Lista över Europas hetaste orter i fastighetsbranschen

Tio i topp:

  1. London 11,5 mdr euro (+4%)
  2. Paris 4,3 mdr (–15%)
  3. Moskva 2,2 mdr (+63%)
  4. Stockholm 1,9 mdr (+17%)
  5. München  1,6 mdr (+2%)
  6. Frankfurt 1,3 mdr (+72%)
  7. Hamburg 1,2 mdr (+52%)
  8. Berlin 1,2 mdr (+24%)
  9. Oslo 1,1 mdr (–29%)
  10. Dusseldorf, 1,1 mdr (+210%)

Omsättning i miljarder euro. Tidsperioden avser första halvåret 2013, jämförelsen är första halvåret 2012. Källa: CBRE.

Visa faktaruta

Kraftiga ökningar i tyska städer – Stockholm på fjärde plats. Tyskland har för första gången hela fem städer med på CBRE:s lista över Europas tio största marknader för kommersiell fastighetsinvestering.

Under första halvan av 2013 ökade antalet utomeuropeiska köpare, samtidigt som marknaden för kommersiell fastighetsinvestering koncentrerades till ett litet antal europeiska städer. De mogna marknaderna London och Paris fortsätter att ha de största andelarna på den europeiska marknaden och placerar sig etta respektive tvåa på listan. Moskva ligger numera på tredje plats.

På fjärde plats i listan kommer Stockholm. Transaktionsvolymen i Stockholm för kvartal 1 – 3 i år ligger, jämfört med motsvarande period 2012, stabilt på ca 24 miljarder. Volymen utgör mer än 45 procent av den totala volymen för hela landet. För kvartal 3 har volymen ökat med ca 15 procent jämfört med kvartal 3 2012.

Daniel Andersson, Head of Capital Markets på CBRE i Sverige, kommenterar:

– Det är fortsatt mycket stort intresse att investera i Stockholm från såväl svenska som internationella aktörer. Under senare delen av 2013 kommer vi få se ett antal stora affärer som kommer befästa Stockholms ställning som en av de mest attraktiva marknaderna i Europa.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att till exempel Trygg Hansas huvudkontor i Stockholms innerstad är till salu och att tyska Allianz planerar att sälja en fastighet i Stockholms CBD. Dessutom ingår Bromma Blocks i KF Fastigheters stora försäljning, läs mer i länkarna till höger.

Ett ökat intresse från både internationella och inhemska fastighetsinvesterare har lett till ökad aktivitet i flera tyska städer. Under de senaste åren har tyska investerare fokuserat på den egna hemmamarknaden. Detta intensifierades under första halvan av 2013, när 76 procent av de fastigheter i Europa som förvärvades av tyska investerare låg i det egna landet (jämfört med 53 procent åren 2007–2009). Antalet utländska köpare på den tyska marknaden ökade också. Hittills under 2013 har internationella investerare från 21 olika länder förvärvat fastigheter i Tyskland. Speciellt i Frankfurt är en betydande andel utomeuropeiska investerare aktiva (39 procent av alla fastighetsinvesteringar).

London och Moskva är de städer som har lockat högst andel regionöverskridande investerare. Över 60 procent av transaktionerna i båda städerna genomfördes av utomeuropeiska köpare. Ökningen av utomeuropeiska investerare är en enorm drivkraft på marknaden. Under första halvan av 2013 stod utomeuropeiska köpare för 28% av transaktionerna, jämfört med 22 procent under samma period 2012.

Som en av Europas tre största städer sett till befolkningen (London och Paris är störst), borde Moskvas roll som intressant marknad för fastighetsinvesteringar ha befästs för länge sedan. En ökning med 63 procent under första halvan av 2012 har fört upp staden till en tredjeplats på listan. Befolkningsmängd i sig är uppenbarligen inte en sporre för investeringsaktivitet, men den fungerar som måttstock på en stads ekonomiska betydelse. Hög tillströmning av internationellt kapital, till största delen nordamerikanskt, är det huvudsakliga skälet till att Moskva klättrade på listan under första halvan av 2013.

Under de första sex månaderna av 2013 sjönk aktiviteten i Paris något. Staden är dock fortfarande en högst attraktiv marknad för fastighetsinvesteringar och ligger tvåa på listan. Medan antalet aktörer utanför regionen som investerar i fastigheter i Paris i princip har varit konstant, var andelen investerare från andra europeiska länder mycket lägre än normalt: 17 procent av det totala antalet investeringar under första halvan av 2013 jämfört med ett långsiktigt genomsnitt på 30 procent. Detta uppvägdes dock av en stor andel inhemska investerare.

Fastighetsvärlden Idag 2013-10-11

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan