Megaaffär: Citycon köper för hela 14 miljarder

Annons

Citycons svenska köpcentrum:

  • Liljeholmstorget Galleria (Stockholm)
  • Åkersberga Centrum
  • Jakobsbergs Centrum
  • Tumba Centrum
  • Högdalen Centrum (Stockholm)
  • Åkermyntan Centrum (Stockholm)
  • Fruängen Centrum (Stockholm)
  • Strömpilen (Umeå)
  • Stenungs Torg
  • Kista Galleria (Stockholm)
Visa faktaruta

Köper stort i Norge – Yield på 5,2 procent. Finska Citycon förvärvar Sektor Gruppen, Norges näst största köpcentrumägare och förvaltare. Genom förvärvet, med en köpeskilling på cirka 1,47 miljarder euro (motsvarande 13,6 miljarder svenska kronor), ökar Citycon sin närvaro i hela den nordiska regionen samtidigt som värdet på de totala tillgångarna ökar med närmare 50 procent, från 3,4 miljarder euro till 4,9 miljarder euro.

Börsnoterade Citycon gör förvärvet genom starka muskler från storägarna israeliska Gazit-Globe (med Chaim Katzman som tung ägare) och kanadensiska Canada Pension Plan Investment Board

Säljare av Sektor Gruppen är Joh Handel Eiendom 1 AS, Varner Invest AS och K&S Holding AS. Tidigare har Niam varit delägare i bolaget.

Pangea, SEB och JPM har varit rådgivare till köparen Citycon.

Det är en av de största affärerna i Norge genom tiderna vid sidan av transaktionerna med Norgani och Steen & Ström där det även ingick fastigheter i övriga nordiska länder.

Genom affären befäster Citycon sin ställning som den största börsnoterade köpcentrumspecialisten i Norden och den tredje största i kontinentala Europa. I Sverige deläger bolaget bland annat Kista galleria (läs mer om det köpet här) och blivande helägare till Mölndals Galleria (läs mer här). Se en lista över alla Citycons svenska köpcentrum till höger.

Efter transaktionen kommer Citycon att äga 55 köpcentrum i Norden och Estland, och det totala antalet besökare per år stiger från 150 till över 200 miljoner och den totala uthyrningsbara ytan ökar från 1 miljon kvadratmeter till 1,4 miljon kvadratmeter. Det är Citycons första förvärv i Norge.

– Vi är mycket glada över detta förvärv som gör vår nordiska etablering fullständig. Det är ett tydligt steg mot vårt mål att bli det mest kända varumärket bland de nordiska och baltiska köpcentrumen. Sektor är strategiskt sett ett perfekt komplement till vår portfölj. Det är erkänt som ett välskött företag med en imponerande utveckling, bra fastigheter och erfaren ledning, säger Marcel Kokkeel, VD för Citycon.

Han fortsätter:

– Internationella butikskedjor ser ofta på Norden som en gemensam marknad och nu kan vi erbjuda dem en komplett nordisk plattform. Citycon och Sektor har samma portföljstrategi, med inriktning på dagligvarubaserade stadsdelscentrum som möter kundernas vardagliga behov, fortsätter Marcel Kokkeel.

Storleken har betydelse inom detaljhandeln då fastighetsportföljen blir mer attraktiv för hyresgästerna och skapar stordriftsfördelar för inköp, drift och nya digitala lösningar. En större portfölj ger en solid grund för utbyte av bästa praxis, specialty leasing, landsöverskridande hyreslösningar och digital marknadsföring.

När förvärvet är slutfört kommer Citycon att ha en ledande ställning på marknaderna i Finland, Sverige, Norge och Estland, samt fotfäste i Danmark.

– Under senare år har vi fokuserat på att optimera våra intäkter, vår portfölj och skapa en flexibel finansieringsstruktur. Nu är vi redo för att ta det strategiska steget att utvidga vår verksamhet, berättar Marcel Kokkeel.

Sektors portfölj består av sammanlagt 34 köpcentrum, varav 20 är hel- eller majoritetsägda, fyra minoritetsägda, två hyrda och åtta förvaltade. Merparten av dessa (cirka 95 procent) är belägna de i tre största ekonomiska centra i Norge: regionerna Oslo, Bergen och Stavanger. Det årliga besökarantalet i Sektors köpcentrum uppgår till över 60 miljoner. Till Sektors största hyresgäster hör Norges största livsmedelbutikskedja, NorgesGruppen, och klädföretaget Varner Gruppen med varumärken som Dressmann, Bik Bok och Cubus. Sektor har en stabil uthyrningsgrad om cirka 97 procent.

Köpeskillingen på 1,47 miljarder euro avspeglar en initial direktavkastning på 5,2 procent och transaktionen förväntas öka vinst per aktie från och med 2016.

– Våra två största aktieägare, Gazit-Globe och Canada Pension Plan Investment Board, stödjer transaktionen. Vårt mål är att behålla en stark finansiell profil med en belåningsgrad på 40-45 procent, en konservativ nivå i ett nordiskt perspektiv, tillägger Marcel Kokkeel.

Fastighetsvärlden Idag 2015-05-25

De 5 största köpcentrumen i affären:

  1. Herkules, Skien, 49.600 kvm
  2. Down Town, Porsgrunn, 33.900 kvm (ligger nära Skien)
  3. Oasen, Bergen, 30.900 kvm
  4. Baskerud, Nedre Eiker, 28.500 kvm
  5. Liertoppen, Lier, 25.600 kvm

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan