Malmö stad säljer till Castellum – möjliggör storprojekt

Castellum köper i Nyhamnen från Malmö stad för 144 miljoner kronor. Genom det väntade förvärvet kan Castellum gå vidare med storprojekt att bygga E.ons nya huvudkontor.

Malmö stad säljer fastigheten Malmö Hamnen 22:31 samt delar av fastigheterna Malmö Hamnen 22:3, Malmö Hamnen 22:33 och Malmö Medusa 1 till fastighetsbolaget Castellum. Malmö stads tekniska nämnd gav under onsdagen klartecken till affären, som gör det möjligt för Castellum att här uppföra energibolaget E.on:s nya huvudkontor.

Nyhamnen är ett av Malmös största exploateringsområden. Här kommer den befintliga stadskärnan utvidgas mot vattnet, med en tät och blandad stadsbebyggelse där gröna och urbana värden samt närheten till havet står i centrum. Det strategiska och centrala läget intill Malmö C gör Nyhamnen till ett attraktivt område för företags- och kontorsetableringar.

– Nyhamnen har stor potential och är en plats av regional och nationell betydelse. Det är väldigt glädjande att Castellum vill vara med och utveckla ett av södra Sveriges mest centralt belägna områden och att E.ON här väljer att etablera sitt nya huvudkontor. Nyhamnen har en lång historia av närhet till övriga världen, säger Anna Bertilson, fastighets- och gatudirektör i Malmö stad.

Castellum är en av Sveriges största fastighetsägare. I södra Nyhamnen utvecklar bolaget flera kontorsfastigheter, däribland Malmös nya tingsrättsbyggnad. Castellum förvärvar genom sitt dotterbolag Briggen Hamnen 22:31 AB nu fastigheten Malmö Hamnen 22:31 samt delar av fastigheterna Malmö Hamnen 22:3, Malmö Hamnen 22:33 och Malmö Medusa 1.

– Tillträdet av fastigheterna utgör en viktig milstolpe i Castellums projekt att tillsammans med E.on bygga deras nya nordiska huvudkontor. Det är ytterligare ett stort steg framåt för utvecklingen av Nyhamnen, ett av Malmös mest spännande utvecklingsområden, säger Anna Björklund, projektutvecklingschef på Castellum i Öresund.

Energibolaget E.on vill samla sina anställda och etablera ett nytt, nordiskt huvudkontor i det framväxande Nyhamnen, intill Malmö C. Förslag till lokalisering och utformning togs fram av två olika fastighetsägare och 2018 tecknades ett hyresavtal med Castellum. Den nya kontorsbyggnaden väntas rymma cirka 1 800 arbetsplatser.

– Jag välkomnar att E.on redan nu blir en del av utbyggnadsplanen mellan centralstationen och havet. Nyhamnen blir en stadsdel som kommer att väcka stort intresse även internationellt. Färdig blir den en av stadens mest tätbebyggda och levande, som nås enkelt från hela regionen via Malmö C och med en framtida Öresundsmetro, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

– Det är glädjande att E.ON och Castellum tillsammans vill vara med och utveckla Nyhamnen till Sveriges modernaste stadsdel. Med närhet till såväl havet som bra kollektivtrafik är det här ett utmärkt läge, och de nya arbetsplatserna blir en del i Malmö som regional motor, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.

Det aktuella köpeavtalet omfattar cirka 28.886 kvm bruttototalarea, BTA. Köpeskillingen uppgår till totalt 143.925 .500 kronor. I avtalet ingår överenskommelser om att, inom ramen för projektet, främja ett socialt hållbart Malmö.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Tisdag den 24 mars, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Ägarna nobbar budet på If-huset

Priset reflekterar varken ”bolagets potential eller den nuvarande aktiekursnivån”.

Ikea storsatsar i Stockholm – investerar 1,7 mdr

Jagar fyra nya och större butikslokaler. Läs om bolagets framtidsplaner.

”Jag är väldigt hungrig, jag vill köpa mer”

Förvärvar för 100.000 kr/kvm vid Odenplan. Affär för 420 miljoner kronor.

Klart med köpare till Solna United – hela 3,3 mdr

Skanska säljer klenod för nästan 100.000 kr/kvm. FV jämför med tidigare prisrekord i området.

Affär på hela 2,6 miljarder i Hagastaden

Mer än dubbla kvadratmeterpriset jämfört med 2013. Se karta!

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om Fredrik Lundberg?

En av näringslivets tyngsta som är störst inom fastigheter.

Klövern vill stomblåsa hus mitt i city

Köpte fastigheten 2016. Rutger Arnhult berättar om bolagets planer.

De får i uppdrag att sälja förortscentrum

Omfattar cirka 80.000 kvm kommersiella ytor. Värderat till hela 2 miljarder kronor.

Colliers: Superhett – men inga höjda hyror

15 heta svenska lägen i stor analys. Även utblick mot effekten av nya Sidenvägen från Kina.

Oscar Properties: ”Vi har vänt resultatet” – men nollat

Oscar Engelbert kommenterar resultatet.

Utökar till 6.000 kvm hos AMF

Hyresgästen utsedd till det näst snabbast växande teknikföretag.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2019 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Stenhårt: 3 konsultbolag delar topplatsen

Se vilka av rådgivningsbolagen som varit mest framgångsrika inom olika segment. Hela nio listor.

Miljardbudet – vill köpa If-huset

Läs om villkoren i budet – och vem som ligger bakom.

Tillbaka till förstasidan