Malmö stad säljer till Castellum – möjliggör storprojekt

Castellum köper i Nyhamnen från Malmö stad för 144 miljoner kronor. Genom det väntade förvärvet kan Castellum gå vidare med storprojekt att bygga E.ons nya huvudkontor.

Malmö stad säljer fastigheten Malmö Hamnen 22:31 samt delar av fastigheterna Malmö Hamnen 22:3, Malmö Hamnen 22:33 och Malmö Medusa 1 till fastighetsbolaget Castellum. Malmö stads tekniska nämnd gav under onsdagen klartecken till affären, som gör det möjligt för Castellum att här uppföra energibolaget E.on:s nya huvudkontor.

Nyhamnen är ett av Malmös största exploateringsområden. Här kommer den befintliga stadskärnan utvidgas mot vattnet, med en tät och blandad stadsbebyggelse där gröna och urbana värden samt närheten till havet står i centrum. Det strategiska och centrala läget intill Malmö C gör Nyhamnen till ett attraktivt område för företags- och kontorsetableringar.

– Nyhamnen har stor potential och är en plats av regional och nationell betydelse. Det är väldigt glädjande att Castellum vill vara med och utveckla ett av södra Sveriges mest centralt belägna områden och att E.ON här väljer att etablera sitt nya huvudkontor. Nyhamnen har en lång historia av närhet till övriga världen, säger Anna Bertilson, fastighets- och gatudirektör i Malmö stad.

Castellum är en av Sveriges största fastighetsägare. I södra Nyhamnen utvecklar bolaget flera kontorsfastigheter, däribland Malmös nya tingsrättsbyggnad. Castellum förvärvar genom sitt dotterbolag Briggen Hamnen 22:31 AB nu fastigheten Malmö Hamnen 22:31 samt delar av fastigheterna Malmö Hamnen 22:3, Malmö Hamnen 22:33 och Malmö Medusa 1.

– Tillträdet av fastigheterna utgör en viktig milstolpe i Castellums projekt att tillsammans med E.on bygga deras nya nordiska huvudkontor. Det är ytterligare ett stort steg framåt för utvecklingen av Nyhamnen, ett av Malmös mest spännande utvecklingsområden, säger Anna Björklund, projektutvecklingschef på Castellum i Öresund.

Energibolaget E.on vill samla sina anställda och etablera ett nytt, nordiskt huvudkontor i det framväxande Nyhamnen, intill Malmö C. Förslag till lokalisering och utformning togs fram av två olika fastighetsägare och 2018 tecknades ett hyresavtal med Castellum. Den nya kontorsbyggnaden väntas rymma cirka 1 800 arbetsplatser.

– Jag välkomnar att E.on redan nu blir en del av utbyggnadsplanen mellan centralstationen och havet. Nyhamnen blir en stadsdel som kommer att väcka stort intresse även internationellt. Färdig blir den en av stadens mest tätbebyggda och levande, som nås enkelt från hela regionen via Malmö C och med en framtida Öresundsmetro, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

– Det är glädjande att E.ON och Castellum tillsammans vill vara med och utveckla Nyhamnen till Sveriges modernaste stadsdel. Med närhet till såväl havet som bra kollektivtrafik är det här ett utmärkt läge, och de nya arbetsplatserna blir en del i Malmö som regional motor, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.

Det aktuella köpeavtalet omfattar cirka 28.886 kvm bruttototalarea, BTA. Köpeskillingen uppgår till totalt 143.925 .500 kronor. I avtalet ingår överenskommelser om att, inom ramen för projektet, främja ett socialt hållbart Malmö.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för 530 miljoner i södra Stockholm

Fem bolag inblandade. Finns planer på överdäckning som kan lyfta området.

Randviken säljer för 700 miljoner

En handelsfastighet och ett kontorshus byter ägare.

Humlegården förvärvar hotellfastighet på Kungsholmen

Äger sedan tidigare grannfastigheten. ”Vi har siktet inställt på tillväxt”.

Peab bromsar stort bygge

Centralt läge, men väldigt lågt intresse. Det stora bostadsprojektet riskerar att endast bli halvklart.

Per Ronneviks Nystad tecknar två långa hyreskontrakt

Första projekten. Tecknat hyresavtal för 20 år framåt.

Besqab nästan dubblat försäljningen

Vd Anette Frumerie positiv inför framtiden: ”Marknaden återhämtar sig gradvis”.

M&G köper från Magnolia

Thorsten Slytå motiverar förvärvet.

Två välkända hus på Östermalm nära att säljas

Fastighetsvärlden berättar om de aktuella fastigheterna.

Stig Svedberg: ”Nu vet jag min nya strategi”

Gjort första köpet i fjärde nystarten. Berättar för FV: ”Jag tror jag kommer att bli miljonär…”

Ny tävling: Vem vet mest i Fastighetsvärlden?

Branschens mest pålästa och kunniga person utses! Känner du dig kallad?

Det nya bolaget gör stort köp

Erik Selin, Greg Dingizian och Peter Strand är stora på ägarsidan i det nystartade bolaget.

Får Näringslivsmedaljen

”För att lyckas måste man ha tålamod, jobba långsiktigt och man ska inte expandera för snabbt”, säger Fredrik Lundberg.

Hyr ut 7.700 kvm i Göteborg

Flyttar huvudkontoret. En av de större kontorsuthyrningarna i Göteborg under de senaste åren.

Tar nytt grepp om nyinköpt storvakans i Kista

Presenterar två förslag som båda får tummen upp av tjänstemännen.

Tillbaka till förstasidan