SAS-huset i Frösundavik.

Mengus köper SAS-huset i Frösundavik

Rivstartar sin tredje fastighetsfond. För fem månader sedan kunde nyhetsbrevet avslöja att KLP satt ut SAS-huset till försäljning. Nu är affären klar och det blir Mengus som förvärvar Solna Haga 2:8, som är den officiella fastighetsbeteckningen.

De sammanlänkade byggnaderna inrymmer ca 42 000 kvm uthyrbar area samt garage. SAS har ett långt hyresavtal avseende hela fastigheten, nyttjar ca hälften för egen del och hyr ut återstoden till ett flertal företag, bland annat Schneider och CSC.

Cushman & Wakefield och Cederquist var rådgivare till KLP medan Linklaters var rådgivare till Mengus i förvärvet.

Mengus rivstartar genom förvärvet sin tredje fond och vid den fondetableringen har Vinge varit rådgivare. Den tredje fonden har ett större utfäst kapital än de tidigare två fonderna.

– Parallellt med affärsplanen för Frösundavik kommer fonden att utvärdera ytterligare investeringsmöjligheter i kontorsfastigheter i Stockholm, säger Per Niklasson, VD på Mengus.

– Frösundavik har en fantastisk potential. Vi ska fortsätta förädlingen av fastigheten till en attraktiv business park för SAS och övriga hyresgäster med högt ställda krav på service. Läget i Solna är attraktivt och byggnaden är välskött och modern med alla ingredienser för ett slagkraftigt ”all-inclusive-erbjudande” till dynamiska företag, säger Hansi Danroth, Senior Partner på Mengus.

Megnus har tidigare gjort flera stora affärer i Solna. I april 2015 sålde bolaget fastigheten Solna Gate till Klövern i en framgångsrik affär, läs mer här. Ungefär ett år tidigare avyttrades fastigheten Hilton 5 (Solna One) på andra sidan E4:an sett från SAS-huset, läs mer härI maj 2015 förvärvade Mengus kontorsfastigheten Brahelund 3 (granne med Skanskas tidigare huvudkontor) vid Frösundaleden, läs mer här.

Mengus är en private equity-firma specialiserad på fastighetsinvesteringar. Mengus förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2005, Mengus 2011 och Mengus 2016 för institutionella investerare. Fonderna investerar i kontorsfastigheter i Stockholm med utvecklingspotential.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-17

SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.
Äldre bild. SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand. Vakansgraden har varit hög, men har pressats ned.
SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
Äldre bild. SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det vid tidpunkten ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
Så här ser området ut idag. Den västra sidan av E4:an är västan helt bebyggd, så när som på en fastighet som Vasakronan håller på att bygga. Den västra sidan har haft en stark hyresutveckling de senaste åren och har nyligen blivit allt mer attraktiva eftersom Mall of Scandinavia, med ett attraktivt restaurangutbud, öppnat i närheten.
Ny bild. Så här ser området ut idag. Den västra sidan av E4:an är numera nästan helt bebyggd, så när som på en fastighet som Vasakronan håller på att bygga. Den västra sidan har haft en stark hyresutveckling de senaste åren och har nyligen blivit allt mer attraktiv till följd av att Mall of Scandinavia, med ett attraktivt restaurangutbud, öppnat i närheten.

Fler Nyheter från förstasidan

Lennerhov och Stordalen i gemensam satsning

14 våningar högt hotell med havsutsikt. Egentligen hade norrmannen förlorat den matchen…

Förvärvar för 274 miljoner i Mariestad

Myndighet och kommun är stora hyresgäster.

Regio utökar efter storköpet

Har totalt gjort tre affärer på orten. Äger främst centrala kontorslokaler.

Balder köper för 800 miljoner

Säljaren har byggt upp beståndet under många år.

Här är bolagen som kan vinna Hugin & Munin 2019

Fastighetsvärldens redaktion har synat 35 bolags informationsarbete.

Hyr ut 3.350 kvm och startar centralt kontorsbygge

Nytt kontorshus uppförs på Skeppsbron.

Pausar bostadsbygge – måste få ner kostnaderna

Byggjätten behöver kapa kostnader för projektet i södra Stockholm.

Konsultbolaget värvar från konkurrent

Utökar teamet med två nya efter ökad efterfrågan.

Skanska säljer för 1,4 miljarder

Huvudkontor för europeisk myndighet i Helsingfors byter ägare.

Storsatsar på mikrobostäder

JV:t planerar att bygga 5.000 yteffektiva lägenheter de närmsta åren.

Serneke och Sandell två av årets sommarpratare

Till FV: ”Nu jäklar ska jag berätta!” Två datum att lägga in i almanackan.

Redo att köpa för 10 miljarder

Säkrar 3,6 miljarder kronor i första stängningen av nya fonden.

Skanska säljer juvel

Nyutvecklad central kontorsfastighet får ny ägare. Priset: Hela 65.000 kr/kvm.

Kritiken mot fastighetsägare växer: "Vi är förundrade"

Kedjan uppmanar fastighetsägare att reflektera över marknadssituationen.

Tillbaka till förstasidan