Malmö stad säljer till Castellum – möjliggör storprojekt

Castellum köper i Nyhamnen från Malmö stad för 144 miljoner kronor. Genom det väntade förvärvet kan Castellum gå vidare med storprojekt att bygga E.ons nya huvudkontor.

Malmö stad säljer fastigheten Malmö Hamnen 22:31 samt delar av fastigheterna Malmö Hamnen 22:3, Malmö Hamnen 22:33 och Malmö Medusa 1 till fastighetsbolaget Castellum. Malmö stads tekniska nämnd gav under onsdagen klartecken till affären, som gör det möjligt för Castellum att här uppföra energibolaget E.on:s nya huvudkontor.

Nyhamnen är ett av Malmös största exploateringsområden. Här kommer den befintliga stadskärnan utvidgas mot vattnet, med en tät och blandad stadsbebyggelse där gröna och urbana värden samt närheten till havet står i centrum. Det strategiska och centrala läget intill Malmö C gör Nyhamnen till ett attraktivt område för företags- och kontorsetableringar.

– Nyhamnen har stor potential och är en plats av regional och nationell betydelse. Det är väldigt glädjande att Castellum vill vara med och utveckla ett av södra Sveriges mest centralt belägna områden och att E.ON här väljer att etablera sitt nya huvudkontor. Nyhamnen har en lång historia av närhet till övriga världen, säger Anna Bertilson, fastighets- och gatudirektör i Malmö stad.

Castellum är en av Sveriges största fastighetsägare. I södra Nyhamnen utvecklar bolaget flera kontorsfastigheter, däribland Malmös nya tingsrättsbyggnad. Castellum förvärvar genom sitt dotterbolag Briggen Hamnen 22:31 AB nu fastigheten Malmö Hamnen 22:31 samt delar av fastigheterna Malmö Hamnen 22:3, Malmö Hamnen 22:33 och Malmö Medusa 1.

– Tillträdet av fastigheterna utgör en viktig milstolpe i Castellums projekt att tillsammans med E.on bygga deras nya nordiska huvudkontor. Det är ytterligare ett stort steg framåt för utvecklingen av Nyhamnen, ett av Malmös mest spännande utvecklingsområden, säger Anna Björklund, projektutvecklingschef på Castellum i Öresund.

Energibolaget E.on vill samla sina anställda och etablera ett nytt, nordiskt huvudkontor i det framväxande Nyhamnen, intill Malmö C. Förslag till lokalisering och utformning togs fram av två olika fastighetsägare och 2018 tecknades ett hyresavtal med Castellum. Den nya kontorsbyggnaden väntas rymma cirka 1 800 arbetsplatser.

– Jag välkomnar att E.on redan nu blir en del av utbyggnadsplanen mellan centralstationen och havet. Nyhamnen blir en stadsdel som kommer att väcka stort intresse även internationellt. Färdig blir den en av stadens mest tätbebyggda och levande, som nås enkelt från hela regionen via Malmö C och med en framtida Öresundsmetro, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

– Det är glädjande att E.ON och Castellum tillsammans vill vara med och utveckla Nyhamnen till Sveriges modernaste stadsdel. Med närhet till såväl havet som bra kollektivtrafik är det här ett utmärkt läge, och de nya arbetsplatserna blir en del i Malmö som regional motor, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.

Det aktuella köpeavtalet omfattar cirka 28.886 kvm bruttototalarea, BTA. Köpeskillingen uppgår till totalt 143.925 .500 kronor. I avtalet ingår överenskommelser om att, inom ramen för projektet, främja ett socialt hållbart Malmö.

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan