20 procent tomt. Konkurrensen har blivit allt tuffare.

Magnolia och Alecta köper Stinsen – ska bygga bostäder

Magnolia Bostad och Alecta förvärvar fastigheten Stinsen 2 i Sollentuna. Säljare är CBRE Global Investors. Magnolia Bostad planerar att uppföra cirka 2.000 bostäder på fastigheten. Vakansgraden i köpcentret är hela 20 procent. Köpeskillingen uppgår till cirka 700 miljoner kronor.

Magnolia Bostad och Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt, förvärvar fastigheten i ett gemensamt bolag ägt till lika delar. Förvärvet är inte villkorat och finansieras av parterna med egna medel. Planerat tillträde är i december 2016.

Wigge & Partners har varit legal rådgivare åt Magnolia Bostad. JLL var rådgivare till CBRE Global Investors.

För CBRE Global Investors har det varit en allt annat än lyckad affär att äga Stinsen. När den förvärvades i slutet av 2007 var prislappen omkring 1,3 miljarder, det innebär ett värdefall på drygt 45 procent under innehavstiden.

CBRE Global Investors (då ING Real Esate) förvärvade fastigheten från CA Fastigheter (läs mer här) och Fastighetsvärlden beskrev då köpet som något av en revansch för köparen som ett halvår tidigare inte nått hela vägen fram i budkampen om Centrumkompaniet (som såldes för 10,4 miljarder kronor, läs mer här)

Tidigare ägare, CBRE Global Investors, har initierat programarbetet för ny detaljplan avseende bostäder i kombination med kommersiella ytor för att integrera Stinsen i den nya stadsmiljön som växer fram. Magnolia Bostad kommer tillsammans med Alecta fortsätta driva planprocessen. Bostadsutvecklingen kommer vid ny detaljplan att ske etappvis.

– Vi har ambitionen att kunna skapa 2.000 lägenheter och har presenterat våra planer för kommunen. En första etapp genomför vi i så fall på delar av parkeringsplatsen framför köpcentrumet, säger Magnolias VD Fredrik Lidjan till Fastighetsvärlden.

På sikt innebär bostadsplanerna även att den befintliga köpcentrumbyggnaden rivs, men Fredrik Lidjan ser möjligheter för delar av handeln att i stället integreras i bostadsprojektet genom butikslokaler i bottenplan eller på annat sätt.

Samtliga bostäder kommer utvecklas av Magnolia Bostad. Cirka en tredjedel kommer att säljas till Alecta som hyresrätter vilka de själva kommer att äga och förvalta. Cirka en tredjedel avses säljas till Slättö i enlighet med det ramavtal som tecknades mellan Magnolia Bostad och Slättö den 25 november 2016 (läs mer här). Försäljningarna innebär ingen omedelbar vinstavräkning, utan vinstavräkning kommer ske i takt med att projekten realiseras. Resterande bostäder planeras att utvecklas som bostadsrätter av Magnolia Bostad.

Fastigheten omfattar knappt 54.200 kvm i Södra Häggvik, i närheten av Magnolia Bostads projekt Lumen och Traversen 18. På fastigheten finns Stinsen köpcentrum med cirka 41.600 kvm uthyrbar area handel och kontor. Konkurrensen inom handeln har blivit allt tuffare. Närbelägna Sollentuna Centrum har byggs om, ytterligare handel har tillkommit i närområdet och det senaste året har även nyöppnade Mall of Scandinavia i Solna tagit kunder.

Närområdet har under de senaste åren befunnit sig i stark utveckling och är under omvandling till attraktiva stads- och bostadskvarter.

Stinsen köpcentrum har idag omkring 70 hyresgäster, med en genomsnittlig återstående hyrestid om cirka 2,5 år. De största hyresgästerna är City Gross, Intersport, Friskis & Svettis och Stadium. Hyresintäkterna uppgår till cirka 70 miljoner kronor och uthyrningsgraden är cirka 80 procent.

Läs om flera historiskt stora prisuppgångar och prisfall i Jubileumsutgåvan där den svenska fastighetsmarknaden under de senaste 30 åren beskrivs.

Fastighetsvärlden Idag 2016-12-01

 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Tillbaka till förstasidan