20 procent tomt. Konkurrensen har blivit allt tuffare.

Magnolia och Alecta köper Stinsen – ska bygga bostäder

Magnolia Bostad och Alecta förvärvar fastigheten Stinsen 2 i Sollentuna. Säljare är CBRE Global Investors. Magnolia Bostad planerar att uppföra cirka 2.000 bostäder på fastigheten. Vakansgraden i köpcentret är hela 20 procent. Köpeskillingen uppgår till cirka 700 miljoner kronor.

Magnolia Bostad och Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt, förvärvar fastigheten i ett gemensamt bolag ägt till lika delar. Förvärvet är inte villkorat och finansieras av parterna med egna medel. Planerat tillträde är i december 2016.

Wigge & Partners har varit legal rådgivare åt Magnolia Bostad. JLL var rådgivare till CBRE Global Investors.

För CBRE Global Investors har det varit en allt annat än lyckad affär att äga Stinsen. När den förvärvades i slutet av 2007 var prislappen omkring 1,3 miljarder, det innebär ett värdefall på drygt 45 procent under innehavstiden.

CBRE Global Investors (då ING Real Esate) förvärvade fastigheten från CA Fastigheter (läs mer här) och Fastighetsvärlden beskrev då köpet som något av en revansch för köparen som ett halvår tidigare inte nått hela vägen fram i budkampen om Centrumkompaniet (som såldes för 10,4 miljarder kronor, läs mer här)

Tidigare ägare, CBRE Global Investors, har initierat programarbetet för ny detaljplan avseende bostäder i kombination med kommersiella ytor för att integrera Stinsen i den nya stadsmiljön som växer fram. Magnolia Bostad kommer tillsammans med Alecta fortsätta driva planprocessen. Bostadsutvecklingen kommer vid ny detaljplan att ske etappvis.

– Vi har ambitionen att kunna skapa 2.000 lägenheter och har presenterat våra planer för kommunen. En första etapp genomför vi i så fall på delar av parkeringsplatsen framför köpcentrumet, säger Magnolias VD Fredrik Lidjan till Fastighetsvärlden.

På sikt innebär bostadsplanerna även att den befintliga köpcentrumbyggnaden rivs, men Fredrik Lidjan ser möjligheter för delar av handeln att i stället integreras i bostadsprojektet genom butikslokaler i bottenplan eller på annat sätt.

Samtliga bostäder kommer utvecklas av Magnolia Bostad. Cirka en tredjedel kommer att säljas till Alecta som hyresrätter vilka de själva kommer att äga och förvalta. Cirka en tredjedel avses säljas till Slättö i enlighet med det ramavtal som tecknades mellan Magnolia Bostad och Slättö den 25 november 2016 (läs mer här). Försäljningarna innebär ingen omedelbar vinstavräkning, utan vinstavräkning kommer ske i takt med att projekten realiseras. Resterande bostäder planeras att utvecklas som bostadsrätter av Magnolia Bostad.

Fastigheten omfattar knappt 54.200 kvm i Södra Häggvik, i närheten av Magnolia Bostads projekt Lumen och Traversen 18. På fastigheten finns Stinsen köpcentrum med cirka 41.600 kvm uthyrbar area handel och kontor. Konkurrensen inom handeln har blivit allt tuffare. Närbelägna Sollentuna Centrum har byggs om, ytterligare handel har tillkommit i närområdet och det senaste året har även nyöppnade Mall of Scandinavia i Solna tagit kunder.

Närområdet har under de senaste åren befunnit sig i stark utveckling och är under omvandling till attraktiva stads- och bostadskvarter.

Stinsen köpcentrum har idag omkring 70 hyresgäster, med en genomsnittlig återstående hyrestid om cirka 2,5 år. De största hyresgästerna är City Gross, Intersport, Friskis & Svettis och Stadium. Hyresintäkterna uppgår till cirka 70 miljoner kronor och uthyrningsgraden är cirka 80 procent.

Läs om flera historiskt stora prisuppgångar och prisfall i Jubileumsutgåvan där den svenska fastighetsmarknaden under de senaste 30 åren beskrivs.

Fastighetsvärlden Idag 2016-12-01

 

Fler Nyheter från förstasidan

PR-byrån för branschen får kunglig glans

Efter att ha varit igång i drygt ett år, och med ett 25-tal uppdragsgivare, rekryterar TFZ nu en senior toppkraft.

Tidigare konsult-topp startar fastighetsbolag

Under namnet Harvesta Fastigheter ska opportunistiska investeringar göras över hela landet.

Utmanaren Obos Nya Hem slår till med 08-förvärv

Nu ökar den norska jätten tempot i Sverige.

Trippelförvärvar för kvarts miljard – i Småland

Växer ytterligare inom segmenten lättindustri/logistik. Bland tidigare ägare finns en uppmärksammad entreprenör.

Sigillet köper för 280 mkr

Affär med nästan 200 nybyggda hyresrättslägenheter.

Här skapar Klövern världens största padelcenter

Satsningen på den populära racketsporten fortsätter. Tidigare storsatsning knäcktes av covid-19.

Sehlhall säljer i Täby och Upplands Väsby

Växande aktör inom samhällsfastigheter utökar.

Slår till och köper vid Östermalmstorg för 640 mkr

Känd näringslivsperson förvärvar. Läs om kvadratmeterpriset.

Kafékedja nästan utraderad – stänger tre enheter

Trendiga kedjan växte snabbt i Stockholm – nu återstår bara ett kafé.

Se nedbrunna Vildmannen inifrån – nu byggs det uppåt

Se även nya illustrationer över hur fastigheten på Biblioteksgatan kommer att se ut när den är klar.

Förvärvar bostäder på Lidingö för över 300 miljoner

Lars Edman säljer till fond som vaknat till liv.

Stort intresse för Fortinovas aktie – nu inleds handeln

Upp med 4-6 procent under den inledande handeln.

Wallenberg bakom försäljning av fem fastigheter

Köparen agerar snabbt efter den stora miljardförsäljningen.

Hippa burgarkedjor vill expandera – söker lokaler

På jakt i flera svenska städer – vill öppna runt 20 restauranger inom två år.

Tillbaka till förstasidan