MKB köper Jägersro och planerar att bygga närmare 3.500 bostäder.

MKB köper Jägersro travbana

MKB förvärvar Jägersro travbana av Skånska Travsällskapet (STS). Där vill det kommunala bolaget bygga 3.400 nya bostäder. I närheten ska det bli ett nytt hästsportcentrum. Värdet av affären uppgår till 775 miljoner kronor.

Diskussioner om möjligheten till en affär har förts mellan parterna sedan slutet av 2015, på initiativ av Travsällskapet.

Genom förvärvet  av den nuvarande travbanan kan Malmös allmännyttiga bostadsbolag komma att säkra framtida byggrätter, för egen exploatering och eget bostadsbyggande, men MKB öppnar också upp för försäljning av mark för bostads-, kommersiella- och serviceändamål till andra kommersiella/privata aktörer.

De 775 miljoner kronor som affären går på kommer att levereras vid två tillfällen. En del när STS erhåller bygglov för den nya travbanan på intilliggande mark, och resterande när de flyttar verksamheten. FV bedömer att en byggstart för nya bostäder troligtvis ligger 5-7 år bort och sedan handlar det om en genomförandetid under kanske 15-20 år.

Lindahl har agerat juridiska rådgivare till MKB i affären.

– MKB öppnar dörren för att ta ansvar för en ny spännande stadsutveckling med blandad bebyggelse i en grön miljö. Vår förhoppning är att kunna finna strategiska partners som vill utveckla stadsdelen tillsammans med oss. Det känns också roligt om vi kan vara en del i utvecklingen av hästsporten i Malmö, säger Terje Johansson, VD hos MKB Fastighets AB.

Genom affären kan Skånska Travsällskapet bevara Malmös anrika travsport på Jägersro men i ny utvecklad tappning.

– Vi är otroligt glada över att äntligen få möjlighet att bygga en ny unik arena och att vi dessutom får vara en del av Malmös utveckling i form av nya bostäder och nya upplevelser gör oss också väldigt stolta, säger Kerstin Peterson Brodda, ordförande Skånska Travsällskapet.

Exploateringsområdet är 400.000 kvadratmeter stort med 50.000 kvadratmeter BTA (bruttoarea) i befintliga byggnader (stallar, läkare, servicebyggnader). Huvuddelen av de befintliga byggnaderna kommer att rivas.

MKB vill, tillsammans med andra kommersiella/privata aktörer, skapa förutsättningar för att bygga cirka 3.400 lägenheter inom området. Till det kommer kommersiella ytor, kommunal service och parkering.

Det är inte första gången en trav- eller galoppbana flyttar. I Stockholmsområdet köpte Skanska och JM 2011 Täby Galopp. Istället har det byggts en helt ny anläggning i Upplands Bro. Alltså en betydligt längre flytt än i Malmö.

Affären vid Jägersro är den andra större i det geografiska området under 2017. I januari förvärvade CBRE Global Investors Jägersro Center från Trophi Fastighets AB, läs mer här.

De båda markområden som berörs. Längst ner till vänster på bilden syns Jägersro Centrum som i januari 2017 förvärvades av CBRE GI.

Fler Nyheter från förstasidan

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Här är DLA Pipers nya adress

Ledande advokatfirma flyttar. Tecknat kontrakt för 3.700 kvm.

Arehult om SBB: ”En del av verkligheten”

Hemfosas vd Caroline Arehult berättar för FV om framtiden efter SBB:s överraskande bud på bolaget – som nu dessutom är i mål med köpet.

Dan Olofsson: ”Ingen avsikt att främja otillåten insiderhandel”

Kommenterar turerna king Victoria Park.

Tillbaka till förstasidan