Minusränta ger rusning till fastigheter 


Institutioner planerar för stora köp. Ett extremt lågt ränteläge och förväntningar på stigande fastighetspriser innebär att nordiska institutioner kommer att storköpa fastigheter. visar en ny undersökning från fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners.

Sammantaget planerar de nordiska institutionerna att köpa fastigheter för fem miljarder euro under den kommande tolvmånadersperioden, visar undersökningen.

– Årets undersökning är unik. Aldrig tidigare har så många institutioner planerat att öka sin fastighetsexponering och aldrig tidigare har så många trott på stigande fastighetspriser, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.

De mest attraktiva sektorerna bedöms vara bostäder, kontor och samhällsfastigheter.

– Vi kan också förvänta oss stora flöden av institutionellt kapital mellan de nordiska länderna, spår Bård Bjølgerud, VD på Pangea. Den största utmaningen just nu är att det finns betydligt fler köpare än säljare på marknaden och då brukar många bredda sina investeringsramar.

Institutionernas förvärvsplaner går hand i hand med förväntningar på stigande fastighetspriser. Under de kommande 12 månaderna bedömer 63 procent av de tillfrågade att priserna på fastighetsmarknaden ska stiga och endast 11 procent tror på sjunkande priser. Hösten 2013 var bilden annorlunda och det var lika många (38 procent) som trodde på en uppgång respektive nedgång på fastighetsmarknaden.

Mer om investeringsläget för fastigheter och hur räntor och makroförhållanden väntas utvecklas framöver kan du höra på Fastighetsvärldens stora seminarium Fastighetsdagen, som arrangeras den 27 maj i Stockholm. För program och anmälan gå in här.

Fastighetsvärlden Idag         2015-05-12

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Tillbaka till förstasidan