skriva bindande avtal under första kvartalet 2017.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans NCC i utvecklingen av den nya skrapan i Gårda. Med denna affär ökar vi takten i projektutvecklingen, samt säkerställer vår fortsatta expansion i prioriterade områden. Mölndals innerstad har funnits på vår lista över önskade förvärv sedan en längre tid tillbaka, säger Roger Sundbom, projektutvecklingschef på Platzer Fastigheter.

För snabbväxande Platzer blir det därmed ytterligare ett nytt geografiskt område. Nyligen gjorde bolaget sitt första köp på Lindholmen och bolaget har även gjort en inbrytning i ett nytt segment, logistikfastigheter, via köpet av AB Volvos fastigheter i Torslanda.

Johanna Hult Rentsch, regionchef NCC Property Development:

– En viktig ambition för NCC är att skapa hållbara och levande stadsdelar som känns attraktiva, trivsamma med en unik identitet. I utvecklingen av Mölndals innerstad har vi precis färdigställt SCAs nya kontor och Gallerian blir färdig till hösten 2018. Vi har under många år arbetat med stadsutveckling och glädjer oss att Platzer nu vill vara med på resan i att skapa Mölndals nya Vardagsrum och vi ser fram emot att tillsammans med Platzer fortsätta driva utvecklingen av Gårda.

Gårda är ett expansivt utvecklingsområde med närhet både till Göteborgs centrum samt E6:an och riksväg 40 mot Landvetter. Projektet som avses ligger i direkt anslutning till befintligt höghus vid Ullevimotet. Här planeras för en kontorsbyggnad på cirka 30 våningar med potential att bli ett nytt landmärke. Totalt tillskapas cirka 30 000 kvm service- och kontorsyta i huset med ett mycket attraktivt kontorsläge. Detaljplanearbetet pågår och möjlig byggstart är i början av 2018. I området finns dessutom fler planer på höga byggnader, vilket ger en helhet som tillsammans skapar ett levande, urbant och inspirerande område.

Även Skanska och Wallenstam planerar för högre byggnader i området. Sedan tidigare finns två något högre byggnader i området, och de ägs av Platzer och Stena Fastigheter (köpt från Skanska). Även Lundbergs har stora projektvolymer i Gårda.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-01

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan