Misslyckat aktiebyte hos OP och ”konkursrisk”

Nej, det blir inget utbyte av preferensaktier mot nya stamaktier i Oscar Properties. Styrelsen i Oscar Properties har beslutat att återkalla utbyteserbjudandet och ställer därför in extrastämman den 5 december 2022. Pareto varnar samtidigt för konkursrisk – efter upplägget i en miljardaffär med SBB tidigare.

Erbjudandet satte återköpspriset på preferensaktierna till 4.500 kronor styck och för varje preferensaktie erbjöds aktieägare 1.500 nyemitterade stamaktier till kursen 3 kronor per aktie.

Men marknaden ville annorlunda. När erbjudandet presenterades den 10 november var kursen för stamaktien omkring 2,65 kronor på börsen. Sedan dess har den utvecklats i en ogynnsam riktning för att förslaget skulle kunna gå igenom. Stamaktien har de senaste dagarna handlats kring 1,50 kronor, vilket helt ändrat förutsättningarna för att lyckas med utbytet.

Utbyteserbjudandet avsåg 17.310 preferensaktier, vilket är samtliga preferensaktier som inte innehas av bolaget.

Pareto Securities sänker både riktkurs och rekommendation för bostadsutvecklaren Oscar Properties. Rekommendationen sänks två steg från köp till sälj, uppger Finwire.

”Med en högre skuldsättning än branschgenomsnittet, en risk för överträdelser av avtalen inom de närmaste 12 månaderna och den säkrade Valerum-obligationen som löper ut under andra kvartalet 2023 med en potentiell utlösande faktor för betalningsinställelse, förutspår vi en grumlig framtid”, skriver Pareto i en kommentar.

Riktkursen för fastighetsbolaget har kapats, från 8:00 till 0:50 kronor.

Analyshuset pekar bland annat på Oscar Properites kommande obligationsförfall och pekar specifikt ut den säkrade Valerum-obligationen som förfaller i april 2023 som en potentiell konkurs-utlösare.

Valerum-obligationen är fastighetsbolagets obligation med kortast löptid. Obligationen ligger på 710 miljoner kronor, och är relaterad till Valerum-förvärvet från SBB på 1,4 miljarder kronor under fjärde kvartalet 2020, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Obligationen har, enligt Pareto, en standardsäljoption där SBB garanterar skulden, det vill säga betalar tillbaka till obligationsinnehavarna, vid en konkurs.

Om obligationsinnehavarna inte väljer att förlänga villkoren, och om Oscar Properties inte kan refinansiera på annat sätt, skulle det utlösa en krasch i Oscar Properties kapitalstruktur vid ett förfall, menar Pareto.

Fler Nyheter från förstasidan

Ikea öppnar i Täby Centrum

Sjätte satsningen i Stockholmsområdet. Nu i nytt väderstreck.

“Årets förhandlingar är oerhört tuffa”

Hyresgästföreningens förbundschef berättar om de svåra förhandlingarna.

Listor: Årets hyreshöjningar och yrkanden

Ovanligt många hyresförhandlingar är inte klara.

Hett, hett – men nu lite osäkert kring logistik

Succésatsning som skapat hela 4.600 arbetstillfällen.

Svefa förvärvar Set Up

Tagit en marknadsledande position.

Hyror för privatägda värdar i Stockholm klara

Avtal gäller 100.000 lägenheter.

Hit flyttar AMF sitt nya kontor – ”del av staden”

Vd Thomas Erséus berättar hur bolaget har tänkt.

Experter skapar ny podd för fastighet och finans

Hur ser betalningsviljan ut för fastigheter på direktmarknaden och vem är det som har högst blodtryck i fastighetsbranschen just nu? Ny podd går på djupet med stort och smått.

Hon blir ny vd för Niras

Blir ansvarig för 240 medarbetare.

Bilder: Förslag om 30 våningar vann

Landmärke förändras. 68 arkitektteam lämnade förslag.

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Klart: Så mycket höjs hyrorna i Stockholm

Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Tillbaka till förstasidan