
Markanvisningstävling för Silokvarteren i Västerås
Västerås stad inleder en markanvisningstävling om Silokvarterens utveckling. Det med ambitionen att attrahera ankarbyggherrar till stadens mest unika läge. Målet är även att skapa ett nytt landmärke.
– Det här är en unik chans, säger kommunalrådet Staffan Jansson.
Det vattennära läget och även det närliggande megaprojektet Mälarporten tas upp på det populära seminariet Mälarmarknaden 2025 som arrangeras 19 mars i Västerås.
Tävlingen kring Silokvarteret genomförs en tävling i två steg; prekvalificering och kvalificering – en tävling som kommer att pågå under 2025. Intill Mälaren och Västerås nya resecentrum ska ett nytt landmärke växa fram i samverkan med marknaden – i april inleds tävlingen.
Fastigheterna som avses är Västerås 1:206 och Västerås 1:207. FV saknar en uppgift om volymer, men tänkt exploateringsgrad om minst 2,5. Det kommande detaljplaneområdet för silokvarteren omfattar drygt 200.000 kvm.
Silokomplexet i Västerås inre hamn ska utvecklas och ge plats för ett nytt framtida landmärke invid resecentrum. Västerås stad bjuder in marknadens aktörer och utlyser en markanvisningstävling.
– Detta är en fantastisk möjlighet att sätta ett nytt landmärke på kartan i en växande stad som Västerås där vi alltid varit långt framme inom innovation och utveckling, säger Staffan Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen som är en av alla som kommer att medverka vid seminariet Mälarmarknaden 2025.
Västerås stad köpte den aktuella fastigheten i början av 2022 från Lantmännen fastigheter, i en affär som fastighetsvärlden tidigare beskrivit som en av de mest utdragna i Sverige de senaste decennierna.

Tävlingen startar den 31 mars 2025 och är öppen för team bestående av byggherre, arkitekt och landskapsarkitekt. Uppgiften är att gestalta silofastigheterna i inre hamnen till stadens nya siluett och favoritplatser för människorna.
”Vi vill se idéer på hur silofastigheterna kan gå från en plats för lastning och lossning till nya favoritplatser för människorna – platser som tillsammans med nya resecentrum knyter samman vattenlinjen och citypulsen”, säger Josefine Åkerblom, projektledare vid Västerås stad.
Tävlingsförslaget ska bland annat innehålla ett iögonfallande landmärke. Landmärket kan med fördel rymma en funktion såsom hotell, upplevelseindustri, bostäder eller liknande som på ett innovativt sätt markerar projektets berättigande, framgår det av stadens instruktioner som Fastighetsvärlden tagit del av. ”Designen ska vara estetiskt tilltalande och bidra till att forma en unik, spännande stadsbild. Landmärket ska symbolisera både stadens historia och framtid – inrymt mellan det gamla ångkraftverket och nya resecentrum”, står det.
”Det här är en unik chans”, säger Staffan Jansson. ”Vi vill se nationellt och internationellt deltagande. Med sitt unika läge vid Mälaren med Steam hotel på ena sidan och det framväxande resecentrum på den andra vill vi skapa en plats där dåtid, samtid och framtid möts och samverkar.”
Tävlingen pågår fram till 30 juni 2025 i en prekvalificeringsomgång. Därefter går de 5 bästa förslagen vidare in i kvalificering innan ankarbyggherrar utses i slutet av 2025.
Fastighetsvärlden berättade nyligen om Corems stora plan på Mälarportsprojektet i närheten, direkt invid stationsområdet. Det projektet handlar om 70.000 kvm. Vid Mälarseminariet 2025 medverkar Corems vd Rutger Arnhult.
