Stortorget 1

Doldis köper känd fastighet i centrala Lund

Lunds kommun säljer för totalt nära 90 miljoner. Servicenämnden i Lund har träffat avtal om försäljning av fastigheten Sankt Laurentius 1, Stortorget 1, till Thomas Löfgren, en doldis på Skånes fastighetsmarknad som nu alltså ytterligare expanderar sitt bestånd. Köpeskillingen uppgår till 60 miljoner kronor. Fastigheten är byggd 1907 och var ursprungligen ett bankhus. Fastigheten placeras i bolaget Förvaltnings AB Sekund som drivs av Thomas och Merja Löfgren.

Thomas Löfgren har investerat i fastigheter på heltid sedan 1992 när han lämnade sin tjänst vid Svenska Kyrkan där han hade haft flera framträdande positioner. Den första fastigheten köpte han dock 1977. I Lund äger bolaget i dag fastigheterna på Stortorget 3 (första inköpta fastigheten, och granne till den nu inköpta), Kungsgatan 2, Kungsgatan 4, Klostergatan 12, Gamla elverket på Winstrupsgatan, Wickmanska gården på Bredgatan och Liljewalchska huset på Kyrkogatan 21. I hans bestånd ingår även fastigheter i Eslöv, Arlöv, Höör och Landskrona. Totalt äger bolaget 18 fastigheter och 80 procent av ytorna är kommersiella lokaler.

– Den nu förvärvade fastigheten har ett väldigt bra läge, kanske Lunds bästa, och den passar förvaltningsmässigt bra ihop med det övriga beståndet. Egentligen hade jag inte tänkt köpa något ytterligare nu, men när grannfastigheten till en fastighet kom ut på marknaden blev det förstås intressant. Men jag försöker att hålla igen, säger Thomas Löfgren till Fastighetsvärlden.

Fastigheten Sankt Laurentius 1, på Stortorget 1, innehåller 3.700 kvm lokaler, varav 1.600 kvm kontorslokaler tomställs om drygt ett år när utbildnings- och kulturförvaltningen flyttar ut. Lunds kommun förvärvade fastigheten 1957.

Lunds kommun har även beslutat att sälja fastigheten Döbeln 4, på Kiliansgatan 12. Där uppgår priset till drygt 27 miljoner. Köpare är Michael Mokhberi genom företaget företaget Emera. Försäljningarna kräver godkännande av kommunstyrelsen.

Kommunen har tidigare sålt en fastighet till Wihlborgs ur samma försäljningsprocess, se länk till höger. Samtliga försäljningar föranleds av det nya kommunhuset som snart står klart och kommunen lämnar därmed lokaler på flera platser i Lund.

I magasinet Fastighetsvärlden 5–6/2013 finns en stor Ortsanalys över Lund.

Den 10 september arrangerar Fastighetsvärlden seminariet Öresundsmarknaden på Börshuset i Malmö. Det är ett högintressant program och medverkar gör bland andra Petter Stordalen. Fullständigt program och möjlighet till anmälan finns här.

Fastighetsvärlden Idag 2013-08-30

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer välkänd fastighet i innerstan för 800 miljoner

Gör ytterligare en avyttring i Stockholms innerstad. Nu säljs välkänd fastighet i område som snabbt blir allt hetare. FV berättar om omständigheterna.

Konkurshärva – styrelse anmäld för ekobrott

Bostadsutvecklingsbolaget fick grönt ljust för obligationsnotering av Nasdaq 2017 – har i dag skulder på hundratals miljoner.

Så blir ”nya” operahuset i Stockholm

Förslag på miljardrenovering inlämnat.

Oscar säljer i Nacka – får in pengar till Gasklockan?

Fastighet hyrs ut till skola och avyttras direkt. Se karta! Oscar Engelbert kommenterar affären och framtiden.

Lyxigt miljardköp av Ramsbury

FV avslöjar att Stefan Perssons fastighetsbolag slår till med köp i unikt läge. Läs detaljerna om affären.

Resultat och bilder från Baltazar Invitational

Fyra vinnare. Och nytt insamlingsrekord i välgörenhetseventet!

SAIAB utser Blücher till ny vd

Blir boss för anonymt bolag som äger fastigheter för 6,5 miljarder.

Bilder: Bostadsdagen 2019 på Grand Hotel

Se alla bilderna från Bostadsdagen 2019.

Enkät: Bostadsområdet som Boverkets GD saknar

Bostadsdagen 2019. Fastighetsvärlden ber 3 bostadsproffs att kika i spåkulan – för att sia om bomarknaden den närmsta framtiden.

Per Ekelund om tyska jättens strategi

”Där man är vill man vara störst”.

Prime Livings nya kan rivas

Ovanlig åtgärd kan vänta. Det stora bygget står helt stilla.

K-Fastigheter till börsen – tar in 900 miljoner

Mer bostäder på börsen när Jakob Karlsson och Erik Selin går till börsen med sitt gemensamägda K-Fastigheter.

Wework utreds av åklagare

Kritisk vecka för kontorshotelljätten – som även väntas sparka 4.000.

Avser stämma kommunen – på 70 miljoner

Retar upp känd fastighetsutvecklare genom att riva gammalt avtal och skriva upp markvärdet.

Tillbaka till förstasidan