Lotus köper Hotel Billingehus i Skövde

Lotus Hotel Group förvärvar både fastigheten och rörelsen för Hotel Billingehus i Skövde. Det är Lotus första förvärv av en hotellfastighet. Säljer gör det ekonomiskt pressade norska Host. Totalt ingår 19.000 kvm lokaler.

Annordia var rådgivare till säljaren.

Hotellet innehåller 240 rum och har en totalyta om 17.866 kvm. Till det tillkommer 23 konferenslokaler om totalt 1.488 kvm. Maxkapacitet i den största lokalen är 250 personer.

Host har ägt fastigheten och där drivit sitt hotell under varumärket First Hotel Billingehus.

Fastighetsvärlden kan berätta att Host efter försäljningen äger 14 hotellfastigheter, varav den med First Hotel Reisen i Gamla Stan i Stockholm är en av dessa. Moderbolagets namn är Flying Elephant.

Hotel Billingehus blir Lotus Hotel Groups fjärde destination, tillsammans med Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Arken Hotel & Art Garden Spa och Eggers Hôtel & Restaurang. Det är dock det första förvärvet av hotellfastighet.

Skövde kommun har under de senaste åren gjort flera satsningar för att utveckla närområdet och ytterligare sådana väntas. Hotellet har dock ett eftersatt underhåll.

För över 50 år sedan skrevs det första bladet i Billingeområdets historia som destination när makarna Sandberg tog initiativet till Billingehus med omgivningar, som stod klart 1970. En historia och en vision om en destination ”för själ och hjärta” som nu förs vidare.

– Vi är glada och stolta över att få välkomna Hotel Billingehus till vår hotellfamilj, berättar Lars-Olof Oskarsson, ägare och vd för Lotus Hotel Group. Billingehus är en hotellikon med en unik historia och en vidunderlig utsikt över Skaraborgsslätten. I en positiv och nära dialog med Skövde kommuns ledning så känns det naturligt och spännande att ta sig an denna resa för att skapa ett nav i södra Sverige för människors rekreation, nöjen och möten. En spännande kommun med ett starkt näringsliv, högskola och med ambitioner!

– Vi ser fram emot att med det lokala näringslivet, branschkollegor och naturligtvis de verksamma på berget stärka Skövde som helhet. Mål är att utveckla denna arkitektoniska stilikon och med vårt engagemang skapa en destination för framtiden, säger Oskarsson som sedan tidigare har fastighetsintressen inom andra segment.

Lotus Hotel Group övertar verksamhet under mars 2022, varefter hotellet kommer att vara stängt inför beräknad återöppning under 2023.

– Nu väntar en intensiv och spännande tid av utveckling och förädling och vi ser fram emot den dag vi än en gång kommer att välkomna såväl tillresande från hela Sverige som Skövdebor och Skaraborgare upp på berget! säger Lars-Olof Oskarsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Nykomlingar på börsen i affär med varandra

Sex fastigheter för drygt 400 miljoner kronor byter ägare.

Säljer skrapan Sthlm 01

Priset motsvarar 87.000 kr/kvm.

Misslyckat aktiebyte hos Oscar Properties

Starkt negativ kursutveckling omöjliggjorde planen.

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Tillbaka till förstasidan