Lista över Europas hetaste orter i fastighetsbranschen

Tio i topp:

  1. London 11,5 mdr euro (+4%)
  2. Paris 4,3 mdr (–15%)
  3. Moskva 2,2 mdr (+63%)
  4. Stockholm 1,9 mdr (+17%)
  5. München  1,6 mdr (+2%)
  6. Frankfurt 1,3 mdr (+72%)
  7. Hamburg 1,2 mdr (+52%)
  8. Berlin 1,2 mdr (+24%)
  9. Oslo 1,1 mdr (–29%)
  10. Dusseldorf, 1,1 mdr (+210%)

Omsättning i miljarder euro. Tidsperioden avser första halvåret 2013, jämförelsen är första halvåret 2012. Källa: CBRE.

Visa faktaruta

Kraftiga ökningar i tyska städer – Stockholm på fjärde plats. Tyskland har för första gången hela fem städer med på CBRE:s lista över Europas tio största marknader för kommersiell fastighetsinvestering.

Under första halvan av 2013 ökade antalet utomeuropeiska köpare, samtidigt som marknaden för kommersiell fastighetsinvestering koncentrerades till ett litet antal europeiska städer. De mogna marknaderna London och Paris fortsätter att ha de största andelarna på den europeiska marknaden och placerar sig etta respektive tvåa på listan. Moskva ligger numera på tredje plats.

På fjärde plats i listan kommer Stockholm. Transaktionsvolymen i Stockholm för kvartal 1 – 3 i år ligger, jämfört med motsvarande period 2012, stabilt på ca 24 miljarder. Volymen utgör mer än 45 procent av den totala volymen för hela landet. För kvartal 3 har volymen ökat med ca 15 procent jämfört med kvartal 3 2012.

Daniel Andersson, Head of Capital Markets på CBRE i Sverige, kommenterar:

– Det är fortsatt mycket stort intresse att investera i Stockholm från såväl svenska som internationella aktörer. Under senare delen av 2013 kommer vi få se ett antal stora affärer som kommer befästa Stockholms ställning som en av de mest attraktiva marknaderna i Europa.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att till exempel Trygg Hansas huvudkontor i Stockholms innerstad är till salu och att tyska Allianz planerar att sälja en fastighet i Stockholms CBD. Dessutom ingår Bromma Blocks i KF Fastigheters stora försäljning, läs mer i länkarna till höger.

Ett ökat intresse från både internationella och inhemska fastighetsinvesterare har lett till ökad aktivitet i flera tyska städer. Under de senaste åren har tyska investerare fokuserat på den egna hemmamarknaden. Detta intensifierades under första halvan av 2013, när 76 procent av de fastigheter i Europa som förvärvades av tyska investerare låg i det egna landet (jämfört med 53 procent åren 2007–2009). Antalet utländska köpare på den tyska marknaden ökade också. Hittills under 2013 har internationella investerare från 21 olika länder förvärvat fastigheter i Tyskland. Speciellt i Frankfurt är en betydande andel utomeuropeiska investerare aktiva (39 procent av alla fastighetsinvesteringar).

London och Moskva är de städer som har lockat högst andel regionöverskridande investerare. Över 60 procent av transaktionerna i båda städerna genomfördes av utomeuropeiska köpare. Ökningen av utomeuropeiska investerare är en enorm drivkraft på marknaden. Under första halvan av 2013 stod utomeuropeiska köpare för 28% av transaktionerna, jämfört med 22 procent under samma period 2012.

Som en av Europas tre största städer sett till befolkningen (London och Paris är störst), borde Moskvas roll som intressant marknad för fastighetsinvesteringar ha befästs för länge sedan. En ökning med 63 procent under första halvan av 2012 har fört upp staden till en tredjeplats på listan. Befolkningsmängd i sig är uppenbarligen inte en sporre för investeringsaktivitet, men den fungerar som måttstock på en stads ekonomiska betydelse. Hög tillströmning av internationellt kapital, till största delen nordamerikanskt, är det huvudsakliga skälet till att Moskva klättrade på listan under första halvan av 2013.

Under de första sex månaderna av 2013 sjönk aktiviteten i Paris något. Staden är dock fortfarande en högst attraktiv marknad för fastighetsinvesteringar och ligger tvåa på listan. Medan antalet aktörer utanför regionen som investerar i fastigheter i Paris i princip har varit konstant, var andelen investerare från andra europeiska länder mycket lägre än normalt: 17 procent av det totala antalet investeringar under första halvan av 2013 jämfört med ett långsiktigt genomsnitt på 30 procent. Detta uppvägdes dock av en stor andel inhemska investerare.

Fastighetsvärlden Idag 2013-10-11

Missa inte! Uppsalamarknaden 2023

Den 21 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Uppsalamarknaden 2023. Det äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Bilder: Så kan nya Läkarhuset bli – hög träbyggnad

En av bolagets profilfastigheter i Stockholms innerstad kan göras om helt.

Kontrakt om 6.800 kvm på Söder

Läs om hyresavtalen som tecknats.

Restauranger öppnar under Guldbron

Alessandro Catenacci: ”Ett kanonläge”.

Miljardaffär med kontor i Stockholm

Har uppgraderat kontorslokalerna men fortfarande betydande vakanser. FV berättar om pris och köpare.

Tillbaka till förstasidan