Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

Nordiska fastighetsaktier har backat 43 procent sedan januari och 2022 ser ut att bli det första året med negativ avkastning sedan 2011. Jämfört med för ett år sedan då sektorn värderades till en massiv premie på 73 procent ser vi nu en rabatt på 17 procent i genomsnitt, och bolagen har blivit nettosäljare på marknaden, enligt den nya rapporten Pangea Listed Overview.

Annons

– Efter att ha varit en av dom starkaste sektorerna på den nordiska aktiemarknaden i mer än ett decennium står fastigheter inför en betydande nedgång. I princip alla fastighetssektorer påverkas negativt och värderas med rabatt, förutom logistik, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Från rekordpremie till rabatt

Den nordiska aktiemarknaden har under året haft en avkastning på -16 procent, exklusive utdelningar, med fastighetssektorn som ett tydligt ankare med en negativ avkastning på -43 procent. Nedgången drivs delvis av högre lånekostnader och finansieringssvårigheter, särskilt kopplade till obligationsmarknaden. Dessutom finns det en osäker prisbild.

Klicka på bilden för att se större graf.Totaltavkastning för nordiska fastighetsaktier. Källa: Pangea Research. Siffror för PREX Property inklusive 2% schablonmässig direktavkastning.

– I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats. Detta är något som aktieinvesterarna ser igenom när de prissätter bolagen, men det löper risk att bli en trovärdighetsfråga och kan göra utländska investerare mer benägna att investera på andra marknader, säger André Lundberg, chef för Corporate Finance och partner på Pangea Property Partners.

De nordiska fastighetsaktierna värderas med en rabatt på 17 procent mot substans i dagens marknad, men rabatten ökar till 35 procent om Sagax exkluderas.

Stora skillnader mellan länder och sektorer

Värderingen varierar mellan de nordiska länderna, från en rabatt på 50 procent i Norge till en rabatt på 12 procent i Sverige. De danska och finska fastighetsaktierna värderas med en rabatt på 14 respektive 38 procent. Som en följd av detta har de börsnoterade bolagen blivit nettosäljare på direktmarknaden, från att ha varit stora nettoköpare förra året.

– Förändringen är allra tydligast i Sverige där de börsnoterade bolagen stod bakom 49 procent av alla förvärv förra året, men i år har motsvarande siffra sjunkit till 18 procent, säger André Lundberg.

Logistik är den enda fastighetssektorn som fortfarande värderas med en premie. Hotell och handel har dock gått bäst på börsen under året med en nedgång på -8 respektive -20 procent.

Nästan hälften av börsvärdet borta

Det finns för närvarande 48 fastighetsbolag noterade på den nordiska huvudlistan, värderade till en rabatt på 17 procent, och ytterligare 32 fastighetsbolag noterade på de mindre listorna, värderade till en rabatt på 21 procent.

Klicka på bilden för att se större graf. Börskurs/substansväde per bolag (nov 2022). Källa: Pangea

Det totala börsvärdet är 62 miljarder euro där Sverige är den största marknaden med 80 procent av regionens börsvärde, jämfört med förra årets siffror på 109 miljarder euro och 87 procent. Endast två fastighetsbolag har än så länge börsnoterats under 2022, Emilshus och Swedish Logistics Property, jämfört med tio bolag under 2021, enligt rapporten.

Starka långsiktiga förutsättningar
– Marknadens inbromsning kommer att skapa intressanta möjligheter för kapitalstarka och långsiktiga investerare. Trots osäkra tider fortsätter Norden att vara en attraktiv investeringsmarknad med stark långsiktig tillväxt, säger Mikael Söderlundh.

Fler Nyheter från förstasidan

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Tillbaka till förstasidan