Maths O Sundqvist: ”Blev chockad när jag fick veta”

Annons

Ville sparka Andersson tidigare. Maths O Sundqvist som tragiskt avled i en olycka i september var länge huvudägare till Norrvidden. I polisförhör från den 1 maj, som Fastighetsvärlden tagit del av, berättar Sundqvist om sin syn på det som åklagaren misstänker Peter Andersson för.

Sundqvist berättar att han inte hade så mycket direktkontakt med Andersson utan att han överlät merparten av kontakten till Helen Olausson som under en tid var styrelseordförande.

Sundqvist berättar att han i den 3 maj 2012 var hembjuden till Peter Anderssons bostad för att diskutera ett projekt. Andersson ville i samtalet erinra sig om att han och Sundqvist pratat om en tjänstebostad. Andersson berättade då att han låtit ett mindre byggbolag fakturera Norrvidden två fakturor på sammanlagt 3 miljoner kronor, en på 1,4 miljoner och den andra på 1,6 miljoner kronor. Sundqvist konstaterade att han inte förstod syftet med att agera på det sättet och sade att om Andersson vill ”ägna sig åt någon slags resultatreglering så är det inte okej”. Andersson ska ha konstaterat att ett av Norrviddens projekt gått väldigt bra ekonomiskt, varpå Sundqvist konstaterat att ”syftet med projekt är att de ska löna sig”.

– Jag reagerade nästan med chock över vad Peter hade berättat. Det var för mig helt otippat att Peter skulle ta sådana initiativ, sade Sundqvist i förhöret från maj och berättade att han rekommenderade Peter Andersson att skaffa sig en bra advokat.

Sundqvist berättar att det inte på något sätt hade varit aktuellt med att bekosta en privatbostad för Andersson.

–      Peter hade ett alldeles för generöst avtal redan innan så att han på något sätt skulle få ännu mera i ersättning var inte aktuellt.

Efter samtalet kontaktade Sundqvist det bolag som köpt Norrvidden under hösten 2011, Diös – för hela 5,8 miljarder kronor. Diös VD Christer Sundin tog emot samtalet och han berättade att det rörde sig om några ouppklarade fakturor och att Diös dragit in alla betalningar till Peter Andersson samt hand avgångsvederlag om 24 månadslöner.

Sundqvist berättar att Anderssons avtal inte var marknadsmässigt varken vad det gäller lön eller pensionsförmåga. Båda dessa var ”alldeles för hög nivå”, enligt Sundqvist. Han berättar även att han ville bryta med Andersson.

– Jag tillfrågade Helen om hon ville ta över som VD men det ville hon inte.

Trots diskussionerna om Anderssons avtal 2007/08 blev det inga förändringar.

Sundqvist förvärvade 20 procent av aktierna i Norrvidden 2005 genom en affär med Norrporten. 2007 blev han helägare till bolaget.

I polisförhöret ifrågasätter Sundqvist även revisorernas roll.

Helen Olausson berättar i polisförhör att Anderssons löneavtal om 180.000 kronor i månaden plus tjänstebil ”irriterade” Sundqvist. Hon berättar att diskussion föll bort lite till följd av den ekonomiska kris som bolaget hamnade i 2008.

Olausson berättar i polisförhör att hon inte känner till något om renoveringen av Anderssons privatperson och hon uppger att hon inte känner till något löfte om att Norrvidden skulle betala för privata utlägg för Andersson. Hon slår även fast att Sundqvist aldrig skulle godkänna något sådant.

Hon minns Sundqvists möte hemma i Anderssons bostad.

–      Efter mötet var Mats i det närmaste chockad. Peter hade för Mats berättat att han gjort någon form av avsättning.

Om Anderssons förklaring säger Olausson:

–      Min reaktion var att det var en uppdiktad historia i efterhand.

Både Sundqvist och Olausson beskriver Peter Andersson som en mycket noggrann tjänsteman.

I polisförhöret 18 april 2012, uppger Peter Andersson att han och Maths O Sundqvist kommit överens om ett lån av företaget på 1,5 miljoner kronor. Han uppger att det tydligt var sagt att det bara handlade om ett lån, men ingen återbetalningstid eller eventuell ränta diskuterades. Andersson berättar att det vid tidpunkten var en i det närmaste kaotisk situation på Norrvidden ”och att kunna komma överens om detaljer med Maths O var inte möjligt”. Han uppger att det bara var han och Sundqvist som kände till upplägget.

Fastighetsvärlden Idag 2012-12-14

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan