Diös, med VD Knut Rost i spetsen, har utökat beståndet i guldstaden Skellefteå.

Megajubel i Skellefteå – vann kampen om batterifabriken

Företaget Northvolt har valt Skellefteå som etableringsort för sin planerade batterifabrik. En forskningsverksamhet kommer att förläggas till Västerås. Därmed vann Skellefteå kampen mellan de båda städerna. Diös kan bli en vinnare på investeringen – och jublar över satsningen.

Annons

Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 4 miljarder euro varav merparten kommer att investeras i Skellefteå.

– Vi är glada för beskedet. Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Dagens besked innebär att Northvolt tänker placera vad som kan bli Europas största fabrik för produktion av lithium-ionbatterier i Skellefteå. Fabriken väntas innebära uppemot 2.000-2.500 arbetstillfällen och kommer att innebära lokal och regional utveckling inom flera områden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det två tomter på Hedensbyns industriområde, mellan Hedensbyn och Bergsbyn, som är aktuella för Northvolts jättefabrik. Totalt handlar det om en yta på 200 hektar.

Den stora planerade investeringen i Skellefteå kommer sannolikt att spilla över på andra fastighetsägare, både när det gäller bostäder och lokaler. De största privata fastighetsägarna i Skellefteå, enligt magasinet Fastighetsvärlden nr 7-8/2017, är:

  • Diös (104 tkvm)
  • Nordvestor (85 tkvm)
  • Heimstaden (70 tkvm)
  • NP3 Fastigheter (46 tkvm)
  • Regio (32 tkvm)

Diös dubblade sitt bestånd i Skellefteå hösten 2015 genom ett köp av fem centrala fastigheter om totalt 51.000 kvm lokaler, läs mer här. Diös bjöd då 10 procent högre än nästa högsta budet, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Diös etablering på orten kom genom att större köp från Stella Polaris 2010, läs mer här.

Henrik Lundmark, fastighetschef vid Diös, kommenterar Norhvolts beslut för Fastighetsvärlden:

– Det är superbra. Det är positivt på alla sätt. Det ger en underliggande ekonomisk tillväxt. Allra helst vill vi förstås ha etableringarna själva, men man kan knappat klaga på något sätt.

I Diös bestånd ingår bland annat tre hotell (Malmia, Victoria och Scandic) med totalt 270 rum om 18.000 kvm. Dessutom finns det bland annat 20.000 kvm butiker/restauranger och 55.000 kvm kontor.

– Det kommer så klart att bli en skjuts för den lokala marknaden, säger Lundmark.

Han berättar även att Diös vill bygga 80 bostäder på fastigheten där det så kallade Posthuset finns i centrum. På den delen av den aktuella fastigheten finns det idag parkeringsplatser samt icke exploaterad mark.

Nordvestor blev stor ägare genom en affär 2011, läs mer här, och NP3 har växt genom flera förvärv. Heimstaden blev en stor lokal aktör 2014 genom köpet av 1.141 lägenheter från kommunala Skebo, läs mer här. Regio köpte fem fastigheter på Solbackens handelsområde i en större affär våren 2015, läs mer här.

Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå:

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas.

Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft, vill påminna om fortsättningen och ge alla inblandade en eloge:
– Den här processen har varit ett teamarbete från dag ett. Nu tar vi oss an det intensiva arbete som fortsätter och är beredda att möta varje steg i tidplanen.

Northvolts ambition är att sätta spaden i marken under andra halvåret 2018 och ha den första fjärdedelen av fabriken klar och uppe i produktion år 2020. När fabriken är fullt utbyggd år 2023 kommer den totalt att producera 32 GWh batterikapacitet per år.

– Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning, säger Peter Carlsson, grundare och VD, Northvolt.

Hade den stora investeringen hamnat i Västerås hade Kungsleden blivit en stor vinnare. Bolaget är en nästan jättelik fastighetsägare i området Finnslätten där etableringen var tänkt att äga rum.

Forskning och utvecklingsavdelningen, som ska heta Northvolt Labs, kommer att hamna i Västerås och planeras ge ge 300–400 arbetstillfällen.

Skellefteå har har 72.500 invånare, varav nästan hälften i tätorten. Kommunens mål, innan Nortvoltbeslutet, är att växa till 80.000 invånare till år 2030.

I början av oktober, i ett utspel, berättade kvartetten Skebo, Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks att de var redo att bygga ytterligare 1.000 nya lägenheter i Skellefteå om batterifabriken placerades i skellefteå.

Visionsbild på fabriken. Illustration: Northvolt
Ytterligare vision för hur fabriken kan se ut. Illustration: Northvolt.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan