Nacka säljer fastigheter för 1,8 mdr till Rikshem

Stor affär med samhällsfastigheter. Nacka kommun planerar att sälja drygt en fjärdedel av sitt bestånd av samhällsfastigheter till Rikshem för 1,8 miljarder kronor. Samtidigt åtar sig Rikshem att bygga 500 hyresrätter i kommunen.

Fastighetsportföljen som säljs är blandad och består av förskolor, skolor, äldreboenden och sporthallar (del av skolorna). Portföljen omfattar 38 hyresobjekt, 39 fastigheter. Totalt handlar det om cirka 83.500 kvm och med hyresintäkter motsvarande cirka 122 miljoner kronor.

För Rikshem rör det sig om ett förvärv på 1,9 miljarder kronor, alla avgifter och sidokostnader inkluderade. Totalt, inklusive bostäderna som ska byggas, handlar det för Rikshem om en investering på 3,4–3,5 miljarder kronor.

Ilija Batljan.
Ilija Batljan.

– Nacka har fantastiska förutsättningar, inte minst med den planerade utbyggnaden av tunnelbanenätet. Det råder en stor bostadsbrist och att kommunen satsar på hyresrätter är bra och vi är glada över att få vara en del av den satsningen, säger Ilija Batljan, vice VD på Rikshem till Fastighetsvärlden.

Rikshem har haft externt stöd från JLL Tenzing som rådgivare i affären och juridiskt biträde från Vinge. Nacka kommun har haft externt stöd från NAI Svefa, som rådgivare i affären och hämtat fastighets-, mervärdesskatte- och avtalsrättslig expertis från advokatbyrån Magnusson Law.

Jan-Erik Höjvall, VD Rikshem:

Jan-Erik Höjvall.
Jan-Erik Höjvall.

– Vi är stolta över att få bli samarbetspartner och bidra till en fungerande samhällsinfrastruktur och god tillväxt i en av landets främsta tillväxtkommuner. Som nationell allmännytta är vi särskilt glada för att få bygga minst 500 hyreslägenheter i kommunen, vilket ytterligare förstärker Rikshems stora investering i Nacka.

Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.

De fem ytmässigt största fastigheterna i beståndet som förvärvas är:

  • Björknäs 1:315 i Boo (11.500 kvm, skola)
  • Sicklaön 73:48 i Nacka (10.050 kvm, skola)
  • Sicklaön 352:1 i Nacka (7.800 kvm , äldreboende)
  • Orminge 56:1 i Boo (5. 660 kvm, skola)
  • Neglinge 13:5 i Saltsjöbaden (5.050 kvm, äldreboende)

Fördelningen uppdelat på segment är 20.200 kvm äldreboende, 46.300 kvm skolor (inkl sporthallar), 14.300 kvm förskolor samt 2.700 kvm övrigt. För Rikshems del innebär försäljningen att bolaget nästan dubblerar sitt innehav av skolfastigheter där bolaget tidigare endast haft ett mindre innehav.

I avtalet framgår att Rikshem inte får sälja förrän (överlåtelse av fastigheter eller ägande i bolaget) den 31 januari 2025, utan tillstånd från Nacka kommun.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka:

– När Nacka växer starkt ska vi investera ännu mer i attraktiva närmiljöer, bättre framkomlighet och välfärd. Affären med Rikshem är långsiktig och ger oss stora möjligheter att göra vardagen ännu bättre för alla Nackabor.

Totalt uppgår köpeskillingen för de fastigheter som överlåts till 1,8 miljarder kronor vilket innebär förbättrade förutsättningar för att finansiera ny infrastruktur och kommunal service när Nacka växer.

Köpeskillingen har fastställts efter sammanvägning av tre externa värderingar, en som DTZ har gjort åt Rikshem och två som är gjorda för Nacka kommun av NAI Svefa respektive Forum Fastighetsekonomi.

– Affären ger oss också stora möjligheter att tidigarelägga investeringar i sådant som cykelbanor, parker och lekplatser som behövs i ett växande Nacka. Möjligheten att renovera kvarvarande lokaler ökar också. På så vis skapar vi nya värden för Nackaborna, säger Gunilla Grudevall Steen (FP).

nacka kommun räknar med att kommunens befolkning till år 2030 kommer att växa med 50 procent. I det så kallade tunnelbaneavtalet har Nacka kommun åtagit sig att se till att det byggs 13.500 bostäder på västra Sicklaön.

Kommunalrådet Hans Peters (C):

– Vårt mål är att en tredjedel av alla nytillkomna lägenheter ska vara hyresrätter och de 500 som nu Rikshem förbinder sig att bygga är en viktig del för att nå det målet.

Marken där Rikshem ska bygga bostäder kommer, skriver Nacka kommun, att upplåtas ”på marknadsmässiga villkor”.

Inför försäljningen av samhällsfastigheterna hade Nacka kommun ett innehav på totalt 300.000 kvadratmeter yta för förskolor, skolor, äldreboenden och sporthallar,

Fastighetsvärlden Idag 2014-11-04

Här finns fastigheterna som ingår i transaktionen.
Här finns fastigheterna som ingår i transaktionen.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan