De planerade fastigheterna skulle bidra till att skapa en ljudvall från hårt trafikerade E4 och E18 mot skogsområdet.

M låser stor byggplan vid Kymlinge – Vasakronan har avtal från 2004

Annons

Diskussion om 5.000–7.000 bostäder vid ”spökstationen”. När Jonas Nygren (S), nu petad som kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, uttalade sig om att han stöttade byggplanerna norr om Kymlinge, och därmed kunna öppna den icke färdigbyggda tunnelbanestationen där, fick Centerpartiet nog och lämnade den bräckliga majoriteten.

Kommunstyrelsen nye ordförande Mikael T Eriksson (M) konstaterade i augusti, som oppositionsråd, att hans parti håller på att svänga i motståndet mot att bygga i Kymlinge. ”Den nästan färdigställda stationen är förstås ’en lågt hängande frukt’ i diskussionen om tunnelbaneutbyggnaden”, sade Eriksson då till Fastighetsvärlden (läs mer här). När han under onsdagen, den andra dagen på nya posten, medverkade vid FV:s seminarium Nordväst sade han:

– Det har aldrig funnits några möjligheter att bygga på det sättet som beskrivits av min företrädare. Vi klarar vara Sveriges snabbast växande utan att bygga i norra Kymlinge. Det är min fullmäktigegrupp som säger att ”hela Kymlinge ska bevaras” 2015–2018.

För Centerpartiet är Kymlinge en kabinettsfråga och det kan förklara att Eriksson inte ytterligare vill kommentera Vasakronans planer i norra Kymlinge, som Fastighetsvärlden avslöjade i augusti, och som innehåller 5.000–7.000 bostäder i en ekostad i världsspets med många hus i trä och billöst. Husen skulle dessutom fungera som en bullervall mot E4:an och E:18 och därmed stärka naturreservatet. Läs mer om Vasakronans planer och det aktuella området här.

Eriksson pratade hellre om hur positiva Moderaterna i övrigt är till tunnelbana och han lyfter fram de övriga nio stationerna som ska byggas i andra kommuner i Stockholmsområdet som partiet och Alliansen har initierat.

”Där gav politiken i Sundbyberg Stockholms bostadsbrist ett ansikte”, sade Vasakronans VD Fredrik Wirdenius i en kommentar till FV när Centerpartiet bytte politisk sida i slutet av oktober.

Per Thiberg, chef affärsutveckling vid Vasakronan, medverkade vid NV-seminariet:

– 2004 skev Vasakronan ett avtal med Sundbybergs stad om att inrätta ett kommunalt naturreservat. Resterande 20 procent av området var vi överens om att utveckla och utreda. Det är ett avtal som finns. Om man skulle komma vidare i projektet skulle vi göra något i världsklass.

Thiberg passade även på att tillägga:

– Vi har i övrigt ett mycket bra samarbete med Sundbyberg, både i Ursvik och centrala Sundbyberg. Men när det gäller Kymlinge har vi olika åsikter.

Vid seminariet ”Nordväst” passade även en ledande miljöpartist på att ge Moderaterna och Centerpartiet en känga för Kymlinge, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-26

Fler Nyheter från förstasidan

Thedéen: Går åt rätt håll – möjlig sänkning på gång

Riksbankschefen: ”Vi är på lite fastare mark”.

Nyfosa öppnar för att sälja Söderport

Värderat till nästan 15 miljarder kronor.

Nio får bygga i Hyllie

FV berättar om aktörerna och volymerna. Totalt cirka 60.000 kvm.

Låg bakom köpet från Kvalitena

Äger sedan tidigare två fastigheter i liknande kategori.

Heba och Åke Sundvall säljer för 725 mkr

300 lägenheter i södra Stockholm ingår i affären.

OP:s akutdrag i sista minuten – ska förhindra konkurs

Kräver 13 miljoner kronor.

Hyr snabbt ut 11.000 kvm i city

En av de största kontorsuthyrningarna i Stockholms CBD sedan 2010. Läs om vilka som tappar hyresgäst.

Pandox säljer för 600 miljoner

Hotell med 595 rum får en ny ägare.

SBB skapar nytt jv – tillförs 5,2 miljarder

Fastighetsvärde om 5,7 miljarder.

Kvalitena i rekonstruktion – affären räcker inte

På randen till katastrof – men skaffar sig nu tid för ytterligare åtgärder.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Tillbaka till förstasidan