
Damberg (S): ”Går att få bort särskilt utsatta områden till 2025”
Vid Fastighetsvärldens välbesökta seminarium ”Bostadsdagen Göteborg” under onsdagen deklarerade inrikesministern att målet är att alla bostadsområden polisen listat som särskilt utsatta skall bort från listan senast 2025.
Det var under en paneldebatt med Terje Johansson, koncernchef Framtiden, och Ulf Boström, integrationspolis, som Mikael Damberg (S) gjorde utspelet. Vid debatten, som handlade om hur tryggheten skall ökas i utsatta områden, konstaterades att problemen är stora i Göteborgsregionen med 100 bombexplosioner och 40 mord under fjolåret, mängder med annan gängbrottslighet och många utsatta områden.
– Vi har 184 olika nationaliteter i regionen, konstaterade Ulf Boström:
– En del håller andra människor i omgivningen som social gisslan och utsätter dem för extremism, salafism, klantänkande och gängkriminalitet. Det kallas parallellsamhälle, vilket i praktiken innebär maffiavälde.
Polisen har listat 60 utsatta områden i Sverige, varav 22 är ”särskilt utsatta”. Nyligen avfördes Gårdsten i Göteborg från listan för särskilt utsatta.
– Gårdstensbostäder har, tillsammans med andra fastighetsägare och i samverkan med polisen och andra myndigheter, gått i spetsen för mängder av trygghetsskapande åtgärder som ökad belysning, låsbara förråd, trygghetsvärdar, vräkningar av misskötsamma med mera, berättade koncernchefen Terje Johansson.
– Vi vet nu hur vi ska göra och 2025 ska vi inte ha några särskilt utsatta områden alls i Göteborg.
Inrikesminister Mikael Damberg framhöll också Gårdsten som ett gott exempel liksom Terje Johanssons och Framtidens ambitioner. Medlet är bland annat skärpt lagstiftning, fler poliser och en palett av olika trygghetsskapande åtgärder. Fastighetsägarna spelar här en nyckelroll.
– Det går att få bort samtliga av landets särskilt utsatta områden från polisen lista till 2025, deklarerade inrikesministern för sin del. Han såg de ständigt närvarande fastighetsägarna som en nyckel till framgång.
Bättre förutsättningar skall också skapas med fler poliser, fokus på gängkriminalitet och förändrad lagstiftning, där den så kallade Ebo-lagen (rätten för asylsökande att bo var man vill med bibehållna bidrag) är viktigast.
I övrigt hyllade inrikesministern polisen operation Rimfrost som särskilt riktar sig mot 295 personer som betraktas som ledande inom gängkriminalitet. Han menade också att i en tredjedel av de utsatta områdena börjar utvecklingen bli positiv, främst genom polisens fokus.