Mycket hybridarbete även inom fastighetsbranschen
Hybridarbete har blivit en permanent del av arbetslivet, så även i fastighetsbranschen. Fastigos senaste rapport visar att åtta av tio företag i branschen anger att frågan om hybridarbete är relevant, med 86 procent som erbjuder möjlighet att arbeta på distans när arbetsuppgifterna tillåter det. Tre procent uppger att de inte tillämpar hybridarbete alls.
”Jag jobbar hemifrån idag, min dotter ska till tandläkaren”. Just bättre balans mellan arbete och fritid, livspusslet, är något som 86 procent uppger vara den stora vinsten med hybridarbete. Medan fördelarna är tydliga, lyfter branschen också utmaningar, särskilt kring samhörighet och ledarskap.
– Hybridarbete är ett sätt för våra medlemmar att ge medarbetare större möjlighet att skapa balans mellan arbete och privatliv. Samtidigt ser vi att det innebär utmaningar och nya krav på ledarskap och samarbete. Möjligheten till hybridarbete beror också på om de arbetsuppgifter medarbetaren har lämpar sig för det, säger Johan Mann, vd på Fastigo.
73 procent uppger att svårigheten att skapa samhörighet och engagera medarbetare är det som är myntets baksida, samtidigt som 3 av 4 menar att hybridarbete är viktigt för att attrahera viss kompetens till företagen. För att bidra till en enklare vardag för medarbetarna, men ändå se till att de befinner sig på arbetsplatsen, så har många företag i branschen erbjudanden som träning på arbetstid, möjlighet att ha med hund till jobbet, förkortad arbetsvecka och framför allt flexibel arbetstid, vilket hela 71 procent uppger att de tillämpar.
– För att hybridarbete ska fungera bra fortsatt krävs det att arbetsgivare utvecklar strategier för att främja gemenskap och innovation och har ledare som genomför strategin. Dessutom krävs det att medarbetare är ansvarstagande både i förhållande till de egna arbetsuppgifterna men även företagets långsiktiga utveckling och arbetsplatsens gemenskap, säger Johan Mann.