Så här kan Gårdas nya skyline se ut när Platzer/NCC, Wallenstam och Skanskas höghusplaner förverkligats. Illustration: Fotograf: TMRW Reflex arkitekter.

NCC in i Platzers höghusprojekt i Göteborg

För att öka takten i sin projektutveckling har Platzer gjort en kombinationsaffär med NCC i Gårda och Mölndal. I den första delen av affären avser NCC att köpa in sig i Platzers 30-våningsprojekt i Gårda och i den andra delen avser Platzer att förvärva en fastighet från NCC i Mölndal.

Platzer Fastigheter och NCC Property Development har ingått en avsiktsförklaring gällande en kombinationsaffär i Gårda respektive Mölndal. NCC avser att köpa in sig i Platzers projekt på Drakegatan i Gårda i ett delägt bolag, med en byggrätt om ca 30.000 kvm. Projektet utvecklas tillsammans och NCC säljer därefter tillbaka sin del av den färdigutvecklade fastigheten till Platzer. Genom denna kombinationsaffär får Platzer möjlighet att förvärva NCC:s färdigutvecklade fastigheter om ca 30.000 kvm i Mölndals innerstad.

Parterna har för avsikt att skriva bindande avtal under första kvartalet 2017.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans NCC i utvecklingen av den nya skrapan i Gårda. Med denna affär ökar vi takten i projektutvecklingen, samt säkerställer vår fortsatta expansion i prioriterade områden. Mölndals innerstad har funnits på vår lista över önskade förvärv sedan en längre tid tillbaka, säger Roger Sundbom, projektutvecklingschef på Platzer Fastigheter.

För snabbväxande Platzer blir det därmed ytterligare ett nytt geografiskt område. Nyligen gjorde bolaget sitt första köp på Lindholmen och bolaget har även gjort en inbrytning i ett nytt segment, logistikfastigheter, via köpet av AB Volvos fastigheter i Torslanda.

Johanna Hult Rentsch, regionchef NCC Property Development:

– En viktig ambition för NCC är att skapa hållbara och levande stadsdelar som känns attraktiva, trivsamma med en unik identitet. I utvecklingen av Mölndals innerstad har vi precis färdigställt SCAs nya kontor och Gallerian blir färdig till hösten 2018. Vi har under många år arbetat med stadsutveckling och glädjer oss att Platzer nu vill vara med på resan i att skapa Mölndals nya Vardagsrum och vi ser fram emot att tillsammans med Platzer fortsätta driva utvecklingen av Gårda.

Gårda är ett expansivt utvecklingsområde med närhet både till Göteborgs centrum samt E6:an och riksväg 40 mot Landvetter. Projektet som avses ligger i direkt anslutning till befintligt höghus vid Ullevimotet. Här planeras för en kontorsbyggnad på cirka 30 våningar med potential att bli ett nytt landmärke. Totalt tillskapas cirka 30 000 kvm service- och kontorsyta i huset med ett mycket attraktivt kontorsläge. Detaljplanearbetet pågår och möjlig byggstart är i början av 2018. I området finns dessutom fler planer på höga byggnader, vilket ger en helhet som tillsammans skapar ett levande, urbant och inspirerande område.

Även Skanska och Wallenstam planerar för högre byggnader i området. Sedan tidigare finns två något högre byggnader i området, och de ägs av Platzer och Stena Fastigheter (köpt från Skanska). Även Lundbergs har stora projektvolymer i Gårda.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-01

Fler Nyheter från förstasidan

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Nyfosa i affär för 2,1 miljarder

Förbereder försäljning av logistik till internationella aktörer.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

”Kan alla vinna på mat? Det är lite svårt”.

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Tillbaka till förstasidan