Nacka säljer fastigheter för 1,8 mdr till Rikshem

Stor affär med samhällsfastigheter. Nacka kommun planerar att sälja drygt en fjärdedel av sitt bestånd av samhällsfastigheter till Rikshem för 1,8 miljarder kronor. Samtidigt åtar sig Rikshem att bygga 500 hyresrätter i kommunen.

Fastighetsportföljen som säljs är blandad och består av förskolor, skolor, äldreboenden och sporthallar (del av skolorna). Portföljen omfattar 38 hyresobjekt, 39 fastigheter. Totalt handlar det om cirka 83.500 kvm och med hyresintäkter motsvarande cirka 122 miljoner kronor.

För Rikshem rör det sig om ett förvärv på 1,9 miljarder kronor, alla avgifter och sidokostnader inkluderade. Totalt, inklusive bostäderna som ska byggas, handlar det för Rikshem om en investering på 3,4–3,5 miljarder kronor.

Ilija Batljan.
Ilija Batljan.

– Nacka har fantastiska förutsättningar, inte minst med den planerade utbyggnaden av tunnelbanenätet. Det råder en stor bostadsbrist och att kommunen satsar på hyresrätter är bra och vi är glada över att få vara en del av den satsningen, säger Ilija Batljan, vice VD på Rikshem till Fastighetsvärlden.

Rikshem har haft externt stöd från JLL Tenzing som rådgivare i affären och juridiskt biträde från Vinge. Nacka kommun har haft externt stöd från NAI Svefa, som rådgivare i affären och hämtat fastighets-, mervärdesskatte- och avtalsrättslig expertis från advokatbyrån Magnusson Law.

Jan-Erik Höjvall, VD Rikshem:

Jan-Erik Höjvall.
Jan-Erik Höjvall.

– Vi är stolta över att få bli samarbetspartner och bidra till en fungerande samhällsinfrastruktur och god tillväxt i en av landets främsta tillväxtkommuner. Som nationell allmännytta är vi särskilt glada för att få bygga minst 500 hyreslägenheter i kommunen, vilket ytterligare förstärker Rikshems stora investering i Nacka.

Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.

De fem ytmässigt största fastigheterna i beståndet som förvärvas är:

  • Björknäs 1:315 i Boo (11.500 kvm, skola)
  • Sicklaön 73:48 i Nacka (10.050 kvm, skola)
  • Sicklaön 352:1 i Nacka (7.800 kvm , äldreboende)
  • Orminge 56:1 i Boo (5. 660 kvm, skola)
  • Neglinge 13:5 i Saltsjöbaden (5.050 kvm, äldreboende)

Fördelningen uppdelat på segment är 20.200 kvm äldreboende, 46.300 kvm skolor (inkl sporthallar), 14.300 kvm förskolor samt 2.700 kvm övrigt. För Rikshems del innebär försäljningen att bolaget nästan dubblerar sitt innehav av skolfastigheter där bolaget tidigare endast haft ett mindre innehav.

I avtalet framgår att Rikshem inte får sälja förrän (överlåtelse av fastigheter eller ägande i bolaget) den 31 januari 2025, utan tillstånd från Nacka kommun.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka:

– När Nacka växer starkt ska vi investera ännu mer i attraktiva närmiljöer, bättre framkomlighet och välfärd. Affären med Rikshem är långsiktig och ger oss stora möjligheter att göra vardagen ännu bättre för alla Nackabor.

Totalt uppgår köpeskillingen för de fastigheter som överlåts till 1,8 miljarder kronor vilket innebär förbättrade förutsättningar för att finansiera ny infrastruktur och kommunal service när Nacka växer.

Köpeskillingen har fastställts efter sammanvägning av tre externa värderingar, en som DTZ har gjort åt Rikshem och två som är gjorda för Nacka kommun av NAI Svefa respektive Forum Fastighetsekonomi.

– Affären ger oss också stora möjligheter att tidigarelägga investeringar i sådant som cykelbanor, parker och lekplatser som behövs i ett växande Nacka. Möjligheten att renovera kvarvarande lokaler ökar också. På så vis skapar vi nya värden för Nackaborna, säger Gunilla Grudevall Steen (FP).

nacka kommun räknar med att kommunens befolkning till år 2030 kommer att växa med 50 procent. I det så kallade tunnelbaneavtalet har Nacka kommun åtagit sig att se till att det byggs 13.500 bostäder på västra Sicklaön.

Kommunalrådet Hans Peters (C):

– Vårt mål är att en tredjedel av alla nytillkomna lägenheter ska vara hyresrätter och de 500 som nu Rikshem förbinder sig att bygga är en viktig del för att nå det målet.

Marken där Rikshem ska bygga bostäder kommer, skriver Nacka kommun, att upplåtas ”på marknadsmässiga villkor”.

Inför försäljningen av samhällsfastigheterna hade Nacka kommun ett innehav på totalt 300.000 kvadratmeter yta för förskolor, skolor, äldreboenden och sporthallar,

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-04

Här finns fastigheterna som ingår i transaktionen.
Här finns fastigheterna som ingår i transaktionen.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan