Skisser på den planerade skrapan i norra i Kista.

Multiskrapa med 42 våningar aktuell i Kista

Annons

Ska fyllas med hotell, kontor och bostäder. Det finns långt gångna planer på ett nytt storprojekt i Kista, alldeles intill E4 i den norra delen av området. Förslaget till ny bebyggelse innehåller en två våningar hög sockelbyggnad och en högre byggnad med 42 våningar. I den låga delen ska framförallt sportverksamheter inrymmas och fokus är lagt på tennis. I den nya skrapan planeras för kontor i plan 2-9, hotell i plan 10–22 och bostäder i plan 23–41. Allra högst upp i plan 42 ska det bli konferenslokaler.

Det är Sport Hotels of Sweden AB som föreslås få en markanvisning från Stockholms Stad. Bolaget har nyligen bildats för just det här projektet och ägs av Index International AB, SSM och Executive Invest Stockholm (Erik Olsson).

Totalt ska projektet omfatta 40.500 kvm BTA. Det kommer att rymma 150 bostäder , 220 hotellrum och 7.800 kvm BTA kontor och butiker. Sportdelen föreslås omfatta 10.400 kvm BTA vilket ger plats för omkring tio tennisplaner.

För att projektet ska bli verklighet krävs en ny detaljplan. Området är idag planlagt för idrottsändamål men delar av området används idag främst för parkering och förslaget ligger i linje med den strukturplan staden tog fram för Kista Science City redan 2003.

Bostäderna kommer att säljas som bostadsrätter och en 3D-fastighetsbildning behöver göras för att det ska bli möjligt. Marken kommer att upplåtas med tomträtt och för kontors och hotelldelarna kommer denna att stegas in. Tomträttsavgälden reduceras år 1 med 100 procent, år 2 med 75 procent, år 3 med 50 procent samt år 4 med 25 procent. Från och med år 5 skall full tomträttsavgäld utgå. Den första tomträttsperioden löper på 20 år.

Även byggrätten för bostäderna upplåts med tomträtt, vilket inte är det vanliga när det gäller projekt för bostadsrätter. Staden har tagit hänsyn till att byggkostnaderna blir extra höga och funnit att markvärdet motsvarar det kapitaliserade värdet av tomträttsavgälden, därför föreslår man upplåtelse med tomträtt.

Fastigheten, som enligt planen ska bli blir cirka 156 meter hög, markanvisas på Exploateringsnämndens möte den 19 februari.

– Kista är en av Stockholms mest dynamiska platser. Det har hänt oerhört mycket här. Kista är också ett bra exempel på hur viktigt samarbetet mellan politiken och näringslivet är. Den konkurrenskraft som finns här gör hela Stockholm starkt. Ett medvetet arbete har gjort att vi har kunnat locka till oss företag som ligger i framkant i den internationella konkurrensen. Nu tar vi nästa steg i områdets utveckling med bygget av ett nytt sporthotell, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

– Vi vill bidra till att Kista utvecklas till en allt mer levande och attraktiv del av Stockholm. Kista som är en av världens mest spännande platser för utveckling, forskning och innovation behöver en mötesplats där människor kan mötas för sport, mat och upplevelser, säger Erik Olsson, representant för ägargruppen till Sporthotels.

Pelle Lydmar är tänkt hotelloperatör och trion hoppas på invigning 2019.

Fastighetsvärlden Idag 2015-02-10

ETTELVA Arkitekter har tillsammans med systerföretaget MER ritat anläggningen.
ETTELVA Arkitekter har tillsammans med systerföretaget MER ritat anläggningen.
Det planerade höghuset syns till vänster. Till höger syns Victoria Tower.
Det planerade höghuset syns till vänster. Till höger syns Victoria Tower.
Höghusdelen är ritad för att bli 42 våningar högt.
Höghusdelen är ritad att bli 42 våningar högt.

Fler Nyheter från förstasidan

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Tillbaka till förstasidan