Den föreslagna hotellbyggnaden om 16 våningar och en saluhall kommer att placeras på det som i dag är asfalterad trafikyta.

Lokal folkomröstning om nytt hotell i Halmstad

Antalet invånare som skrivit på för en lokal folkomröstning om det planerade hotellet på Österskans i Halmstad är tillräckligt många. Frågan om en lokal folkomröstning tas därför upp i fullmäktige. Det kan innebära ett bakslag för Serneke, Fem Hjärtan, White och Winn Hotel Group.

8.661 giltiga namnunderskrifter har registrerats.

– Alla formella krav är uppfyllda för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan, säger Andreas Bergman (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Den aktuella platsen för hotellet är i dag är planlagt för bussterminal. Österskans funktion som bussterminal upphörde vid årsskiftet 2017/2018.

Därefter har planer på ett hotell arbetats fram. Bidraget ”Nya sammanhang” utsågs till vinnare, och bakom det förslaget låg Serneke, Fem Hjärtan, White och Winn Hotel Group. Fv berättade om hotellplanerna i mars 2018, läs mer här.

Den 8 mars lämnade representanterna för folkinitiativet, som arbetar för att få till stånd en folkomröstning om det planerade bygget av ett hotell på Österskans, in ungefär 10 000 namnunderskrifter till kommunen.

Dagen efter började personal på kommunens kansli sin granskning av namnunderskrifterna. För att räknas som giltig måste en enskild namnunderskrift innehålla egenhändig namnteckning, namnförtydligande, adressuppgift, personnummer och datum. Personen måste vara folkbokförd i Halmstads kommun. Namnunderskriften får inte vara äldre än sex månader när den lämnas in till kommunen.

– Ungefär tio personer har arbetat med granskningen. De har gjort ett gediget och noggrant arbete, och arbetat två och två för att kunna dubbelkolla så allt blir rätt. Ibland har det varit rena detektivarbetet när det varit svårt att tyda till exempel siffor i ett personnummer, säger Susanne Mared, kanslichef på Halmstads kommun.

Efter att en namnunderskrift bockats av som giltig har personen stämts av mot folkbokföringen. I Halmstad bor 80 754 röstberättigade invånare, visar nya siffror från Valmyndigheten. Det behövs alltså 8 075 giltiga namnunderskrifter för att frågan om att hålla en lokal folkomröstning ska tas upp i kommunfullmäktige.

– Vår granskning visar att kravet uppfylls med god marginal. Av de 10 006 namnunderskrifter som lämnats in till kommunen är 8 661 giltiga, vilket motsvarar 87 procent, säger Susanne Mared.

Totalt underkändes 1 345 namnunderskrifter (13 procent). De allra flesta, 53 procent, underkändes eftersom de var äldre än sex månader då de lämnades in till kommunen.

Granskningen visar att de formella kraven är uppfyllda. Nu kommer kommunledningsförvaltningen att bereda ärendet och sedan ska frågan upp till kommunfullmäktige för beslut.

– Den 25 maj kommer ärendet upp i kommunfullmäktige. Det blir då beslut om det ska hållas en folkomröstning eller inte, säger Andreas Bergman.

Fler Nyheter från förstasidan

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan