Så här kan Gårdas nya skyline se ut när Platzer/NCC, Wallenstam och Skanskas höghusplaner förverkligats. Illustration: Fotograf: TMRW Reflex arkitekter.

NCC in i Platzers höghusprojekt i Göteborg

För att öka takten i sin projektutveckling har Platzer gjort en kombinationsaffär med NCC i Gårda och Mölndal. I den första delen av affären avser NCC att köpa in sig i Platzers 30-våningsprojekt i Gårda och i den andra delen avser Platzer att förvärva en fastighet från NCC i Mölndal.
Annons

Platzer Fastigheter och NCC Property Development har ingått en avsiktsförklaring gällande en kombinationsaffär i Gårda respektive Mölndal. NCC avser att köpa in sig i Platzers projekt på Drakegatan i Gårda i ett delägt bolag, med en byggrätt om ca 30.000 kvm. Projektet utvecklas tillsammans och NCC säljer därefter tillbaka sin del av den färdigutvecklade fastigheten till Platzer. Genom denna kombinationsaffär får Platzer möjlighet att förvärva NCC:s färdigutvecklade fastigheter om ca 30.000 kvm i Mölndals innerstad.

Parterna har för avsikt att skriva bindande avtal under första kvartalet 2017.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans NCC i utvecklingen av den nya skrapan i Gårda. Med denna affär ökar vi takten i projektutvecklingen, samt säkerställer vår fortsatta expansion i prioriterade områden. Mölndals innerstad har funnits på vår lista över önskade förvärv sedan en längre tid tillbaka, säger Roger Sundbom, projektutvecklingschef på Platzer Fastigheter.

För snabbväxande Platzer blir det därmed ytterligare ett nytt geografiskt område. Nyligen gjorde bolaget sitt första köp på Lindholmen och bolaget har även gjort en inbrytning i ett nytt segment, logistikfastigheter, via köpet av AB Volvos fastigheter i Torslanda.

Johanna Hult Rentsch, regionchef NCC Property Development:

– En viktig ambition för NCC är att skapa hållbara och levande stadsdelar som känns attraktiva, trivsamma med en unik identitet. I utvecklingen av Mölndals innerstad har vi precis färdigställt SCAs nya kontor och Gallerian blir färdig till hösten 2018. Vi har under många år arbetat med stadsutveckling och glädjer oss att Platzer nu vill vara med på resan i att skapa Mölndals nya Vardagsrum och vi ser fram emot att tillsammans med Platzer fortsätta driva utvecklingen av Gårda.

Gårda är ett expansivt utvecklingsområde med närhet både till Göteborgs centrum samt E6:an och riksväg 40 mot Landvetter. Projektet som avses ligger i direkt anslutning till befintligt höghus vid Ullevimotet. Här planeras för en kontorsbyggnad på cirka 30 våningar med potential att bli ett nytt landmärke. Totalt tillskapas cirka 30 000 kvm service- och kontorsyta i huset med ett mycket attraktivt kontorsläge. Detaljplanearbetet pågår och möjlig byggstart är i början av 2018. I området finns dessutom fler planer på höga byggnader, vilket ger en helhet som tillsammans skapar ett levande, urbant och inspirerande område.

Även Skanska och Wallenstam planerar för högre byggnader i området. Sedan tidigare finns två något högre byggnader i området, och de ägs av Platzer och Stena Fastigheter (köpt från Skanska). Även Lundbergs har stora projektvolymer i Gårda.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-01

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan