Fastigheten Taxeringsrevisorn 2. Foto: Kronofogden

MKB lägger bud på skandalhuset Kinesiska muren

Kommunala MKB har lagt ett bud på 80 miljoner kronor för del av skandalomsusade bostadshuset Kinesiska muren i Malmö. Handelsbanken har gett godkänt och medlemmarna i bostadsrättsföreningen har röstat ja till budet. MKB byggde huset 1971.

Annons

Fastigheten Taxeringsrevisorn 2

Den mittersta delen av den ena långa bostadslängan. Huvudbyggnaden utgörs av ett bostadshus med nio våningar och källare. Fastigheten inrymmer 79 lägenheter. Lägenheterna nås via 4 entréer. Total bostadsyta 6.653 kvm. Tomtaren är 6.457 kvm. Taxeringsvärdet är på 99,8 miljoner. Värdering: 70 miljoner.
Fakta: Kronofogden

Visa faktaruta

Därmed kan historien om den vanskötta bostadsrättsföreningen få sitt slut – men med en väntad tuff ekonomisk smäll för bostadsrättsinnehavarna.

– Det är blandade känslor. Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv. Samtidigt, ingen går med vinst men jag anser ändå att detta är en vinst för vi slipper gå med noll, säger boende Sibel Hasan till SVT.

En exekutiv auktion hos Kronofogden var planerad till tisdag 28 september. Nu kan den komma att avblåsas. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden under torsdagen hade tio intressenter anmält intresse till Kronofogden för att delta i auktionen.

Totalt handlar det om 79 bostäder på Thomsons Väg 50-56. Det är den centrala delen av den långa bostadsfastigheten som kallas Kinesiska muren.

Boende i den skandalomsusade bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö har röstat för att i förhand godta ett bud från MKB. Det skulle innebära en viss ekonomisk kompensation för boende som blir av med sina bostadsrätter – som det det kommunala bolaget som ägare kommer att omvandlas till hyresrätter.

– Det är bättre än noll kronor men man tänker ändå på pengarna. Man är glad men samtidigt ledsen, säger Mohammad Khalili som är boende till SR.

– Om det blir det budet kvarstår att se. Det är nu upp till banken och Kronofogden att blåsa av den exekutiva auktionen. Det är ett bud som banken har förordat, säger advokaten Carl Sjöstedt till SR.

Tidigare har företaget Västra Skrävlinge Fastigheter AB lagt ett förslag på fastigheten, uppger SVT, vilket för snart en månad sedan röstades ned av medlemmarna eftersom det förekom uppgifter om att bättre bud kunde komma.

MKB:s bud och villkor ska påminna om Västra Skrävlinges – lägenheterna ska göras om till hyresrätter och de boende får bo kvar även om hyran kan bli avsevärt högre än dagens månadsavgifter.

Bakom Västra Skävlinge finns Fredrik Eklöf och Tsvetan Chakali.

Taxeringsrevisorn 2 utgör tillsammans Taxeringsrevisorn 5 den norra delen av den så kallade kinesiska muren, bostadskomplexet uppfördes av MKB 1971. Senare byggdes delar av fastigheten om till kontor som under början av 00-talet återkonverterades.  2002 sålde NCC Property Development fastigheten, som då innehöll NCC:s regionkontor,  till CA Fastigheter. Två år senare sålde CA Fastigheter den vidare till Skandinavisk Fastighetsfond i samband med att CA Fastigheter lämnade Malmömarknaden.

Skandinavisk Fastighetsfond ombildade år 2009 hyresrätterna till bostadsrätter men lät samtidigt dotterbolaget Amun Capital behålla 76 procent av rösterna i bostadsrättsföreningen. Amun Capital likviderades i juni i år. Taxeringsrevisorn 5 (Brf 5:an)  har haft en likartad sammansättning av styrelsen och likartade problem, men berörs inte av de nu aktuella åtgärderna.

Den fastighet som ligger till höger i det långa huskomplexet heter Taxeringsrevisorn 5 och ägs av Brf Thomsons väg. Där finns 67 lägenheter.

Delen till vänster heter Taxeringsrevisorn 4 och ägs av Brf  Taxeringsrevisorn 1. Den innehåller 103 bostäder.

Längs Thomsons väg/Inre Ringvägen finns även den stora och långa fastigheten Taxeringsintendenten 4 – som en förlängning av Kinesiska muren, men på andra sidan Videdalsstigen. Den innehåller 19.500 kvm bostäder, Den fastigheten ägs sedan 2018 av Heimstaden som förvärvade den från Shall Fastigheter som i sin tur förvärvat den från Ole Vagner. Han köpte den 2009 från Centerplans konkursbo.

De båda niovåningshusen, Taxeringsintendenten och Taxeringsrevisorn, har en total fasadlängd på cirka en halv kilometer längs Inre ringvägen. Båda var bland de sista att byggas under miljonprogramstiden.

I närområdet är även CA Fastigheter fastighetsägare och Hemsö äger den nya polisstationen.

Fler Nyheter från förstasidan

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Tillbaka till förstasidan