SAS-huset i Frösundavik.

Mengus köper SAS-huset i Frösundavik

Rivstartar sin tredje fastighetsfond. För fem månader sedan kunde nyhetsbrevet avslöja att KLP satt ut SAS-huset till försäljning. Nu är affären klar och det blir Mengus som förvärvar Solna Haga 2:8, som är den officiella fastighetsbeteckningen.

De sammanlänkade byggnaderna inrymmer ca 42 000 kvm uthyrbar area samt garage. SAS har ett långt hyresavtal avseende hela fastigheten, nyttjar ca hälften för egen del och hyr ut återstoden till ett flertal företag, bland annat Schneider och CSC.

Cushman & Wakefield och Cederquist var rådgivare till KLP medan Linklaters var rådgivare till Mengus i förvärvet.

Mengus rivstartar genom förvärvet sin tredje fond och vid den fondetableringen har Vinge varit rådgivare. Den tredje fonden har ett större utfäst kapital än de tidigare två fonderna.

– Parallellt med affärsplanen för Frösundavik kommer fonden att utvärdera ytterligare investeringsmöjligheter i kontorsfastigheter i Stockholm, säger Per Niklasson, VD på Mengus.

– Frösundavik har en fantastisk potential. Vi ska fortsätta förädlingen av fastigheten till en attraktiv business park för SAS och övriga hyresgäster med högt ställda krav på service. Läget i Solna är attraktivt och byggnaden är välskött och modern med alla ingredienser för ett slagkraftigt ”all-inclusive-erbjudande” till dynamiska företag, säger Hansi Danroth, Senior Partner på Mengus.

Megnus har tidigare gjort flera stora affärer i Solna. I april 2015 sålde bolaget fastigheten Solna Gate till Klövern i en framgångsrik affär, läs mer här. Ungefär ett år tidigare avyttrades fastigheten Hilton 5 (Solna One) på andra sidan E4:an sett från SAS-huset, läs mer härI maj 2015 förvärvade Mengus kontorsfastigheten Brahelund 3 (granne med Skanskas tidigare huvudkontor) vid Frösundaleden, läs mer här.

Mengus är en private equity-firma specialiserad på fastighetsinvesteringar. Mengus förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2005, Mengus 2011 och Mengus 2016 för institutionella investerare. Fonderna investerar i kontorsfastigheter i Stockholm med utvecklingspotential.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-17

SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand, men vakansgraden är hög.
Äldre bild. SAS flyttade ut från Frösundavik helt och hållet 2010 och flyttade till mindre lokaler vid Arlanda. Flygbolaget betalar dock hyra för hela Frösundavik till och med 2023. Bolaget hyr nu ut lokalerna i andra hand. Vakansgraden har varit hög, men har pressats ned.
SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
Äldre bild. SAS dåvarande huvudkontor som det såg ut när det var färdigbyggt. Byggnaderna uppfördes 1985–1987. Till höger syns Brunnsviken. Observera att det vid tidpunkten ännu är obebyggt på andra sidan E4:an.
Så här ser området ut idag. Den västra sidan av E4:an är västan helt bebyggd, så när som på en fastighet som Vasakronan håller på att bygga. Den västra sidan har haft en stark hyresutveckling de senaste åren och har nyligen blivit allt mer attraktiva eftersom Mall of Scandinavia, med ett attraktivt restaurangutbud, öppnat i närheten.
Ny bild. Så här ser området ut idag. Den västra sidan av E4:an är numera nästan helt bebyggd, så när som på en fastighet som Vasakronan håller på att bygga. Den västra sidan har haft en stark hyresutveckling de senaste åren och har nyligen blivit allt mer attraktiv till följd av att Mall of Scandinavia, med ett attraktivt restaurangutbud, öppnat i närheten.

Missa inte! Heldag om Solna, Sundbyberg, Järfälla, Kista och Sollentuna

Onsdag den 25 september, NOD-huset, Kista.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Facebook gjorde tummen ned – kommunen brände 15 miljoner

Jätteaffär gick i stöpet när Facebook plötsligt drog sig ur.

Trekejsarslag på scenen

”Det är varje kommunstyrelseordförandes dröm”.

Byter stor hotellkedja mot NCC

Hon tar över när Klaus Kaae kliver av operativa tjänsten efter 34 år.

Sonnevi lämnar Heimstaden

”Hennes stora kontaktnät blir ett mycket bra tillskott”

Köparens advokat: "Domen skrämmer konsumenterna"

Oscar vann i tingsrätten – men advokat Jörn Liljeström menar att domen kan slå tillbaka mot branschen: ”Har överklagat till hovrätten”.

Får betala 3,3 miljoner efter brutet avtal med Oscar

Brf-köparen ville frånträda bindningsavtal – nu står köparen med miljonskuld och utan lägenhetsköp.

Även Klövern gör försäljning till amerikansk jätte

Kan ses som en följdaffär på megaaffären om 4,2 miljarder kronor.

Möjlig revansch för Arnhult

Kan någon stoppa honom från en styrelseplats i Castellum?

Topplista

Lista: 40 Högst avlönade direktörerna 2018

FV:s sammanställning ur magasinet.

"Vissa kommer att växa och andra slås ut"

”Coworking kommer att ta 10–15 procent”. Långlösning om det som så många snackar om.

Ny bok attackerar slöseriet i byggbranschen

Tidigare toppchef vid stort bostadsbolag vill förbättra branschen.

Lista: Främsta rådgivarna

Datscha, tillsammans med FV, summerar första halvåret.

Möjligheter vid sidan av OP

Tänkt hyresgäst söker lokaler även i andra lägen.

Kris för obligationsbolaget – riskerar tvångslikvidering

Allt tuffare för bostadsutvecklingsbolaget.

Tillbaka till förstasidan