Maths O Sundqvist dras in i Norrvidden-härva

Annons

Peter Andersson hänvisar till tidigare storägaren. Norrviddens tidigare VD Peter Andersson har suttit häktad i fem veckor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar åklagaren Göran Kvist att lägga fram ett åtal mot Andersson inom kort. Utredningen har dragit ut på tiden och Kvist har berättat för Fastighetsvärlden att fler personer blivit intressanta för utredningen och att det ursprungligen utredda tidsspannet 2008–2011  möjligen skulle vidgas.

Nu rapporterar Östersunds-Posten att finansmannen Maths O Sundqvist dras in i härvan. I förhör uppges Andersson säga att Sundqvist hade godkänt ett upplägg där Norrvidden betalt fakturor när det gäller renoveringar på Anderssons privata fjällstuga i Vemdalen. Tidigare har FV berättat om renoveringar i Anderssons villa i Sundsvall.

Maths O Sundqvist själv har varit inne på förhör hos polisen. Men han vill inte svara ÖP på hur han ser på att hans tidigare VD försöker dra in honom i det här.

– Jag har inga kommentarer, säger han till Östersunds-Posten.

Kvist uppger att stugan i Vemdalen inte är aktuell för den fortsatta utredningen. Det ska understrykas att Maths O Sundqvist, tidigare ägare till hela Norrvidden, inte är misstänkt för några brott. Peter Andersson är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och anstiftan till osant intygande.

Maths O Sundqvist blev helägare till Norrvidden i maj 2007 genom köpet av den 80-procentiga andel som ägts av från de fem nordligaste länsförsäkringsbolagen. Två år tidigare hade Sundqvist tagit ett steg in i bolaget och blivit ägare till 20 procent av aktierna genom förvärv från Norrporten.

I mars 2009 tog Carnegies dotterbolag Valot tar över Skrindankoncernen (Sundqvists bolag) som bland annat ägde Norrvidden. Finanskrisen kom extremt olägligt för Sundqvist och han tvingades även sälja aktier i ett flertal fastighetsbolag – bland annat aktier i Klövern som Rutger Arnhult köpte och där Arnhult senare skaffat kontroll över bolaget.

De fastigheter som Norrvidden/Fabös hade i Kristianstad förvärvades av Hemfosa. I september 2011 förvärvade Diös det större bolaget Norrvidden för 5,8 miljarder kronor och det var fjolårets största transaktion på den svenska fastighetsmarknaden. I samband med att Diös tillträdde beståndet vid årsskiftet slutade Peter Andersson vid bolaget.

I mitten av april i år lämnade Diös VD Christer Sundin in en polisamälan mot Peter Andersson och misstanken gällde att Andersson ”gjort ekonomisk vinning genom ’entreprenadverksamhet”. Sedan dess har åklagaren gjort flera förhör och brottsmisstankarna blivit flera, se de relaterade länkarna här bredvid.

Fastighetsvärlden Idag 2012-05-25

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan