MKB, HSB och Hub Park tillträder Nya Ellstorp i Malmö

Nu tillträder Ellstorp Fastigheter AB området vid Värnhemstorget och Östervärns station som MKB förvärvade från Jernhusen 2020. Bolaget som tillträder marken ägs gemensamt av MKB, HSB och Hub Park.

Annons

Fakta:

Total byggfärdig mark: drygt 72.000 kvm, varav 35.000 kvm hyresrätter, 21.000 kvm bostadsrätter, 1.750 kvm centrumverksamhet, 1.550 kvm förskola och 12.350 kvm mobilitetshus.

Visa faktaruta

De tre delägarna har under två år arbetat med detaljplanen och kommer nu förbereda för att börja bygga.

Den nya stadsdelen kommer att ha något för alla. Från studentlägenheter och äldreboende till en stor variation av hyresrätter och bostadsrätter när det gäller boendeformer. Det kommer att finnas förskola, affärer, aktivitetsytor, park, torg, hundrastgård, mobilitetshus och nära till bra kollektivtrafik – mycket av sådant som behövs för en enkel och bra vardag.

– Med den nya stadsdelen binder vi samman innerstaden med Kirseberg på ett synligt sätt. Malmös befolkning växer och med 750 nya bostäder kan 1 800 Malmöbor få ett nytt hem i ett kollektivtrafiknära läge. I direkt anslutning till bostadsområdet kommer en av Malmös expresslinjer för bussar, MEX 4 mellan Limhamn och Kirseberg, att stanna. Östervärns tågstation finns redan på plats och ett stenkast bort ligger Värnhemstorget med alla bussar, säger Gunnar Östenson, transaktionsansvarig hos MKB.

Kvarter 1 och 5: MKB. Kvarter 2 och 4: HSB. Kvarter 3 och 6: Hub Park.

– Vi är tre aktörer med höga hållbarhetsambitioner. Tillsammans arbetar vi för att skapa en ny stadsdel som präglas av innovativa miljö- och klimatsmarta byggnader samt effektiva mobilitetslösningar. Ett konkret exempel på områdets mobilitetsfokus är att utbyggnaden skapar nya förutsättningar att till fots och på cykel ta sig öster ut genom en ny gång- och cykeltunnel under kontinentalbanan. I Nya Ellstorp blir det enkelt att leva hållbart, säger Pär Hammarberg, nyproduktionschef på HSB.

– Vi tycker att det är spännande att vi är tre bolag som valt att samarbeta på ett sätt som gynnar staden och Malmöbon. De lösningar och den kunskap vi har tillsammans gör att boendelösningar, service och mobilitet kan förverkligas i det Nya Ellstorp, säger Tomas Strandberg, Vd för Hub Park.

Det blir cirka 450 hyresrätter, varav MKB bygger 350 och Hub Park 100. HSB kommer att bygga cirka 300 bostadsrätter. MKB, HSB och Hub Park kommer att äga sina respektive kvarter. Malmö stad ansvarar för allmän platsmark. Detaljplanen vann laga kraft i somras.

Under 2023 påbörjar kommunen arbetet med gator, ledningar och den stora parken mitt i området. Genom att anlägga parken tidigt är den på plats när de första bostäderna är inflyttningsklara. Byggstart för bostäderna är planerad till årsskiftet 2023/24. Området kommer att byggas i etapper där byggnaderna mot södra Bulltoftavägen är först ut. Den första inflyttningen är planerad till 2025.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan