Det inringade området på kartan visar var kontorshuset som ska fungera som en bullervall kan placeras. Delar av grusparkeringen syns även längst ner på bilden.

Mengus vill bygga 25.000 kvm vid SAS-huset

Annons

Frösundavik kan kompletteras med badplats. Mengus vill bygga ut Frösundavik i Solna med 25 000 kvm kontor. En principöverenskommelse för projektet har godkänts av kommunstyrelsen i Solna Stad. Fastighetsvärlden kan berätta att det rör sig om en tidigare outnyttjad byggrätt, på mark norr om nuvarande kontorskomplexet, som idag är en grusparkering längs E4:an.

De nya byggnaderna ska fungera som ett bullerplank för de satsningar som Solna Stad vill genomföra vid Brunnsviken. Där vill staden och Mengus skapa ett strandbad och möjligheter för andra aktiviteter. Parterna planerar även för förenklade cykel- och gångvägar genom fastigheten, bättre anknytning till Frösunda samt lyfta fram byggnadsminnet Annelund, som ligger mellan SAS-komplexet och projektområdet, för att utveckla det till en central nod med fokus på upplevelsen av ”wellness”.

Kontorskomplexet Frösundavik köptes av Mengus våren 2016. Det innehåller 42.000 kvm uthyrbar area, varav SAS hyr cirka 35 procent. Resterande ytor hyrs av ett 15-tal övriga hyresgäster, bland andra Ford, Merck, Schneider och Servicenow.

Kommunstyrelsen ger nu byggnadsnämnden i uppdrag att påbörja detaljplanearbetet.

Björn Lindahl, projektchef på Mengus, berättar att man gjort bullermätningar bakom en av de existerande byggnaderna för att se hur mycket en huskropp dämpar ljudvolymen.

– Resultatet visade på en oerhörd minskning av buller, säger Lindahl till Fastighetsvärlden.

En lägre bullervolym kan vara avgörande för att det ska bli trivsamt att vistas vid de öppna ytor som sedan länge finns nere vid Brunnsviken. Mengus och Solna stad jobbar även med att öppna upp området och lyfta fram siktlinjer.

– Många boende i området, och folk som passerat, har länge upplevt området som stängt och privat eftersom SAS huvudkontor tidigare ägt hela området. Det vill vi ändra på. Det handlar om väldigt fina miljöer som fler borde få uppleva, säger Björn Lindahl.

Området kan sägas vara en förlängning av Hagaparken norrut, även om många turister sannolikt aldrig rört sig norr om Koppartälten och Haga slott.

Ambitionen är förbättra förutsättningarna för friluftsliv och rekreation genom att tillskapa strandbad, utegym, tennis och andra aktiviteter som inbjuder till vistelse i parken. Stadsledningsförvaltningen och Mengus är överens om en kostnadsfördelning under planeringen och genomförandet av projektet, som innebär att Mengus står för samtliga kostnader för utredningar och genomförande på kvartersmark. Sedan tidigare driver Solna stad ett projekt med att förbättra vattenkvaliteten i Brunnsviken.

Den aktuella fastigheten Haga 2:8 överläts, som del av ett större område, av Staten till Solna kommun 1984. Området, som då innehöll främst en massa små militära barackliknande byggnader, överläts vidare av staden till flygbolaget SAS 1985 och bebyggdes under sent 1980-tal med SAS:s huvudkontor. Parken och befintlig bebyggelse rustades upp i samband med byggnationen och Annelunds herrgård med Lings gymnastiksal blev byggnadsminne.

Den grusparkeringsplats som Mengus vill bebygga används oftast endast delvis. Det finns större asfalterade parkeringsplatser på annan plats inom området, vid infarten.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan