M och L vill att Förintelsemuseet flyttar till Blasieholmen
Jan Jönsson (L) och Dennis Wedin (M) har lagt en motion om att Förintelsemuseet ska få en permanent adress, allra helst på Blasieholmen. Tanken är att museet skulle kunna flytta in i det gamla Tullhuset och packhusen, och att inga nybyggnationer ska ske på den minst sagt omstridda halvön.
– Vi träffade Förintelsemuseet för ungefär en månad sedan och de har en idé om att de vill kunna använda Blasieholmen som sin permanenta adress, säger Jan Jönsson, till Fastighetsvärlden.
Sedan 2022 ligger Förintelsemuseet på Torsgatan 19 i Bonniers Konsthall, men det är ett tillfälligt boende och museet vill hitta lokaler som är permanenta. Och det är just de befintliga byggnaderna – Tullhuset och packhusen – på Blasieholmen som skulle kunna bli det. Tullhuset, som uppfördes 1874, är grönklassad av Stadsmuseet och har därmed ett kulturhistoriskt värde. När Nobel Center planerades att bygga på Blasieholmen så var det just de byggnaderna som skulle rivas för att göra plats för det guldiga huset.
– Det är ett oerhört intressant förslag. Dels för att Blasieholmen behöver aktiveras utan att man behöver inskränka på de kulturvärden som finns där. Dels finns det intressanta historiska kopplingar – precis bakom, där Lydmar Hotell i dag ligger, hade Nazityskland sin ambassad, där Svenska Tenn i dag finns låg Amerikanska legationen där Raoul Wallenberg jobbade, på gångavstånd från platsen ligger också den stora synagogan och det finns också den symboliska kopplingen till tull och gräns, där Sverige under ena halvan av andra världskriget agerade genom att stämpla J i passen för judar för att inte släppa in dem i landet, och under den andra halvan i stället satsade stora resurser på att hjälpa så många som möjligt till Sverige.
Museet vill också använda parken som finns i området, dessutom finns det redan flertalet museer på området ville skulle göra Blasieholmen till en destination, menar Jan Jönsson.
Enligt honom har det rödgröna styret i Stockholms stad öppnat för att göra något på Blasieholmen, vilket gör att han tror att förslaget kan få ett brett stöd.
– Det är i dag en tråkig plats där det inte finns något liv eller rörelse. Det är kontor och parkeringsplatser. Ingen har vågat röra den efter Nobel Center.
Nu är motionen ute på remiss, sedan hoppas Jan Jönsson och Dennis Wedin på att de kan få träffa kulturminister Parisa Liljestrand (M) inom en snar framtid eftersom det är en statlig fråga var museet ska ligga.
– Realistiskt är nog att det här fyra år bort i tiden. Fördelen är att museet vill använda befintliga byggnader vilket inte borde innebära jättelånga bygglovsprocesser. Det kan naturligtvis handla om att man måste göra justeringar i fasader för entréer och för att de tre byggnaderna ska hänga ihop. Museet har också sagt att de kan tänka sig en restaurang i en av byggnaderna, vilket skulle ge rörelse och liv en större del på dygnet, säger Jan Jönsson.
”Nästa år markerar 250 år sedan judiskt liv etablerades i Sverige, vilket gör det desto viktigare att finna en permanent plats för museet i landets huvudstad”, står det att läsa i motionen.