Henriette Johansson, marknadsområdeschef Stockholm city Urban Escape vid AMF Fastigheter, fick mycket beröm när taksatsningen slog upp portarna för allmänheten.

Bildextra: Så ser det ut från AMF:s nya taksatsning

Det var en mycket stolt Mats Hederos som klev upp på scenen och kunde berätta att den första etappen av ombyggnaden av Galleriankvarteret är klar. Totalt, när allt är klart, handlar det om en investering på drygt 5 miljarder kronor.

Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter, var förste talare upp på scenen vid Fastighetsvärldens utsålda seminarium Stockholmsmarknaden på det nya hotellet At Six vid Brunkebergstorg mitt i centrala Stockholm. Det handlar alltså om det hotell som Petter Stordalen driver och som norrmannen hoppas ska ta upp konkurrensen med Grand Hôtel.

– I början av veckan undrade man om allt skulle kunna öppnas i tid. Det har varit en rejäl tomteverkstad de senaste dagarna. Klockan 03.48 i natt fick jag ett sms från Petter Stordalen om att ”nu är det klart”.

Hela Urban Escape, bestående av fem fastigheter med Gallerian i bottenvåningarna, ska stå klart i början av 2019.

– När vi inledde processen och när styrelsen tog beslutet fanns det rubriker om stora flyttar ut från innerstaden och att hyrorna kunde falla. Det var ett modigt beslut av styrelsen att satsa. Det har varit helt rätt, sa, Mats Hederos.

Ellinor Persson, moderator, och Mats Hederos.

Totalt handlar det om två hotell som öppnas i AMF:s fastighet vid Brunkebergstorg, At Six och Hobo. I en annan av de fem fastigheter som utgör Urban Escape-kvarteret har har AMF redan byggt om och hyrt ut till bland annat en advokatfirma. I en av de andra byggnaderna söderut har bolaget hyrt ut alla ytor till en och samma hyresgäst, enligt uppgift till Fastighetsvärlden rör det sig om Spotify. De två huskropparna vid Hamngatan återstår: Den östra har rivits och är på väg att byggas upp igen. Där har EQT tecknat hyresavtal högt upp i fastigheten. I den västra ska AMF har AMF Fastigheter gått igång med den inre rivningen och därefter ska två våningsplan byggas på.

Genom projektet Urban Escape utökar fastighetsarean från befintliga 95.000 kvm till cirka 130.000 kvm.

Urban Escape omfattar 62.000 kvm kontor, 29.000 kvm för hotell och konferens, och 38.000 kvm för handel och restaurang.

På taket av hotellbyggnaden finns bland annat en uteplats, en bar och en restaurang med hundra sittplatser. Takdelen öppnade vid 17-tiden den 23 mars. Då såg utsikten ut så här:

Vy mot stadshuset, departementskvarteren och Söders höjder. Bilder: Fastighetsvärlden.
Vy mot Brunkebergstorg. På andra sidan äger Stena två fastigheter varav hotellet Scandic Downtown Camper snart öppnar i fastigheten till höger.
Söderut syns slottet och Gamla stan loch även delar av skärgården. Spotify ska flytta in i byggnaden som håller på att färdigställas till vänster på bilden. Där blir det en 1.500 kvm park på taket och den nås via gångbron som syns på bilden.
Vy mot nordost. Nere till vänster syns Galleriagången. Syns gör även tomrummet efter den byggnad vid Hamngatan som rivits.
Rivningen var klar runt årsskiftet. Nu har AMF Fastigheter börjat bygga den nya byggnaden som ska stå där. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden marknadsförs de bästa kontorslokalerna på en nivå strax över 8.000 kr/kvm.

Tak består av fyra olika restaurangdelar; restaurang, bar, råbar och uteterass sammanflätade i två plan i regi av stjärnkocken Frida Ronge.

Högst upp på våning 10 och 11 ligger Tak, där Frida Ronges matkreationer av skandinaviska råvaror möter japansk matkultur i en blandning av exklusivitet och enkelhet. Restaurangen är belägen 48 meter över havet och sprider ut sig över 1 000 kvm med plats för 430 gäster. Wingårdhs Arkitekter har skapat Taks inredning. Tak drivs av Petter A Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts,

Taksatsningen slog upp portarna 23 mars.
AMF Fastigheter hoppas att ”taket” ska bli en naturlig mötesplats.
Taket ska framöver erbjuda såväl mat, dryck som park.

Fakta om Hobo

 • Hobo rymmer 200 hotellrum och 1 svit.
 • Hobo är ett hotell, en mötesplats och en helhetsupplevelse där urbanism och modern design möter grönska och kärlek till det lokala. Namnet har hämtat sin inspiration från den obegränsade, resande livsstilen i 30-talets USA och tolkat med nyfikenhet och reslust i åtanke.
 • Hotellet drivs av Petter A Stordalens hotellgrupp Nordic Choice Hotels & Resorts, där bl.a. At Six, The Thief Oslo, Copperhill Åre, Yasuragi Hasseludden och Skt Petri Köpenhamn.
 • Hobo har två våningar med restaurang, barer, café, en scen och pop-up-ytan SPACEby.
 • Hobos design har utformats av prisbelönta Studio Aisslinger med säte i Berlin. Studio Aisslinger ligger bakom välkända Hotel Michelberger och 25H Bikini Hotel i Berlin. Stilen är för Hobo är uppdaterad funktionalism med inslag av moderna konstverk och teknik.

Fakta om At Six

 • At Six är ett lyxhotell med 343 spatiösa rum från 27 kvm, varav ett fyrtiotal sviter samt tre nybyggda penthousevåningar.
 • Hotellet drivs av Petter A Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts, tillsammans med bl.a. Hobo, The Thief Oslo, Copperhill Åre, Yasuragi Hasseludden och Skt Petri Köpenhamn.
 • At Six konstkoncept är framtaget av kurator Sune Nordgren.
 • Andreas Askling, kökschef, ger köken på At Six ett internationellt perspektiv med de allra bästa lokala råvarorna och med ett stort utrymme för nyskapande och kreativitet. Askling kommer senast från Grand Hotel som kökschef.
 • Namnet At Six kommer från adressen Brunkebergstorg 6.
 • AT Six design är framtagen i samarbete med Universal Design Studio som grundades i London år 2011 av Edward Barber och Jay Osgerby. Universal Design Studios målsättning är att skapa arkitektur och inredning inom ramen för deras prisbelönta design folio.

Fastighetsvärlden Idag 2017-03-23

De båda nya hotellen vid Brunkebergstorg. Så här såg byggnaden ut under torsdagsmorgonen. Som synes så har det ”rensats upp” rejält framför projektfastigheten.
Fasaden till fastigheten Trollhättan 33, enligt skisserna.
Så här ska Brunkebergstorg se ut när gatuarbetena är klara. Mitt emot AMF Fastigheters/Stordalens båda hotell expanderar Stena Fastigheter/Scandic sitt hotell

Fler Nyheter från förstasidan

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan