Stortorget 1

Doldis köper känd fastighet i centrala Lund

Lunds kommun säljer för totalt nära 90 miljoner. Servicenämnden i Lund har träffat avtal om försäljning av fastigheten Sankt Laurentius 1, Stortorget 1, till Thomas Löfgren, en doldis på Skånes fastighetsmarknad som nu alltså ytterligare expanderar sitt bestånd. Köpeskillingen uppgår till 60 miljoner kronor. Fastigheten är byggd 1907 och var ursprungligen ett bankhus. Fastigheten placeras i bolaget Förvaltnings AB Sekund som drivs av Thomas och Merja Löfgren.

Thomas Löfgren har investerat i fastigheter på heltid sedan 1992 när han lämnade sin tjänst vid Svenska Kyrkan där han hade haft flera framträdande positioner. Den första fastigheten köpte han dock 1977. I Lund äger bolaget i dag fastigheterna på Stortorget 3 (första inköpta fastigheten, och granne till den nu inköpta), Kungsgatan 2, Kungsgatan 4, Klostergatan 12, Gamla elverket på Winstrupsgatan, Wickmanska gården på Bredgatan och Liljewalchska huset på Kyrkogatan 21. I hans bestånd ingår även fastigheter i Eslöv, Arlöv, Höör och Landskrona. Totalt äger bolaget 18 fastigheter och 80 procent av ytorna är kommersiella lokaler.

– Den nu förvärvade fastigheten har ett väldigt bra läge, kanske Lunds bästa, och den passar förvaltningsmässigt bra ihop med det övriga beståndet. Egentligen hade jag inte tänkt köpa något ytterligare nu, men när grannfastigheten till en fastighet kom ut på marknaden blev det förstås intressant. Men jag försöker att hålla igen, säger Thomas Löfgren till Fastighetsvärlden.

Fastigheten Sankt Laurentius 1, på Stortorget 1, innehåller 3.700 kvm lokaler, varav 1.600 kvm kontorslokaler tomställs om drygt ett år när utbildnings- och kulturförvaltningen flyttar ut. Lunds kommun förvärvade fastigheten 1957.

Lunds kommun har även beslutat att sälja fastigheten Döbeln 4, på Kiliansgatan 12. Där uppgår priset till drygt 27 miljoner. Köpare är Michael Mokhberi genom företaget företaget Emera. Försäljningarna kräver godkännande av kommunstyrelsen.

Kommunen har tidigare sålt en fastighet till Wihlborgs ur samma försäljningsprocess, se länk till höger. Samtliga försäljningar föranleds av det nya kommunhuset som snart står klart och kommunen lämnar därmed lokaler på flera platser i Lund.

I magasinet Fastighetsvärlden 5–6/2013 finns en stor Ortsanalys över Lund.

Den 10 september arrangerar Fastighetsvärlden seminariet Öresundsmarknaden på Börshuset i Malmö. Det är ett högintressant program och medverkar gör bland andra Petter Stordalen. Fullständigt program och möjlighet till anmälan finns här.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-30

Missa inte! Nya utmaningar vid Öresund

Måndag 16 september 2019, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan