Lista: Affärer med bostadsutvecklare 2019–2021

Fabeges köp av bostadsutvecklaren SHH Bostad häromdagen är bara ett i raden där fastighetsbolag breddar portföljen med bostäder. FV listar de senaste kända förvärven.

Fabege betalade 880 miljoner kronor för att ta kontroll över SHH Bostad. Ett köp som, stärker Fabeges roll som stadsutvecklare i Stockholm samtidigt som det tillförs kompetens inom bostäder och samhällsfastigheter för kontorsjätten.

Förvärvet är bara ett i raden av fastighetsutvecklare som vill diversifiera, eller utöka, sina portföljer med bostäder och byggrätter.

Förra veckan tillkännagav Genova att man förvärvat halva Järngrinden. I augusti nådde Areim och Holmströmgruppen 97 procent i Magnolia Bostad – i fjol tog Amasten över SSM och SBB köpte Sveafastigheter för 2,7 miljarder.

Samma SBB som blivit storägare i bostadsjätten JM med 25 procent. Det kan vara JM:s stora antal byggrätter (20 400) till ett marknadsvärde om 14,3 miljarder, som lockar Batljan. Tiden får utvisa om han jagar vidare mot ett övertagande.

Till skaran av bostadsinvesteringar kan även läggas Rutger Arnhults M2 kliv in i Aros (10 %) och Balder som sedan några år tillbaka är majoritetsägare i finska bostadsfastighetsbolaget Sato.

• Klövern – Tobin 2019
2019 köpte Klövern 90 procent av aktierna i Tobin och påkallade tvångsinlösen. Klöverns katalog ökade därmed med 2 500 bostäder i Stockholmsområdet. ” Vi ska bli lika stora som JM”, sa vd:n Rutger Arnhult halvt på skämt.
Läs mer

• SBB – Sveafastigheter 2020
Börsjätten la beslag på 100 procent av aktierna i det unga bostadsbolaget i november i fjol. Kostnad: 2,7 miljarder. Förvärvet omfattar totalt cirka 7 100 lägenheter inklusive utvecklingsportfölj och pågående projekt.
Läs mer

• Amasten – SSM 2020
Förra hösten tog Amasten över SSM och avnoterade bolaget. Genom förvärvet kom Amasten över SSM:s starka byggrättsportfölj i Stockholmsområdet.
Läs mer

• SBB/Fastator/Amasten – Prime Living 2020
Som största aktieägarne i Studentbostäder i Sverige AB ingick, trion, avtal om ett samgående med noterade Prime Living. De antog namnet Studentbostäder i Sverige. Efter samgåendet antogs en plan för att färdigställa Prime Livings tidigare påbörjade projekt i Stockholm och Malmö.
Läs mer

Areim/Holmströmgruppen – Magnolia Bostad 2021
Köpet gick i mål i augusti. Magnolia har 25 300 byggrätter i sin portfölj och har 9 800 boenden under produktion. Budnivån ger ett värde om 2,9 miljarder för hela Magnolia.
Läs mer

• Genova – Järngrinden 2021
I slutet av september förvärvade Genova 50 procent av aktierna i Järngrinden för drygt en halv miljard kronor. Genom affären tar Genova en genväg till den västsvenska bostadsmarknaden.
Läs mer

Fabege – SHH Bostad 2021
Fabege får nu en bra bostadsportfölj att jobba med. Per halvårsskiftet 2021 hade SHH en egen produktion om 574 boenden fördelade på elva projekt och utöver dessa finns arton exploateringsfastigheter som omfattar byggrätter motsvarande drygt 2.300 boenden.
Läs mer

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Tillbaka till förstasidan