Maths O Sundqvist dras in i Norrvidden-härva

Peter Andersson hänvisar till tidigare storägaren. Norrviddens tidigare VD Peter Andersson har suttit häktad i fem veckor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar åklagaren Göran Kvist att lägga fram ett åtal mot Andersson inom kort. Utredningen har dragit ut på tiden och Kvist har berättat för Fastighetsvärlden att fler personer blivit intressanta för utredningen och att det ursprungligen utredda tidsspannet 2008–2011  möjligen skulle vidgas.

Nu rapporterar Östersunds-Posten att finansmannen Maths O Sundqvist dras in i härvan. I förhör uppges Andersson säga att Sundqvist hade godkänt ett upplägg där Norrvidden betalt fakturor när det gäller renoveringar på Anderssons privata fjällstuga i Vemdalen. Tidigare har FV berättat om renoveringar i Anderssons villa i Sundsvall.

Maths O Sundqvist själv har varit inne på förhör hos polisen. Men han vill inte svara ÖP på hur han ser på att hans tidigare VD försöker dra in honom i det här.

– Jag har inga kommentarer, säger han till Östersunds-Posten.

Kvist uppger att stugan i Vemdalen inte är aktuell för den fortsatta utredningen. Det ska understrykas att Maths O Sundqvist, tidigare ägare till hela Norrvidden, inte är misstänkt för några brott. Peter Andersson är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och anstiftan till osant intygande.

Maths O Sundqvist blev helägare till Norrvidden i maj 2007 genom köpet av den 80-procentiga andel som ägts av från de fem nordligaste länsförsäkringsbolagen. Två år tidigare hade Sundqvist tagit ett steg in i bolaget och blivit ägare till 20 procent av aktierna genom förvärv från Norrporten.

I mars 2009 tog Carnegies dotterbolag Valot tar över Skrindankoncernen (Sundqvists bolag) som bland annat ägde Norrvidden. Finanskrisen kom extremt olägligt för Sundqvist och han tvingades även sälja aktier i ett flertal fastighetsbolag – bland annat aktier i Klövern som Rutger Arnhult köpte och där Arnhult senare skaffat kontroll över bolaget.

De fastigheter som Norrvidden/Fabös hade i Kristianstad förvärvades av Hemfosa. I september 2011 förvärvade Diös det större bolaget Norrvidden för 5,8 miljarder kronor och det var fjolårets största transaktion på den svenska fastighetsmarknaden. I samband med att Diös tillträdde beståndet vid årsskiftet slutade Peter Andersson vid bolaget.

I mitten av april i år lämnade Diös VD Christer Sundin in en polisamälan mot Peter Andersson och misstanken gällde att Andersson ”gjort ekonomisk vinning genom ’entreprenadverksamhet”. Sedan dess har åklagaren gjort flera förhör och brottsmisstankarna blivit flera, se de relaterade länkarna här bredvid.

Fastighetsvärlden Idag 2012-05-25

Fler Nyheter från förstasidan

Myndighet hyr över 2.000 kvm i Uppsala

Lokal fastighetsutvecklare skriver dessutom kontrakt med två andra stora aktörer när nya företagskvarteret fylls på.

Bildextra: Satsar på 7.000 kvm kontor norr om Stockholm

Familjeföretaget utvecklar spårnära.

Lägger bud på skandalhuset Kinesiska muren

Får grönt ljus. ”Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv”.

Bantar ytan kraftigt när mer distansjobb räknas in

Halverar dagens yta som är 32.000 kvm. En rejält utdragen process har gett nya förutsättningar.

Lista: Främsta rådgivarna första halvåret

De tar över ledartröjan när transaktionsvolymerna går mot nytt all time high.

Antiklimax: Konkursförvaltaren ställde in i sista stund

”För jäkla dåligt skött”

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Tillbaka till förstasidan