Lista: Affärer med bostadsutvecklare 2019–2021

Fabeges köp av bostadsutvecklaren SHH Bostad häromdagen är bara ett i raden där fastighetsbolag breddar portföljen med bostäder. FV listar de senaste kända förvärven.

Fabege betalade 880 miljoner kronor för att ta kontroll över SHH Bostad. Ett köp som, stärker Fabeges roll som stadsutvecklare i Stockholm samtidigt som det tillförs kompetens inom bostäder och samhällsfastigheter för kontorsjätten.

Förvärvet är bara ett i raden av fastighetsutvecklare som vill diversifiera, eller utöka, sina portföljer med bostäder och byggrätter.

Förra veckan tillkännagav Genova att man förvärvat halva Järngrinden. I augusti nådde Areim och Holmströmgruppen 97 procent i Magnolia Bostad – i fjol tog Amasten över SSM och SBB köpte Sveafastigheter för 2,7 miljarder.

Samma SBB som blivit storägare i bostadsjätten JM med 25 procent. Det kan vara JM:s stora antal byggrätter (20 400) till ett marknadsvärde om 14,3 miljarder, som lockar Batljan. Tiden får utvisa om han jagar vidare mot ett övertagande.

Till skaran av bostadsinvesteringar kan även läggas Rutger Arnhults M2 kliv in i Aros (10 %) och Balder som sedan några år tillbaka är majoritetsägare i finska bostadsfastighetsbolaget Sato.

• Klövern – Tobin 2019
2019 köpte Klövern 90 procent av aktierna i Tobin och påkallade tvångsinlösen. Klöverns katalog ökade därmed med 2 500 bostäder i Stockholmsområdet. ” Vi ska bli lika stora som JM”, sa vd:n Rutger Arnhult halvt på skämt.
Läs mer

• SBB – Sveafastigheter 2020
Börsjätten la beslag på 100 procent av aktierna i det unga bostadsbolaget i november i fjol. Kostnad: 2,7 miljarder. Förvärvet omfattar totalt cirka 7 100 lägenheter inklusive utvecklingsportfölj och pågående projekt.
Läs mer

• Amasten – SSM 2020
Förra hösten tog Amasten över SSM och avnoterade bolaget. Genom förvärvet kom Amasten över SSM:s starka byggrättsportfölj i Stockholmsområdet.
Läs mer

• SBB/Fastator/Amasten – Prime Living 2020
Som största aktieägarne i Studentbostäder i Sverige AB ingick, trion, avtal om ett samgående med noterade Prime Living. De antog namnet Studentbostäder i Sverige. Efter samgåendet antogs en plan för att färdigställa Prime Livings tidigare påbörjade projekt i Stockholm och Malmö.
Läs mer

Areim/Holmströmgruppen – Magnolia Bostad 2021
Köpet gick i mål i augusti. Magnolia har 25 300 byggrätter i sin portfölj och har 9 800 boenden under produktion. Budnivån ger ett värde om 2,9 miljarder för hela Magnolia.
Läs mer

• Genova – Järngrinden 2021
I slutet av september förvärvade Genova 50 procent av aktierna i Järngrinden för drygt en halv miljard kronor. Genom affären tar Genova en genväg till den västsvenska bostadsmarknaden.
Läs mer

Fabege – SHH Bostad 2021
Fabege får nu en bra bostadsportfölj att jobba med. Per halvårsskiftet 2021 hade SHH en egen produktion om 574 boenden fördelade på elva projekt och utöver dessa finns arton exploateringsfastigheter som omfattar byggrätter motsvarande drygt 2.300 boenden.
Läs mer

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Miljonsmäll efter rekordaffär på Kungsholmen

Säljaren kan tappa nästan 200 miljoner kronor. FV berättar vad som hänt.

Flippin’ Burgerskrögare gör kedja

Vill starta fem till tio nya restauranger.

Juryn: Årets bästa uthyrning

Läs juryns val när de tre bästa uthyrningarna 2022 koras.

Vd lämnar börsbolag omedelbart

Nyligen tvingats till stora förändringar.

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Tillbaka till förstasidan