Lista: Affärer med bostadsutvecklare 2019–2021

Fabeges köp av bostadsutvecklaren SHH Bostad häromdagen är bara ett i raden där fastighetsbolag breddar portföljen med bostäder. FV listar de senaste kända förvärven.

Fabege betalade 880 miljoner kronor för att ta kontroll över SHH Bostad. Ett köp som, stärker Fabeges roll som stadsutvecklare i Stockholm samtidigt som det tillförs kompetens inom bostäder och samhällsfastigheter för kontorsjätten.

Förvärvet är bara ett i raden av fastighetsutvecklare som vill diversifiera, eller utöka, sina portföljer med bostäder och byggrätter.

Förra veckan tillkännagav Genova att man förvärvat halva Järngrinden. I augusti nådde Areim och Holmströmgruppen 97 procent i Magnolia Bostad – i fjol tog Amasten över SSM och SBB köpte Sveafastigheter för 2,7 miljarder.

Samma SBB som blivit storägare i bostadsjätten JM med 25 procent. Det kan vara JM:s stora antal byggrätter (20 400) till ett marknadsvärde om 14,3 miljarder, som lockar Batljan. Tiden får utvisa om han jagar vidare mot ett övertagande.

Till skaran av bostadsinvesteringar kan även läggas Rutger Arnhults M2 kliv in i Aros (10 %) och Balder som sedan några år tillbaka är majoritetsägare i finska bostadsfastighetsbolaget Sato.

• Klövern – Tobin 2019
2019 köpte Klövern 90 procent av aktierna i Tobin och påkallade tvångsinlösen. Klöverns katalog ökade därmed med 2 500 bostäder i Stockholmsområdet. ” Vi ska bli lika stora som JM”, sa vd:n Rutger Arnhult halvt på skämt.
Läs mer

• SBB – Sveafastigheter 2020
Börsjätten la beslag på 100 procent av aktierna i det unga bostadsbolaget i november i fjol. Kostnad: 2,7 miljarder. Förvärvet omfattar totalt cirka 7 100 lägenheter inklusive utvecklingsportfölj och pågående projekt.
Läs mer

• Amasten – SSM 2020
Förra hösten tog Amasten över SSM och avnoterade bolaget. Genom förvärvet kom Amasten över SSM:s starka byggrättsportfölj i Stockholmsområdet.
Läs mer

• SBB/Fastator/Amasten – Prime Living 2020
Som största aktieägarne i Studentbostäder i Sverige AB ingick, trion, avtal om ett samgående med noterade Prime Living. De antog namnet Studentbostäder i Sverige. Efter samgåendet antogs en plan för att färdigställa Prime Livings tidigare påbörjade projekt i Stockholm och Malmö.
Läs mer

Areim/Holmströmgruppen – Magnolia Bostad 2021
Köpet gick i mål i augusti. Magnolia har 25 300 byggrätter i sin portfölj och har 9 800 boenden under produktion. Budnivån ger ett värde om 2,9 miljarder för hela Magnolia.
Läs mer

• Genova – Järngrinden 2021
I slutet av september förvärvade Genova 50 procent av aktierna i Järngrinden för drygt en halv miljard kronor. Genom affären tar Genova en genväg till den västsvenska bostadsmarknaden.
Läs mer

Fabege – SHH Bostad 2021
Fabege får nu en bra bostadsportfölj att jobba med. Per halvårsskiftet 2021 hade SHH en egen produktion om 574 boenden fördelade på elva projekt och utöver dessa finns arton exploateringsfastigheter som omfattar byggrätter motsvarande drygt 2.300 boenden.
Läs mer

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan