Lista: 36 nya i Gallerian – men tuffa utmaningar återstår

Totalt 36 nya aktörer har tillkommit i Gallerian när AMF Fastigheter byggt om den centrala handelsplatsen i Stockholm. Men ännu gapar merparten av butikslokalerna på andra våningen i den nybyggda delen tomma.

23 nya butiker eller handelskoncept:

Brothers, Daniel Wellington, DinSko, Glitter, Guldfynd, iDeal of Sweden, Intimissimi, IvyRevel popup, JD Sports, Kicks, NA-KD popup, Nespresso, Normal, P.U.S.H, Polarn O. Pyret, Pressbyrån Butik, Pressbyrån Kiosk, Rituals, Stjärnurmakarna, Telenor, Thomas Sabo, Victoria’s Secret samt World of Toys.

12 nya kaféer eller restauranger: 

Bastard Burgers, Eggs Inc., Fu-Do, Hawaii Poké, Joe and The Juice, Jungle Juice Bar, Oolong Teahouse, Panini Internazionale, Regeringsgatan 21, Subway, The Fishery and the Farm Family samt Vete-Katten.

1 servicekoncept:

One Hundred restrooms

Källa: AMF Fastigheter

Visa faktaruta

AMF Fastigheter har riktigt snabbt fyllt upp Swedbanks tidigare kontorslokaler i Urban Escape, med två hotell och ett flertal nya kontorshyresgäster. Flera av förhyrningarna har dessutom, enligt Fastighetsvärldens kännedom, ägt rum till några av marknadens högsta kontorshyror.

När det gäller butikslokalerna i den helt nybyggda fastigheten, i hörnet Hamngatan och Regeringsgatan, är numera det mesta uthyrt och inflyttat nära det gäller gatuplan. En våning upp är situationen det omvända – nästan alla lokaler står fortfarande tomma.

Inom kort kommer även Gallerians övre plan att fyllas med upplevelser inom mat, umgänge och träning. Näst på tur här är en japansk kedja som kommer att öppna sin första butik i Sverige redan före jul.”, skriver AMF i ett pressmeddelande om det övre planet.

Den första butiken (och hittills nästan den enda) butiken på det övre våningsplanet är Kicks som slog upp portarna 24 januari 2019. Kedjan hyr totalt 1.500 – fördelat över tre våningsplan. Därefter har det inte hänt så mycket på det andra våningsplanet. Ett tag hade Isabella Löwengrip en verksamhet där, men den stängdes ganska snabbt. Det presenterades som en långsiktig satsning, men AMF Fastigheter har senare för FV hävdat att det var en pop-up. Löwengrip själv har berättat om felsatsningen i Gallerian/Urban Escape, läs mer här. Bolaget Nordic Tech House finns dock kvar som hyresgäst.

Det finns även en popup-butik om hela 1.000 kvm på andra våningsplanet – som vänder sig till skateboardintresserade. Den finns i hörnet av den nybyggda delen där det i den tidigare byggnaden fanns en stor leksaksbutik, BR-Leksaker.

Butikernas i gatuplanet i den nya byggnaden har fyllts upp relativt snabbt, med bland annat en stor flaggskeppsbutik för Victoria’s Secret, läs mer här. Det är en av få fullsortimentsbutiker för kedjan i Europa.

Merparten av butikslokalerna på det andra våningsplanet är ännu vakanta. Bild från i slutet av november. Bild: Fastighetsvärlden.

Den som besöker Gallerian, som invigdes 1976, möter en nästan helt ny handelsplats. AMF Fastigheter har investerat i nya material och i ny inredning samt gjort flera ombyggnationer.

”Nya” Gallerian är snart färdigställd och under året har ett stort antal nya butiker och restauranger öppnat. Antalet nytillkomna aktörer sedan ombyggnationen uppgår hittills till 36 stycken. 23 utgörs av nya butiker eller handelskoncept, 12 av nya restauranger eller kaféer och ett serviceställe. Ytterligare nyheter är att vänta redan under december, utlovar AMF Fastigheter.

– Vi är oerhört stolta över den snabba utvecklingstakt Gallerian har upplevt under året. Målsättningen har varit att skapa Stockholms mest dynamiska och kontrastrika handelsplats med ett brett utbud av shopping och upplevelser. Vi vill ha en bred mix av inspirerande aktörer för både vardag och fest, för både handel och umgänge. Vi känner att vi är på god väg att uppfylla målet, säger Cecilia Åkesson, centrumchef för Gallerian.

 I samband med omvandlingen av Gallerian har cirka 5.000 kvm ny retailyta tillkommit och flera unika handelskoncept har öppnat under året, se faktarutan. Victoria’s Secret är ett annat. Butiken är Victoria’s Secrets första strategiska cityetablering och den första flaggskepsbutiken i Skandinavien. Även DinSko samt World of Toys lanserade nyligen nya butikskoncept och totalt har sju flaggskeppsbutiker hittills öppnat sedan omvandlingen i Gallerian. Med danska butiken Normal som öppnade under november har även en lågpriskedja gjort entré i Gallerian. 

Samtidigt har Gallerian storsatsat på det kulinariska utbudet och restauranger som Regeringsgatan 21, The Fishery and the Farm Family och Bastard Burgers har öppnat. Matutbudet har mer än fördubblats under året. Med hjälp av en ny entré från Brunkebergstorg har 10-talet restauranger runt och ovanför torget fogats samman med matutbudet i Gallerian och skapat ett nytt restaurangkluster i city. 

AMF Fastigheter har upplåtit stora ytor på det andra våningsplanet (i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan!), till en mötesplats för skateboardintresserade. Totalt handlar det om hela 1.000 kvm där det i motsvarande läge tidigare fanns en stor leksaksbutik. FV saknar kännedom om AMF:s långsiktiga plan för lokalen.
AMF Fastigheter jobbar med att fylla upp de vakanta butiksytorna.
Gallerian har mångdubblat restaurang- och kaféytorna i Gallerian.

Fler Nyheter från förstasidan

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre igång

Vid niotiden drog Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Tillbaka till förstasidan