Megaaffär: Citycon köper för hela 14 miljarder

Citycons svenska köpcentrum:

 • Liljeholmstorget Galleria (Stockholm)
 • Åkersberga Centrum
 • Jakobsbergs Centrum
 • Tumba Centrum
 • Högdalen Centrum (Stockholm)
 • Åkermyntan Centrum (Stockholm)
 • Fruängen Centrum (Stockholm)
 • Strömpilen (Umeå)
 • Stenungs Torg
 • Kista Galleria (Stockholm)
Visa faktaruta

Köper stort i Norge – Yield på 5,2 procent. Finska Citycon förvärvar Sektor Gruppen, Norges näst största köpcentrumägare och förvaltare. Genom förvärvet, med en köpeskilling på cirka 1,47 miljarder euro (motsvarande 13,6 miljarder svenska kronor), ökar Citycon sin närvaro i hela den nordiska regionen samtidigt som värdet på de totala tillgångarna ökar med närmare 50 procent, från 3,4 miljarder euro till 4,9 miljarder euro.

Börsnoterade Citycon gör förvärvet genom starka muskler från storägarna israeliska Gazit-Globe (med Chaim Katzman som tung ägare) och kanadensiska Canada Pension Plan Investment Board

Säljare av Sektor Gruppen är Joh Handel Eiendom 1 AS, Varner Invest AS och K&S Holding AS. Tidigare har Niam varit delägare i bolaget.

Pangea, SEB och JPM har varit rådgivare till köparen Citycon.

Det är en av de största affärerna i Norge genom tiderna vid sidan av transaktionerna med Norgani och Steen & Ström där det även ingick fastigheter i övriga nordiska länder.

Genom affären befäster Citycon sin ställning som den största börsnoterade köpcentrumspecialisten i Norden och den tredje största i kontinentala Europa. I Sverige deläger bolaget bland annat Kista galleria (läs mer om det köpet här) och blivande helägare till Mölndals Galleria (läs mer här). Se en lista över alla Citycons svenska köpcentrum till höger.

Efter transaktionen kommer Citycon att äga 55 köpcentrum i Norden och Estland, och det totala antalet besökare per år stiger från 150 till över 200 miljoner och den totala uthyrningsbara ytan ökar från 1 miljon kvadratmeter till 1,4 miljon kvadratmeter. Det är Citycons första förvärv i Norge.

– Vi är mycket glada över detta förvärv som gör vår nordiska etablering fullständig. Det är ett tydligt steg mot vårt mål att bli det mest kända varumärket bland de nordiska och baltiska köpcentrumen. Sektor är strategiskt sett ett perfekt komplement till vår portfölj. Det är erkänt som ett välskött företag med en imponerande utveckling, bra fastigheter och erfaren ledning, säger Marcel Kokkeel, VD för Citycon.

Han fortsätter:

– Internationella butikskedjor ser ofta på Norden som en gemensam marknad och nu kan vi erbjuda dem en komplett nordisk plattform. Citycon och Sektor har samma portföljstrategi, med inriktning på dagligvarubaserade stadsdelscentrum som möter kundernas vardagliga behov, fortsätter Marcel Kokkeel.

Storleken har betydelse inom detaljhandeln då fastighetsportföljen blir mer attraktiv för hyresgästerna och skapar stordriftsfördelar för inköp, drift och nya digitala lösningar. En större portfölj ger en solid grund för utbyte av bästa praxis, specialty leasing, landsöverskridande hyreslösningar och digital marknadsföring.

När förvärvet är slutfört kommer Citycon att ha en ledande ställning på marknaderna i Finland, Sverige, Norge och Estland, samt fotfäste i Danmark.

– Under senare år har vi fokuserat på att optimera våra intäkter, vår portfölj och skapa en flexibel finansieringsstruktur. Nu är vi redo för att ta det strategiska steget att utvidga vår verksamhet, berättar Marcel Kokkeel.

Sektors portfölj består av sammanlagt 34 köpcentrum, varav 20 är hel- eller majoritetsägda, fyra minoritetsägda, två hyrda och åtta förvaltade. Merparten av dessa (cirka 95 procent) är belägna de i tre största ekonomiska centra i Norge: regionerna Oslo, Bergen och Stavanger. Det årliga besökarantalet i Sektors köpcentrum uppgår till över 60 miljoner. Till Sektors största hyresgäster hör Norges största livsmedelbutikskedja, NorgesGruppen, och klädföretaget Varner Gruppen med varumärken som Dressmann, Bik Bok och Cubus. Sektor har en stabil uthyrningsgrad om cirka 97 procent.

Köpeskillingen på 1,47 miljarder euro avspeglar en initial direktavkastning på 5,2 procent och transaktionen förväntas öka vinst per aktie från och med 2016.

– Våra två största aktieägare, Gazit-Globe och Canada Pension Plan Investment Board, stödjer transaktionen. Vårt mål är att behålla en stark finansiell profil med en belåningsgrad på 40-45 procent, en konservativ nivå i ett nordiskt perspektiv, tillägger Marcel Kokkeel.

Fastighetsvärlden Idag 2015-05-25

De 5 största köpcentrumen i affären:

 1. Herkules, Skien, 49.600 kvm
 2. Down Town, Porsgrunn, 33.900 kvm (ligger nära Skien)
 3. Oasen, Bergen, 30.900 kvm
 4. Baskerud, Nedre Eiker, 28.500 kvm
 5. Liertoppen, Lier, 25.600 kvm

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan