Mats Hedros, vd AMF Fastigheter. Till vänster Cecilia Åkesson, chef Gallerian och Miriam Swärdh, Ikea.

Mats Hederos jublande glad över Ikea

Trippelsmockan mot handeln i city slog hårt. Nu jublar AMF Fastigheter över det historiska kontraktet med Ikea mitt i city.
– Det största som hänt i min karriär, säger Mats Hederos till Fastighetsvärlden.

Ikeas etablering i den södra delen av Gallerian är den största butiksförhyrningen i Stockholms innerstad vid sidan av Åhléns city (öppnade 1964), enligt Fastighetsvärldens statistik.

AMF Fastigheter har investerat flera miljarder i Gallerian-kvarteret de senaste åren efter att Swedbank flyttade ut. Och att få en sådan dragare som Ikea över 8.400 kvm till den södra delen av Gallerian, längst in i handelsplatsen, har förstås gjort de AMF-anställda jublande glada. Och för city är det en revansch efter de senaste årens trippelsmocka i form av byggstök, e-handel och pandemi som slagit mot handeln.

–  Det här är en fantastisk nyhet som vi har sett fram emot att berätta om under en tid. Gallerian, som sedan starten har varit en folklig och mångsidig handels- och mötesplats, välkomnar nu ett av Sveriges mest uppskattade och folkkära varumärken. Vi är väldigt stolta över att Ikea väljer att öppna i Gallerian, säger Cecilia Åkesson, centrumchef Gallerian.

Hon reflekterar även över att Gallerian fyller 45 år i år.

– Jäkla vilken present Ikea blir. Vi kommer att få ett ökat flöde och mer dynamik, säger Åkesson till Fastighetsvärlden.

AMF Fastigheters utveckling av det nya citykvarteret Urban Escape och omvandlingen av nya Gallerian har inneburit en stor förändring, inte bara av platsen utan också av city. Gallerian idag utgör en central del i visionen om att skapa ett levande citykvarter mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. Ikeas kommande etablering bidrar ytterligare till den visionen och är ett bevis på citys dragningskraft, enligt AMF Fastigheter.

Ikea kommer sannolikt även att lyfta den södra delen av Gallerian som har haft en del problem de senaste åren. Nu kommer en alltså en rejäl dragare som lägger beslag på fyra våningsplan om totalt cirka 8.400 kvm, varav en butiksyta om 7.500 kvm och en lageryta om 900 kvm.

– Att Ikea flyttar in i Gallerian är en historisk satsning som kan ses som ett tecken på citys återtåg efter pandemins slumrande. Många har längtat efter fysiska möten människor emellan och att känna den puls som finns i stadskärnor. Med denna och andra etableringar blåser vi tillsammans nytt liv i staden och jag är övertygad om att det kommer att få fler att återupptäcka både vad Stockholms city och Gallerian har att erbjuda, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

Han var på strålande humör när han talade med Fastighetsvärlden om kontraktet med Ikea.

– Det största som hänt i min karriär. Ikea är speciellt på alla sätt och det är även en historisk stor uthyrning. Det var stort även när vi tecknade två hotell med Petter Stordalen.

– Det är mycket som överraskat positivt när det gäller Urban Escape. Vi kunde föga hoppas att vi skulle få Spotify, Microsoft, två hotell som hyresgäster – och nu kröner vi det med Ikea, säger Mats Hederos som varit ansvarig vid AMF Fastigheter sedan 2006.

Invigning av Ikeas nya citysatsning planeras till sommaren 2022. Varuhuset kommer att ligga i Gallerians södra del med skyltfönster mot Jakobsgatan och Regeringsgatan.

– Staden och city har under de senaste åren blivit utmanande när det gäller attraktivitet. Detta är en injektion. Vågar Ikea satsa så vågar andra. För Stockholms city blir det en tid före Ikea och en tid efter. Det är en milstolpe, säger Hederos till Fastighetsvärlden.

AMF Fastigheter har under de senaste åren gjort om galleriagången i Gallerian nästan helt och hållet. Under 2020 hyrde man ut till 13 nya koncept.

– Det här är det absolut största som hänt i Gallerians historia. Vi är otroligt stolta, säger Cecilia Åkesson.

Inledningsvis drogs AMF Fastigheter med tomma butikslokaler på andra våningsplanet. Den senaste tiden har vakanserna funnits längst in i den södra delen. Efter uthyrningen till Ikea, just i den södra delen, återstår endast cirka 1.000 kvm tomställd lokalyta, av totalt 30.000 kvm butiksyta, att hyra ut.

– Men samtidigt vill vi ha lite tomma ytor så vi kan erbjuda nya koncept ibland, säger Åkesson.

Det är inte bara Mats Hederos och Cecilia Åkesson som jublar över Ikeas satsning i Stockholm (de båda fullstora varuhusen ligger ju i Huddinge respektive Järfälla) utan även finansborgarrådet Anna König Jerlmyr instämmer:

– Jag vill först och främst välkomna Ikea till Stockholms city! Det är mycket glädjande att en så stark aktör vill utveckla nya koncept i Stockholm och tror på attraktionskraften i Stockholms city, säger hon.

För AMF Fastigheter är det inte första hyresavtalet med möbeljätten. 2017 hyrde man ut till Ikeas kökskoncept i en lokal på Regeringsgatan och något år därefter till en pop up på samma gata för Ikeas sängsortiment.

Cecilia Åkesson, centrumchef Gallerian, och Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, i de lokaler där Ikea ska flytta in och på det våningsplan som tidigare haft Media Mark som hyresgäst.
Cecilia Åkesson berättade om Ikeas våningsplan i södra delen av Gallerian. Butiksytan blir 7.500 kvm.
Här, vid det södra galleriatorget, i Gallerian hamnar Ikeas huvudingång.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillbaka till förstasidan