Luleå, Uppsala och Halmstad vinnare

Newsec Analys följer löpande ett 30-tal av de större orterna i Norden med avseende på makrofaktorer, marknaderna för kontor, bostäder och industri samt aktiviteten i fastighetsmarknaden. Enligt den uppdatering som blev klar i dagarna finns vinnare även på dagens kärva marknad. Storstädernas fastighetsmarknad firar inga trumfer idag. Vinnarna är tre mindre städer: Luleå, Uppsala och Halmstad. Luleå är en av tillväxtorterna i Norrland. Befolkningsutvecklingen är positiv. Även arbetsmarknaden är positiv med sjunkande arbetslöshet. Kontorsmarknaden är, enligt Newsec, stabil och de något ökande vakanserna till följd av neddragningar inom IT vägs upp av efterfrågan via nyetableringar. Handeln går bra och efterfrågan på bostäder är god.Uppsala är en stor utbildningsort och har även många företag inom läkemedel och andra utvecklingsföretag. Arbetslösheten ligger klart under rikets och fortsätter att minska. Newsec menar att kontorshyresmarknaden är stabil även om en viss hyresnedgång skett i A- och B-lägen. Vakanserna är mycket låga i A-lägen om en till tre procent, men kan öka något. Även industrisidan är stabil. Det råder fortfarande stor bostadsbrist i Uppsala, som förväntas kvarstå till följd av inflyttande studenter. Halmstad är en liten ort med sina 86 000 invånare, men är en mycket stabil marknad med ökande befolkning, låg arbetslöshet och ökande sysselsättning. Det har även skett flera större nyetableringar inom logistik och livsmedel under senare år. Marknaderna för kontor, bostäder och industri är, enligt Newsec, stabila med mycket små vakanser.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan