Fredrik Lundberg: ”Finns flera köpmöjligheter”

Nobbar investeringar i utlandet. L E Lundbergföretagen har köpt på sig en stor post i Skanska och storägaren Fredrik Lundberg berömmer bland annat byggbolaget för att gått in på nya marknader när det gäller projektutveckling. Men själv vill han inte gå utomlands när det gäller direktköp av fastigheter, berättar han för Fastighetsvärlden i en intervju.

De senaste åren har ett antal fastighetsbolag, ägda av främst privatpersoner, börjat investera utomlands i till exempel London, Danmark och Tyskland. Bland investerarna kan nämnas Stefan Persson, Roger Akelius och Dan Sten Olsson.

– Vi har inga planer på nya marknader. Det finns många städer som säkert är bra. London, Madrid, New York… Vi har vår kunskap och vår organisation i Sverige, säger Lundberg.

Han konstaterar dock att det inte är uteslutet att Fastighets AB L E Lundberg kan komma att göra förvärv på någon för bolaget ny marknad i Sverige utöver de 15 orter där bolaget idag äger fastigheter. Bolaget är dock sparsmakat, både när det gäller typer fastigheter och orter.

– Vi ser kommersiella fastigheter som mer intressanta än bostadsfastigheter när det gäller förvärv. Och det ska vara orter med bra tillväxt, säger Lundberg till Fastighetsvärlden.

Han är VD och storägare i L E Lundbergföretagen som är helägare till Fastighets AB L E Lundberg som äger fastigheter för 11,6 miljarder kronor och som under fjolåret passerade en miljard i hyresintäkter, någon som han beskriver som ”en milstolpe”.

Fredrik Lundberg är även styrelseordförande och storägare i Hufvudstaden som nyligen gjort förvärv i både Stockholm och Göteborg efter att ett tag hållit en låg position på transaktionsmarknaden. Allt flera investerare de senaste åren har riktat blickarna, och även köpt i Malmö, påverkar inte strategin och orten är inte aktuellt för Hufvudstaden.

– Malmö är en bra stad, men vi håller fokus och det är Stockholm och Göteborg som gäller.

Lundberg konstaterar att det kan bli aktuellt med förvärv framöver.

– Det finns ganska mycket bra objekt ute på marknaden som är till salu.

När FV nämner Kungsbrohuset i Västra City, som Jernhusen ska sälja, där Hufvudstaden har en relativt låg närvaro, vill Lundberg inte kommentera Hufvudstadens eventuella intresse.

Han berättar dock att bolaget inte lade något bud på Bodarne 14, på Strandvägen 1, som såldes förra sommaren, en uppgift som cirkulerat inom branschen.

Fastigheterna inom Lundbergföretagen är mycket lågt belånade, cirka 23 procent och det eftersom helheten inom bolaget inte ska ha en belåningsgrad som överstiger 50 procent. Fastigheterna står för ungefär hälften av värdet. Bolaget ser ingen anledning att höja belåningen för att kunna göra offensiva förvärv.

Under Lundbergföretagens bolagsstämma på Vinterträdgården i Stockholm fick bolaget mycket beröm av organisationen Aktiespararna för sin långsiktighet i satsningarna.

Fastighetsvärlden Idag 2012-04-16

Fler Nyheter från förstasidan

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Tillbaka till förstasidan