Mäktigast 2015: Wirdenius i intervju om framtiden

Fredrik Wirdenius.
Fredrik Wirdenius.

 

Tidigare års vinnare:

  • 2014: Erik Selin
  • 2013: Fredrik Wirdenius
  • 2012: Fredrik Wirdenius
  • 2011: Jens Engwall
  • 2010: Erik Paulsson
  • 2009: Erik Paulsson
  • 2008: Fredrik Wirdenius
  • 2007: Erik Paulsson
  • 2006: Erik Paulsson

 

Visa faktaruta

”Det här jobbet är vansinnigt roligt”. Vasakronans VD Fredrik Wirdenius har av branschen röstats fram som ”Mäktigast 2015” (se hela resultatet av omröstningen ”50 Mäktigaste” här). Nedan svarar årets vinnare på några frågor från Fastighetsvärlden.

Grattis till att du blivit framröstad till Mäktigast 2015!

Tack! Det känns hedersamt, fantastiskt!

Vad betyder det att ha det förtroendet från stora delar av branschen?

– Det är ett jättekvitto på att det vi gör är rätt och att branschen uppmärksammar de frågor vi driver. Det känns förstås även bra för mig personligen.

Vilka är Vasakronans största utmaningar under 2016?

– Vi har mycket projekt som vi ska driva, men mycket är ännu i detaljplaneskedet och kan bli aktuella först i slutet av nästa år. Vi skulle gärna ha mer att projektstarta just nu men vi rår inte tempot. Men just nu är det inte vi som bromsar när det gäller projekt. Vi har god efterfrågan på alla våra marknader och vakanserna är låga.

Vilka projekt är mest aktuella i Stockholm?

– I Stockholm är vi snart i mål med Klara C som jag tror att vi kommer att ha fyllt upp innan årsskiftet (ca 30.000 kvm, reds. anm.), det är rejält tryck där. Därefter väntar förstås stora Sergelhuset (nuvarande SEB-komplexet). Inom kort går vi igång med kontorshuset i Frösunda och vi förbereder för projekt i Solna Strand och i centrala Sundbyberg.

Och i övriga landet?

– I Göteborg har vi väldigt mycket planer, bland annat för det huset där Sweco tidigare hyrde och som ligger vid Lilla bommen, vid brofästet. Där planerar vi för rivning och för att istället uppföra en större byggnad. I Malmö har vi byggrätter både vid Hyllie och nära Triangeln och i Uppsala ska vi bygga en fastighet i Uppsala Science Park med landstinget som största hyresgäst.

När det är så lite vakant på många ställen. Hur stor effekt kommer det att ge på hyresutvecklingen under nästa år?

–  Hyrorna kommer att ha en positiv utveckling, inte minst i Stockholm. I Hötorgshusen har vi till exempel endast en vakansgrad på 0,9 procent. Så lågt har det aldrig varit under mina år på Vasakronan.

I magasinet Fastighetsvärlden Nr 10 konstaterade vi att det i tre stora projekt i Stockholms city investeras totalt hela 10 miljarder kronor och att det kan medföra en revansch för city både när det gäller kontor och butiker. Hur ser du på det?

– Att några stora hyresgäster beslutat att lämna öppnar förstås stora möjligheter för andra företag att flytta in. Det är jättepositivt för city och vi befinner oss i en urban trend, det märker vi tydligt på efterfrågan. När lokalerna dessutom blir mer yteffektiva än tidigare är det allt fler som har råd att betala hyrorna. Kostanden per kvadratmeter är ungefär densamma men kostnaden per anställd blir lägre så den totala hyresbeloppet blir lägre.

Ni äger även mycket kontorslokaler i city. På torsdag öppnar Mall of Scandinavia. Hur rädd är du för konkurrensen därifrån?

– Mall of Scandinavia kommer säkert att bli bra. Men city kommer att klarar sig bra i den konkurrensen. Jag tror att det man främst kommer att kannibalisera på annat än det som finns i city.

I torsdags och fredags hade ni två dagars strategimöte? Vad var det mest revolutionerande ni kom fram till där?

– Det handlade om en genomgång av marknaden och av vår strategi. Vi har ett sådant strategimöte årligen. Mer är så kan jag inte kommentera just nu. Vi får återkomma i den frågan.

Ni har varit framgångsrika och tidigt ute i utvecklingen av nya kontorslösningar. Vilken är den långsiktiga utmaningen nu?

– Näringslivet är just nu under stor förändring bland annat till följd av digitaliseringen och den ökade mobiliteten. Med nya arbetssätt måste vi veta hur företagens kontor ska se ut och vi måste vara i framkanten och mer flexibla. Vi har till exempel lanserat konceptet Smart & Klart där hyresgästen kan flytta in och ut nästan på dagen. Det har varit framgångsrikt och uppskattat.

Det är snart december. Kommer Vasakronan att vara del i köprushen? Kommer ni att bli nettoköpare eller nettosäljare?

– Det är ganska lite till försäljning när det gäller fastigheter som vi är intresserade av. Det är även en av anledningarna till att vi istället satsar så mycket på projekt. Vi har några affärer på gång, men svårt att säga om vi köper mer än vi säljer. Det får tiden utvisa.

Du har varit VD sedan 2008. Börjar du se slutet på din tid på Vasakronan?

– Nej. Det här jobbet är vansinnigt roligt. Vi har ett bra ”flow” i bolaget just nu.

Ni äger nu fastigheter som är värda 99 miljarder. När kommer ni passera den magiska gränsen 100 miljarder?

– Det får ni spekulera om… För oss betyder den siffran ingenting. Det viktiga är att vi levererar en bra avkastning.

Text: Fredrik Engström

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan