Årstaberg har vuxit fram till en attraktiv nodd som erbjuder tre frafikslag: pendeltåg, tvärbana och buss. Nu tillkommer dessutom tunnelbana. Foto: Wikimedia.

NCC föreslås få markanvisning i Årstaberg

Stockholms stad föreslår ge NCC en direktmarkanvisning för utveckling av cirka 30.000 kvadratmeter kontor i Årstaberg, söder om huvudstaden. NCC besegrade Skanska och Pioneer i kampen om att få utveckla platsen.

Området har kallats ett av Stockholms mer intressanta utvecklingsområden och är en attraktiv trafiknod med bland annat tvärbana, pendeltåg och bussterminal. Som kontorsområde är det nytt.

NCC, ska efter fastighetsbildning, förvärva marken för 10 500 kr per ljus BTA.

– Det finns en stor efterfrågan på fler moderna kontor i söderort, så förslaget om denna markanvisning fyller en viktig funktion i utbyggnaden av staden. Här vill vi utveckla fler kontorsarbetsplatser och annan service vid ett mycket intressant kommunikationsläge med pendeltåg, tvärbana, framtida tunnelbana och Essingeleden runt hörnet, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm NCC property development, i en kommentar.

Tre bolag ansökte om markanvisning för platsen: NCC, Skanska och norska Pioneer Capital Partners AS tillsammans med Berg och Gren Arkitektkontor. Förutsatt att detaljplanen vinner laga kraft hoppas NCC kunna påbörja projektet runt 2025/26.

Årstaberg pendeltågsstation har omkring 8.500 påstigande per dag samt en av tvärbanans mest trafikerade hållplatser.

Senare i år påbörjas, enligt regionens och stadens överenskommelse, också utbyggnaden av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö, där Årstaberg blir en av sex stationer.

Och det finns fler planer för närområdet. Bland annat att med kollektivtrafik och nya vägförbindelser bättre knyta ihop de olika delarna av Årsta med främst Västberga och Midsommarkransen – en utvecklingsfråga där NCC har varit en drivande aktör och ett naturligt bollplank för Stockholms stad.

Dessutom utvecklas det närliggande Årstafältet. Fram till 2032 byggs cirka 6.000 nya bostäder.

Det så kallade Årstastråket, mellan Årstafältet och Gullmarsplan, kommer att tillföra ytterligare ungefär 3.000 nya bostäder fram till 2029.

– Vi har jobbat med den här projektidén i flera år och ansökte om markanvisning i mars 2018. Förutsatt att detaljplanen vinner laga kraft hoppas vi kunna påbörja projektet runt 2025–2026, vilket skulle möjliggöra inflyttning lagom till att den nya tunnelbanestationen öppnar, säger Andreas Lindelöf.

Markanvisningsavtalet är villkorat av beslut i Stockholm stads exploateringsnämnd. Exploateringsnämnden sammanträder 23 april.

I december 2019 fick NCC en direktmarkanvisning för 13.000 kvm kontor i Sjöstadshöjden, beläget mellan Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad i Stockholm. NCC Property Development driver idag två kontorsprojekt i Stockholmsområdet, vid Bromma Blocks och vid Järva krog. Bolaget har även byggplaner i Frihamnen där det mesta är kraftigt försenat samt på Västra Kungsholmen där bolaget tvingats till omstart efter domstolsbeslut.

Skissförslag i 3D. Källa: Articon/NCC
Markanvisningsområdet i blått. Karta: Stockholms stad.

Fler Nyheter från förstasidan

Bekräftat: Köper hotellet vid Östermalmstorg

Hotell med 70 rum. Läs om köparens övriga bestånd i Stockholm.

Bra drag i gröna distriktet

Många aktörer ger insikter om olika perspektiv på hållbarhet.

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Förvärvar i Florida

Svenskt bolag köper kontorsfastighet norr om Miami.

Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Wallenstam 08-säljer till SBB för över miljarden

Överraskande försäljning. Fastigheter i Gröndal och Sundbyberg.

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

Tillbaka till förstasidan