Lotus köper Hotel Billingehus i Skövde

Lotus Hotel Group förvärvar både fastigheten och rörelsen för Hotel Billingehus i Skövde. Det är Lotus första förvärv av en hotellfastighet. Säljer gör det ekonomiskt pressade norska Host. Totalt ingår 19.000 kvm lokaler.

Annons

Annordia var rådgivare till säljaren.

Hotellet innehåller 240 rum och har en totalyta om 17.866 kvm. Till det tillkommer 23 konferenslokaler om totalt 1.488 kvm. Maxkapacitet i den största lokalen är 250 personer.

Host har ägt fastigheten och där drivit sitt hotell under varumärket First Hotel Billingehus.

Fastighetsvärlden kan berätta att Host efter försäljningen äger 14 hotellfastigheter, varav den med First Hotel Reisen i Gamla Stan i Stockholm är en av dessa. Moderbolagets namn är Flying Elephant.

Hotel Billingehus blir Lotus Hotel Groups fjärde destination, tillsammans med Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Arken Hotel & Art Garden Spa och Eggers Hôtel & Restaurang. Det är dock det första förvärvet av hotellfastighet.

Skövde kommun har under de senaste åren gjort flera satsningar för att utveckla närområdet och ytterligare sådana väntas. Hotellet har dock ett eftersatt underhåll.

För över 50 år sedan skrevs det första bladet i Billingeområdets historia som destination när makarna Sandberg tog initiativet till Billingehus med omgivningar, som stod klart 1970. En historia och en vision om en destination ”för själ och hjärta” som nu förs vidare.

– Vi är glada och stolta över att få välkomna Hotel Billingehus till vår hotellfamilj, berättar Lars-Olof Oskarsson, ägare och vd för Lotus Hotel Group. Billingehus är en hotellikon med en unik historia och en vidunderlig utsikt över Skaraborgsslätten. I en positiv och nära dialog med Skövde kommuns ledning så känns det naturligt och spännande att ta sig an denna resa för att skapa ett nav i södra Sverige för människors rekreation, nöjen och möten. En spännande kommun med ett starkt näringsliv, högskola och med ambitioner!

– Vi ser fram emot att med det lokala näringslivet, branschkollegor och naturligtvis de verksamma på berget stärka Skövde som helhet. Mål är att utveckla denna arkitektoniska stilikon och med vårt engagemang skapa en destination för framtiden, säger Oskarsson som sedan tidigare har fastighetsintressen inom andra segment.

Lotus Hotel Group övertar verksamhet under mars 2022, varefter hotellet kommer att vara stängt inför beräknad återöppning under 2023.

– Nu väntar en intensiv och spännande tid av utveckling och förädling och vi ser fram emot den dag vi än en gång kommer att välkomna såväl tillresande från hela Sverige som Skövdebor och Skaraborgare upp på berget! säger Lars-Olof Oskarsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan