Mehmet Kaplan har utsetts till ny bostadsminister. Foto: Fredrik Hjerling.

Kaplan ny bostadsminister – kritisk mot Boultbee

Mehmet Kaplans CV:

  • 2006-2014 Riksdagsledamot
  • 2010-2014 Gruppledare i Riksdagen
  • 2003-2011 Ledamot i Miljöpartiets partistyrelse
  • 2008-2011 Ledamot i arbetsutskottet för Miljöpartiets partistyrelse
  • 2000-2002 Ordförande Sveriges Unga Muslimer
  • 2004-2011 Ordförande IOGT-NTO Stockholms län
Visa faktaruta

Veronica Palm ordförande i ”annat” utskott. Det är en miljöpartist som axlar rollen som bostads- och stadsutvecklingsminister, Mehmet Kaplan. Bostadsfrågorna hamnar nu i näringsdepartementet, där Kaplan blir minister under Mikael Damberg. Det meddelade statsminister Stefan Löfven under fredagsmorgonen.

– Det här ska bli intressant och spännande. Det är en viktig uppgift, säger Kaplan till SVT.

I flera intervjuer tidigare i år har Kaplan, i sin roll som Miljöpartiets integrationspolitiska talesperson, konstaterat att han varit ute på ”miljonprogramsturné” hela året och att han under den besökt ett 90-tal miljonprogramsområden.

Kaplan är sedan 2003 ledamot i Miljöpartiets partistyrelse och blev invald i Riksdagen 2006.  Han har en gymnasieutbildning men dessutom studier vid Lantmäteriprogrammet KTH, påbörjade 1992 men ej avslutade.

Kaplan är 43 år gammal, född i Gaziantep i sydöstra Turkiet (den sjätte största staden och nära gränsen till Syrien), uppväxt i Skövde, i Krylbo i Avesta och i Husby i nordvästra Stockholm. Han bor sedan våren 2010 i ett radhus i Akalla, som enligt tidningen Mitt i köptes för 3,1 miljoner kronor. Men familjen ville egentligen inte flytta dit utan trivdes bra i närbelägna Husby och försökte att byta sin hyrestrea mot en fyra, men till slut tröttnade familjen på de långa köerna.

– Vi ville bo kvar i området så alternativet var att köpa en bostadsrätt eller ett radhus, sa Mehmet Kaplan i Hem & Hyras intervju i våras där det i artikeln framgick att 16 procent av riksdagsledamöterna bodde i en hyresrätt.

Förutom sina politiska uppdrag har Mehmet Kaplan tidigare också distriktsordförande för IOGT-NTO. Han har tidigare varit bland annat presstalesman för Sveriges muslimska råd och ordförande i Sveriges Unga Muslimer.

Kaplans formella titel blir ”Bostads- och stadsutvecklingsminister”. Han har även ansvar för IT-frågor.

Mehmet Kaplan beslutade sig under förra mandatperioden för att inte kandidera för en tredje mandatperiod i riksdagen. Han ville istället ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm. Han lyckades och blev personkryssad.

I en intervju med Dagens Opinion i september 2013, pekade han exempelvis på att den kommunala servicen flyttats bort, att fungerande skolor lagts ner och att hyresrätter ombildats till bostadsrätter i snabb takt.

– Samma mönster ser vi i Skärholmen, men framförallt i Husby och Rinkeby har det synts tydligt, sade han Dagens Opinion och nämnde även affären med Boultbee, som Stockholms stad sålde tio köpcentrum till för 10,4 miljarder kronor under försommaren 2007.

– Det var ett oseriöst företag som höjde hyrorna med det enda incitamentet att tjäna pengar under kort tid för att sedan sälja. sade Kaplan i intervjun.

Han konstaterade vidare att han hoppas på en upprustning av förorterna som kommit på efterkälken.

– Varför inte försöka göra något åt det? Husby-bränderna var en orsak till det. Man monterar ner välfärden i förorterna, på riksplanet sänker man skatten för miljarders miljarder, pengar som måste tas någonstans ifrån. Det sker en nedmontering här ute som är väldigt påtaglig, sade han till Dagens Opinion och i DN, hösten 2009, var han medförfattare till en debattartikel där det krävts en ”Lex Boultbee”.

Aftonbladet uppmärksammar i samband med ministerutnämningen att Mehmet Kaplan orsakade uppståndelse vid ett seminarium om islamofobi i Almedalen i somras.  Den nytillträdde bostadsministern jämförde då svenska jihadister som reser till Syrien med frivilliga som åkte till Finland för att strida i vinterkriget mot Sovjetunionen 1939–1940.

Till finska Hufvudstadsbladet sa Kaplan senare att det aldrig varit hans mening att jämföra frivilliga i Syrien med frivilliga i Finland.

– Det borde inte sagts i det sammanhanget. Jag sa så här: ”För länge sedan under finska vinterkriget åkte människor från Sverige till Finland och krigade där, och där var det inga misstänkliggöranden. Det var fel att säga på det sättet. Det blev missriktat”, sa Kaplan till Hufvudstadsbladet.

Flera medier uppmärksammar även att Kaplan, tillsammans med bland annat Henning Mankell, var ombord på ett av lastfartygen som fraktade förnödenheter till Gaza under försommaren 2010 när det bordades  av den israeliska armén.

På DN:s och kvällstidningarna frågor till ministrarna om de har ”några lik i garderoben” svarar Kaplan att han blivit av med körkortet. 2009 körde han 145 km/h på en 110-sträcka utanför Örebro.

– Jag minns inte riktigt omständigheterna, men det stämmer att jag blev av med körkortet i en månad, sade han till Aftonbladet vid tillfället.

Aftonbladet Du vet väl att utsläppen ökar ju fortare du kör?

– Ja, det är därför jag alltid försöker hålla mig till eco-driving, men de här gångerna har jag misslyckats och åkt fast, vilket är bra, svarade Kaplan som även 2001, enligt Politikerbloggen, blev av med körkortet för samma förseelse.

Så här kommenterar Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin statsminister Stefan Löfvens val av bostadsminister: ”Kaplan är en av MP:s profiler men lämnade riksdagen vid valet. Nu kommer han tillbaka som bostadsminister och ska fixa ett av MP:s vallöften, klimatsmart upprustning av miljonprogrammets bostäder”.

Stefan Löfven berörde i sin regeringsförklaring bostadsmarknaden i ett stycke där han uttalade målet att 250.000 nya bostäder ska byggas fram till år 2020. Han tryckte på att nya hyresrätter skulle utgöra en stor del av dessa. I regeringsförklaringen framgår också att en bostadsmiljard ska tillföras kommunerna för att stimulera byggandet och att miljonprogrammets flerbostadshus ska moderniseras.

Vad gäller infrastrukturen slås bland annat fast att upprustning och utbyggnad av järnvägsnätet och investeringar i infrastrukturprojekt ska prioriteras. Regeringen tänker också satsa på nya höghastighetsbanor, utbyggd tunnelbana och spårväg, bättre kollektivtrafik och vägar.

Under lördagen meddelades det att Veronica Palm, som var en av de utpekade favoriterna till att bli bostadsminister och som tidigare var bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, blir ordförande i socialutskottet. Både Aftonbladet och Expressen kallar det ett ”tröstpris”. Palm var en av de förhandstippade namnet till att komma med i regeringen, konstaterar Aftonbladet.

Veronica Palm.
Veronica Palm.

– Det är ju ett pussel som ska läggas och det är ett jättefint uppdrag att vara statsråd i en socialdemokratisk regering. Men det är också ett väldigt viktigt uppdrag att vara folkvald. Speciellt när vi har en kraftig högermajoritet i riksdagen. Det arbetet måste också göras, säger Veronica Palm till Aftonbladet..

Aftonbladet: Hade du velat bli minister?

– Jag är en sådan människa, som vill ha förändring i Sverige. Jag vill att Sverige ska utvecklas i en bättre riktning och jag är beredd att ta ansvar för det där jag gör bäst nytta.

Johan Löfstrand.
Johan Löfstrand.

Bostadsutskottet avskaffades inför mandatperioden 2006–2010. Argumentet var att Bostadsutskottets hade för få ärenden. Idag ingår Bostadsutskottets ärenden i huvudsak i Civilutskottet.

Ny ordförande för Civilutskottet är Johan Löfstrand, gruppledare och vice ordförande. Löfstrand är från Östergötland och bor i Linköping. Han är född 1976 och är riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2002.

Även Moderaterna har valt sina representanter till utskottet, enligt ett pressmeddelande. Gruppledare i Civilutskottet Ewa Thalén Finné.

Fastighetsvärlden Idag 2014-10-03/04

Stefan Löfvens laguppställning presenterad. Mehmed Kaplan syns trea från vänster.
Stefan Löfvens laguppställning presenterad. Mehmed Kaplan syns trea från vänster.
De sex statsråden från Miljöpartiet som ingår i Stefan Löfvens regering.
De sex statsråden från Miljöpartiet som ingår i Stefan Löfvens regering.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – men en åker ner i källaren

Ett bolag fallit hela 16 procent under torsdagen. Men åtta bolag upp mer än 7 procent.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan