Möjligheten att värdera i osäkra tider
Jämförelser med affärer med likande fastigheter är grunden för fastighetsvärdering, men vad gör man när det inte finns något att jämföra med? Och hur mycket mer osäkra blir värderingarna då. Det diskuteras i det senaste avsnittet från Realplay.
I det senaste avsnittet från Realplay pratar Anders Elvinsson från Cushman & Wakefield och Fredrik Brunes från Bryggan Fastighetsekonomi om vilka alternativa källor till information som finns förutom genomförda affärer.
Omsättningen på fastighetsmarknaden är fortsatt mycket god, vilket ger värderare goda möjligheter att finna jämförelseobjekt. Men för två år sedan var det inte samma läge. Under inledningen av pandemin blev det under en kort tid nästan helt stopp på affärer. Struntade man då i att ändra värdena och antog oförändrade nivåer, eller hur resonerade man? Och förändrades osäkerhetsintervallet i värderingarna?
Frågeställningarna är många, hur justerar man affärer på andra orter för att fungera som jämförelseobjekt? Hur kan en avbruten affär ligga till grund för att spåra rätt nivå?
Vid tuffare tider dyker det också ofta upp kreativa lösningar för att ta hand om osäkerheter, kanske skjuta dem på framtiden med olika instrument för att få parterna att kunna enas om en viss prisnivå. Sidoavtal med säljarreverser, tilläggsköpeskillingar, betalning i aktier, teckningsoptioner och annat. Vad gör värderarna för åtgärder för att i så hög utsträckning som möjligt säkerställa korrekta uppgifter.
Elvinsson och Brunes går igenom de olika utmaningarna som marknaden kan bjuda
På och är rörande överens om att det krävs betydligt mer analys vid osäkra tider för att få fram ett stabilt underlag för värderingarna, men det går även om osäkerhetsintervallet vanligtvis behöver justeras en del. Se hela programmet här.
Alla tidigare program från Realplay hittas här.