Johan Johansson, investeringschef på Revelop, gör sina sista möten innan han sätter sig på flyget hem till Sverige under torsdagskvällen. Stämningen på Mipim har varit försiktigt positiv och han ser en ökad aktivitet.
Hur har Mipim varit?
– Jag tycker att jag har gjort precis det jag ville göra, vilket är att träffa svenska nya och gamla kontakter, och sedan framför allt nya internationella kontakter. Och höra lite om hur man ser på saker och ting i andra delar av Europa.
Vad pratas det om?
– Tyska regeringen håller på att formeras, och nu handlar det om när den tyska ekonomin kan komma i gång. Diskussioner med amerikanska och franska investerare har handlat om effekten av geopolitiken. Om makron på eventuella kapitalflöden som har gått väldigt emot USA och nu på marginalen i ökande utsträckning går emot Europa. Och sen försöker man triangulera vad det innebär för Sverige och svensk fastighetsmarknad.
Hur är stämningen hos investerarna?
– Stämningen är försiktigt positiv. Vi har sett ökande aktivitet på aggregerad nivå och jag tror att Sverige står ganska bra i konkurrensen. Det kommer igång i år med reell BNP-tillväxt, inflationen är just nu under kontroll och att kronan stärks hjälper den biten. Det finns mycket som bubblar under ytan, är min känsla. Det finns kapital som tittar på Sverige.
Kommer du härifrån med en början till affärer?
– Flera. Det är en hel del konkreta idéer och diskussioner att följa upp på. Det börjar väl egentligen på flyget hem i kväll när man har tid att sätta sig vid datorn.
Hur är årets Mipim mot tidigare år?
– Regnigt, men väldigt bra atmosfär och framåtriktat. För två år sedan var svårt och då tyckte jag att jag hörde från alla hörn och kanter att vi vet inte var världen är på väg, vi vet inte var räntan är på väg, var inflationen är på väg. Ingen visste någonting och det fanns internationellt en uppfattning om en svår svensk fastighetskris. För det första har det inte skett, för det andra är det ingen som tror det längre. Och det är ju bra. Sedan har det ju funnits mycket utmaningar. Det är och har varit för mycket skulder i systemet i förhållande till kassaflödet. Och det har ju tagit tid att verka ut. Vi håller på att hitta en ny balans i det.
Hur mycket har geopolitiken varit på agendan?
– Geopolitiken i allmänhet lägger viss sordin på stämningen, men i de diskussioner jag har varit är det ändå ganska positivt. Europa måste stå på egna ben. Tyskland släpper sin debt break. Och frigör 500–600 miljarder euro för att investera i infrastruktur och försvar. Det om något borde kunna vara en katalysator för att få i gång europeisk tillväxt. När Tyskland, Sverige och andra länder runt om kontinenten investerar långsiktigt så blir det bra för ekonomin. Det ändrar såklart inte vår demografiska profil men det finns investeringskapacitet som man efter många år börjar använda sig av. Det borde ha en påverkan på tillväxten och kapitalflödena.
– Jag tror inte att nuvarande geopolitik är bra för västvärlden, men det kan vara bra för vår ekonomi. De diskussionerna har jag haft. Det finns positiva och negativa aspekter och det här är ett scenario som är positivt.
Vad har varit bäst på Mipim?
– Jag tror att det är balansen mellan planerade möten där man träffar de man vill träffa och de här eventen där man springer på folk och tar spontana och intressanta diskussioner eller uppslag. Vädret har gjort att har blivit lite trängre i tälten under cocktail-eventen, men jag tycker inte vädret har påverkat det spontana mötet så mycket.
Har du hunnit njuta något av Cannes eller är det bara möten?
– Jag njuter av diskussionerna.