NCC och Liseberg har tecknat ett samarbetsavtal för en återuppbyggnad av Oceana vattenvärld i Göteborg, som skadades vid en brand tidigare i år. I ett första steg ska parterna tillsammans planera och projektera för en återuppbyggnad. Nya Oceana ska stå klart 2026.
Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 17 juli fattade Lisebergs styrelse beslut om att Lisebergs vattenvärld Oceana ska återuppbyggas. Vattenvärlden som fick omfattande skador vid en brand i februari i år har under det senaste kvartalet röjts och sanerats.
Kostnaden för att bygga färdigt badet beräknas till över 700 miljoner. Det kan krävas ytterligare finansiering från kommunfullmäktige
– Med ett avtal mellan NCC och Liseberg på plats rör vi oss gemensamt mot återuppbyggnaden av Oceana. Vattenvärlden beräknas preliminärt att stå färdig under 2026, något vi ser mycket fram emot, säger Andreas Andersen, vd Liseberg.
− NCC och Liseberg har haft tät dialog sedan branden och det här är ett viktigt steg för att komma vidare mot att slutföra det projekt som vi gemensamt har inlett. Nu följer ett antal månader där vi tillsammans kommer att planera och projektera för en återuppbyggnad av Oceana, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef Building Sweden.
Avtalet är ett tilläggsavtal till parternas befintliga avtal och uppdelat i två faser som NCC och Liseberg utför i samverkan. Första fasen inleds omgående och omfattar projektering och planering samt eventuella förberedande arbeten på byggarbetsplatsen som krävs inför återuppbyggnaden. Den andra fasen omfattar detaljprojektering och byggnation och startar när Liseberg avropar fas 2. Orderregistrering sker vid avrop.
Sedan mars i år har NCC genomfört rivningsarbete och sanering samt arbete för att minimera skador på Oceanas intakta delar. Detta arbete fortsätter även under sommaren.

Utgångspunkten är att Oceana ska återuppbyggas enligt samma huvudprinciper som i det ursprungliga projektet, men vissa förändringar kommer att ske. Exempelvis kommer Liseberg byta teknologi när det gäller de större vattenattraktionerna. Vidare, trots att det i nuläget inte går att konstatera brister i Oceanas brandskydd, kan det bli aktuellt med vissa förändringar även här, särskilt under byggtiden.
Det pågår fortsatt flera olika utredningar av brandorsaken. Polisens samt Haverikommissionens utredningar förväntas i dagsläget att presenteras under våren 2025.
Fram till dess att brandorsaken slutgiltigt fastställts och klarhet nåtts i förutsättningarna för ersättning behöver projektet bryggfinansieras.

Fas 1, som omfattar projektering, planering samt nödvändiga avtal om leverans av vissa tidskritiska projektelement finansieras genom omprioriteringar av Lisebergs investeringar, existerande kassaflöde och upplåning.
Fas 2, som omfattar större delar av produktionen, kan eventuellt kräva bryggfinansiering av ägaren Göteborg Stadshus AB, varför frågan kommer hemställas till Kommunfullmäktige.
– Vi har goda förhoppningar om att få täckt kostnaderna till en återuppbyggnad av Oceana, men processen är komplex och lång, kanske flera år. En utdragen process kan riskera projektets framtid, och med stor sannolikhet fördyra detsamma betydligt. Vidare måste de stora restvärdena i projektet skyddas, säger Kurt Eliasson, styrelseordförande på Liseberg.
Med det formella beslutet i ryggen tas nu viktiga steg framåt i återuppbyggnaden av Oceana och vattenvärlden beräknas preliminärt att stå färdig under 2026.


